Arbejdsmarked
Fastlåst togstrejke får forligsmæglere i aktion


Tirsdag vil forligsinstitutionen i Sverige møde parterne i togstrejken hver for sig. Foto: News Øresund – Johan Wessman
Konflikten mellem den svenske fagforening SEKO og togoperatøren Veolia om arbejdsvilkår på de svenske Øresundstog er stadig fastlåst. Tirsdag vil forligsinstitutionen i Sverige møde parterne hver for sig. Samtidig har svensk LO udtalt støtte til fagforeningen SEKO.
– Vi vil møde begge parter hver for sig tirsdag. Dernæst må vi se, hvordan det bliver fremover, siger Leif Ohlsson ved det svenske Mæglingsinstituttet til nyhedsbureauet TT.
Efter en uges strejke mødtes parterne søndag, hvor forhandlingerne brød sammen.
– Vi gav SEKO et forslag i går, og de gav os et forslag, og de ville ikke acceptere vores forslag og vi ikke deres. Vi foreslog at mødes i dag, men det ville SEKO ikke, så både forhandlingerne og togene står helt stille, siger David Wästberg, pressechef hos arbejdsgiverorganisationen Almega, til News Øresund.
I øjeblikke er der ikke planlagt nye forhandlinger men kun samtaler med forligsmæglerne. Jonas Pettersson, kommunikationschef hos SEKO, siger, at han ikke ved, hvornår forhandlingerne kan genoptages.
– Der har ikke været nogen kontakt hele dagen, siger han.
Mandag stillede svensk LO sig bag fagforeningen SEKO i konflikten om togpersonalets arbejdsvilkår.
– Med denne udtalelse stiller samtlige 14 LO-forbund sig bag SEKO og giver den sin fulde støtte i konflikten med Veolia og Almaga (arbejdsgiverorganisationen, red.), siger LO’s formand Karl-Petter Thorwaldsson i en udtalelse.
Konflikten mellem SEKO og togoperatøren Veolia handler om arbejdstider og vilkår for de ansatte på Øresundstoget som kører i det sydlige Sverige og over Øresundsbroen til Hovedbanegården i København samt på Snälltåget mellem Malmö og Stockholm. SEKO vil ikke acceptere, at heltidsstillinger ændres til deltidsstililinger og løse ansættelser, mens Veolia hævder, at dagens overenskomst indebærer, at fuldtidsansatte loko- og togførere gennemsnitlig arbejder 28 timer om ugen.
Under konflikten har DSB Øresund, der kører Øresundstogene på den dansk side frem til Malmö Central indstillet togtrafikken over Øresundsbroen og tilbyder i stedet sundpassagererne busser i pendultrafik mellem Hyllie i Malmö og Københavns Lufthavn i Kastrup. (News Øresund)
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Kultur11 måneder ago
Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København
-
Turisme/kultur12 måneder ago
Rekordmange danske turister besøgte Skåne sidste år
-
Samfund12 måneder ago
Billigere togrejser over sundet i Eurovision-ugen
-
Cleantech12 måneder ago
Nyt fossilfrit stålværk i Luleå reducerer Sveriges CO2-udledning med syv procent
-
Øresund11 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet