Samfund
Dansk-svensk vidensrejse med fokus på energi

Samarbejdsprojekter på tværs af Øresund inden for bæredygtighed, Københavns år som verdensarkitekturhovedstad og de danske investeringer i havvind. Det var emner, som deltagerne fik lejlighed til at fordybe sig i under Länsstyrelsen Skånes og Øresundsinstituttets vidensrejse til København torsdag.
Torsdag arrangerede Øresundsinstituttet og Länsstyrelsen Skåne en fælles vidensrejse til København. Programmet omfattede et besøg i Energistyrelsen, hvor direktør Kristoffer Böttzauw fortalte om Danmarks investeringer i havvind samt planer om at gøre Bornholm til en vindkraft-ø. Danmark har screenet store dele af landets havområder for at afgøre, hvor mulighederne for havvind er bedst. De første havvindmølleparker blev etableret i 1991, og i dag er der 15 af dem, herunder Middelgrunden, Avedøre Holme og Kriegers Flak omkring København og ved Skåne. På spørgsmålet om, hvad der gjorde de danske investeringer mulige, fremhævede han blandt andet den politiske konsensus om spørgsmålet.
– Jeg tror, danskerne fik øjnene op for energiens betydning under oliekrisen i 1970’erne. Det blev også starten på at indgå brede politiske aftaler om blandt andet fjernvarme, naturgas og energieffektivisering. Siden da har de fleste energiaftaler i Folketinget haft et meget stort flertal, dvs. Venstre, Socialdemokratiet og De Konservative har altid været en del af aftalerne. Så selv om der sker et regeringsskifte, står de ansvarlige partier ved deres beslutning. Når man etablerer havvind med et langsigtet perspektiv, er investorsikkerhed afgørende. De store, brede politiske aftaler har givet en masse tryghed, og det har de også fået betydelig ros for, siger Kristoffer Böttzauw.
Jens Kramer Mikkelsen, tidligere overborgmester i København og nu direktør for byudvikling i NREP, guidede gruppen på en sejltur i Københavns Havn og fortalte om byens udvikling fra 1990’erne og frem til i dag. På det tidspunkt var der flere udfordringer i København, herunder høj arbejdsløshed, og den eneste byggekran, der kunne skimtes i byens skyline, blev brugt til bungy jump. Siden er byen vokset med nye områder som Ørestad, Sydhavnen og Nordhavnen. Han tilføjede dog, at nye tider betyder, at de samme løsninger ikke altid er mulige i dag, og at nogle beboere signalerer, at de er ved at være lidt trætte af konstant byggeri.
Derudover gav organisationerne Bloxhub og Gate21 eksempler på, hvordan de arbejder projektorienteret med bæredygtighed og innovation. Dansk Arkitektur Center gav en rundvisning i udstillingerne på Blox og fortalte om Københavns år som arkitekturhovedstad. Sebastian Hald Buch, Sverigechef i energikoncernen Ørsted, beskrev selskabets planer for udbygning af vindkraft i Sverige. (News Øresund)
-
Danmark6 måneder ago
Fælles dansk-svensk ordre på kampkøretøjer til en værdi af 25 mia. svenske kroner
-
Infrastruktur12 måneder ago
Ny undersøgelse: Et afgreningskammer for at forbinde en Øresundsmetro med M5-linjen i København ville koste 400 millioner kroner at bygge
-
Danmark12 måneder ago
Hans Wallmark forlader Riksdagen og bliver Sveriges ambassadør i Danmark
-
Infrastruktur12 måneder ago
Det står klart, hvordan en Øresundsmetro skal forbindes til Malmø
-
Samfund12 måneder ago
København ikke længere blandt verdens 10 dyreste byer at bo og arbejde i
-
Erhverv12 måneder ago
Microsoft investerer 34 milliarder i Sverige inden for cloud-tjenester, AI og et boost af AI-kompetencer
-
Danmark12 måneder ago
København skaber et verdensledende innovationsdistrikt med fokus på life science og kvanteteknologi
-
Ejendomme12 måneder ago
Efterspørgslen på nybyggede boliger falder i Skåne