Norden
De nordiske samarbejdsministre informeres om grænseproblemer under coronakrisen

Ikke kun i Øresundsregionen – men i alle de nordiske grænseregioner kommer grænsependlere i klemme mellem de forskellige landes nye love og regler for at håntere coronapandemien. Derfor har de nordiske samarbejdsministre begæret at få løbende information om hvordan situationen udvikles, fra informationstjensterne Øresunddirekt, Grensetjänsten Norge-Sverige og Nordkalottens gränstjänst, via Nordisk Ministerråd.
Øresunddirekt var, gennem Länsstyrelsen Skåne, hurtige til at informere den svenske regering om den problematik, som er opstået for Øresundspendlerne på grund af Sverige og Danmarks forskellige coronastrategier. Men lignende problem er også opstået i de øvrige grænseregioner, mellem f.eks. Norge og Sverige, Norge og Finland, samt Finland og Sverige. Nordisk Ministerråd lavede tidigt en oversigt over spørgsmålene, som blev præsenteret for de nordiske samarbejdsministre for et par uger siden.
– Jeg samlede al input fra grænsetjensterne og så havde samarbejdsministrerne et ekstra møde. De syntes at det var værdifuldt ud fra både medborgerperspektivet og virksomhedsperspektivet og ønskede at blive løbende informerede, siger Claes Håkansson, seniorrådgiver hos Nordisk Ministerråd og teamleder for Grænsehindringsrådet, til News Øresund.
Nordisk Ministerråd har påtaget sig rollen med at holde kontakt med grænestjensterne, for at føre informationen videre til beslutningstagere og tjenstemænd. Udover de nordiske samarbejdsministre informerer Claes Håkansson også Nordisk Grænsehindringsråd, som arbejder for at fjerne netop grænsehindringer.
– Det her handler om nationale anliggender for landene, men vi synes at det er vigtigt at kunne formidle hvad konsekvenserne bliver for folk som lever og er aktive i en grænseregion, og som skal forholde sig til to landes nationale restriktioner. Men vi gør ikke kun ministrene opmærksomme på grænsehindringsproblemer, med foreslår også løsninger på dem, via arbejdet i Grænsehindringsrådet. Ambitionen om att Norden skal være verdens mest integrerede region i 2030 ligger fast, siger han og mener at det nu gælder om at få lærdom fra coronapandemien.
Claes Håkansson tycker också att det är viktigt att föra fram det arbete som sker för att minska påverkan på gränspendlarna, både på exempelvis departement och hos gränstjänsterna som Øresunddirekt.
– Betydelsen av det regionala och nationella nordiska samarbetet är av stor vikt när det gäller det här och att man ser båda delarna. Våra regionala informationstjänster betyder mycket i arbetet, säger han.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad
-
Erhverv12 måneder ago
Mange virksomheder, men svært at tiltrække kapital til Skånes farmaceutiske klynge
-
Sverige11 måneder ago
Øresund bliver renere, når Malmø og Lund bygger nyt fælles rensningsanlæg og spildevandstunneller for 17,5 milliarder svenske kroner
-
Forskning12 måneder ago
Danske fonde vil synliggøre Danmarks stærke position inden for forskning og tiltrække udenlandske forskere til landet
-
Politics11 måneder ago
Den dansk-svenske koran-afbrænder Rasmus Paludan stiller op for det nystartede svenske parti Folklistan – uden partiets samtykke
-
Politik12 måneder ago
Visitationszoner efter dansk model træder nu i kraft i Sverige