Arbejdsmarked
Færre unge pendler over Øresund – men generelt er grænsependlingen ved at komme sig efter et hårdt første år af pandemien

Sammenlignet med årene før finanskrisen er andelen af Øresundspendlere under 25 år faldet med mere end to tredjedele, mens andelen af ældre er steget. Efter et dyk i pandemiens første år steg pendling over sundet igen i 2021. Det viser årets rapport om pendling over Øresund, som Region Skåne har udarbejdet i samarbejde med SCB og Danmarks Statistik.
I alt steg Øresundspendling i 2021 med 776 personer til 16.862 pendlere. Dette betød, at pendlingen kom sig efter et klart fald i det første pandemiår 2020. Antallet af Øresundspendlere er dog stadig lavere, end det var i 2015. Øresundspendlere henviser til folk, der pendler fra Danmark til Skåne og fra Sverige til Østdanmark. Hvis man også ser på folk, der pendler til hele Danmark eller til hele Sverige, er det en mindre gruppe, hvor niveauet er relativt konstant mellem årene.
Region Skåne, SCB og Danmarks Statistik har også udarbejdet foreløbige tal for første halvår af 2022, som viser, at pendling fra Sverige til Danmark steg med knap 700 personer i perioden, mens antallet af Øresundspendlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, i stedet faldt med omkring 150 personer.
Mange pendlere arbejder hos højt kvalificerede servicevirksomheder
De fire brancher, hvor Øresundspendlere oftest arbejder, er henholdsvis: Forretningsservice (som omfatter medicinal- og it-virksomheder), transport, lager og handel samt sundhed og social omsorg. Men mens antallet af pendlere i de fleste brancher er steget en smule sammenlignet med før pandemien, er der nu færre mennesker, der arbejder inden for transport og lager samt forretningsservice.
– Vi har en hel del pendling til Kastrup Lufthavn. Her tabte de under pandemien, og forretningen er stadig ikke helt på omgangshøjde, sagde Christian Lindell, analytiker hos Region Skåne, under præsentationen af den nye statistik.
Flere mænd end kvinder pendler
Lige siden før Øresundsbroen blev bygget, har flere mænd end kvinder pendlet over Øresund. Den største andel af kvinder pendlede i årene omkring 2008-2010, hvor de udgjorde 41 pct. af alle pendlere. Siden da er andelen af kvinder faldet langsomt og ligger nu på 37 pct, mens mænd udgør 63 pct.
Christian Lindell mener, at en del af forklaringen på faldet i andelen af kvindelige pendlere kan være, at gruppen af pendlere, der arbejder inden for social- og sundhedsvæsenet, er faldet lidt over tid i takt med, at lønningerne i Skåne er blevet højere.
Andelen af højtlønnede er stigende blandt Øresundspendlere
Mere end en fjerdedel af Øresundspendlere tjener over 800.000 svenske kroner om året. Det gælder både for dem, der pendler til Danmark og til Sverige. Omkring 45 pct. tjener over 600.000 svenske kroner om året, mens knap 30 pct. tjener mindre end 400.000 svenske kroner om året. Siden 2015 er andelen med højere indkomster steget støt, hvilket til dels kan forklares med, at den danske krone er steget i værdi i forhold til den svenske krone.
Malmø har flest Øresundspendlere
Fire pct. af Malmøs befolkning arbejder i et andet nordisk land, viser SCBs tal fra for 2020. Heraf arbejder langt de fleste formentlig i Danmark. Det betyder, at Malmø by er den kommune i Skåne, som har den største andel af Øresundspendlere. Herefter følger Vellinge med 3,7 pct, Örkelljunga med 2,2 pct. og Svedala med 2,0 pct. indbyggere, der arbejder i et andet nordisk land.
Fakta: Statistikken
I statistikken defineres Øresundspendlere som personer, der bor i Sverige og arbejder i Østdanmark, eller personer, der bor i Danmark og arbejder i Skåne.
Statistikken udarbejdes af Region Skåne, SCB og Danmarks Statistik efter en ny metode, der er anvendt siden sidste år. Inden da var der i flere år sat en stopper for udvekslingen af statistik om Øresundspendling mellem Danmark og Sverige på grund af forskellige regler for, hvordan fortrolighed kan sikres.
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Miljø12 måneder ago
Naturvårdsverket, den svenske forvaltningsmyndighed inden for miljøområdet: Sverige vil ikke nå hverken nationale klimamål eller EU-mål med de nuværende politiske beslutninger
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad