Arbejdsmarked
Grænsehindringer løst: Svenskere, der studerer i udlandet, beholder retten til højere kompensation ved forældreorlov

Tidligere krævede Sverige, at de der var gået fra at arbejde til at studere skulle modtage studiestøtte for at beholde retten til højere kompensation ved forældreorlov. Efter juli 2018 har det dog rakt at studierne var eftergymnasiale og giver ret til studiestøtte – og det gælder også studier i udlandet, såsom Danmark. Det er en af grænsehindringerne, der anses for løste i løbet af 2019 i Grænsehindringsrådets rapport for 2018/2019.
I rapporten lister Grænsehindringsrådet fem løste grænsehindringer under det første halvår af 2019 og 14 i hele 2018. I samme periode er tre grænsehindringer afskrevet som umulige at løse på nuværende tidspunkt, men ingen af dem gælder for Øresundsregionen. Det gør derimod fem af løsningerne under begge år:
– Personer, der bor i Sverige og studerer i udlandet, for eksempel i Danmark, beholder retten til højere kompensation ved forældreorlov.
– Den som skifter fra dansk til svensk a-kasse får betydeligt længere tid til at gøre det, og risikerer ikke lige så let at miste sin opsparede medlemsanciennitet, noget News Øresund tidligere har rapporteret om.
– Den som skifter fra dansk til svensk a-kasse og først havner i forkert a-kasse i Sverige mister ikke sin medlemsanciennitet.
– Aldersgrænsen for at blive medlem i en svensk a-kasse hæves fra 64 til 65 år, hvilket har betydning hvis en person skifter fra dansk til svensk a-kasse på grund af at vedkommende stopper med at arbejde i Danmark.
– I Danmark kan personer som bor i Sverige men arbejder på ESS datacentret i København fortsætter med at være socialforsikrede i Danmark, selvom de arbejder en vis tid ved ESS anlægget i Lund.
(News Øresund – Anna Palmehag)
Fakta: Grænsehindringsrådet
Grænsehindringsrådet arbejder på opdrag fra de nordiske statsministre, for at løse grænsehindringer mellem de nordiske lande. Rådet består af ti medlemmer: en fra hvert land, inklusive Færøerne, Grønland og Åland, samt generalsekretærerne fra Nordisk Ministerråd og en repræsentant for Nordisk Råd. Hvert medlem prioriterer et antal hindringer, som de arbejder med specifikt, og målet er at bidrage til at løse 8-12 grænsehindringer hvert år.
Læs mere: Gränspendlare slipper oroa sig för glapp i a-kassan
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Ejendomme12 måneder ago
Antallet af danske sommerhusejere i Sverige fortsætter med at falde
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Kultur11 måneder ago
Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København
-
Turisme/kultur12 måneder ago
Rekordmange danske turister besøgte Skåne sidste år
-
Samfund12 måneder ago
Billigere togrejser over sundet i Eurovision-ugen
-
Bæredygtighed12 måneder ago
Ny national strategi for klimatilpasning skal effektivisere det lokale arbejde i Sverige