Energi
S i Malmö vil etablere lokalt energiselskab for at løse energikrisen

Malmö lider lige som store dele af det sydlige Sverige under et udtalt underskud af el, og samtidig stiger udgifterne til el både for virksomheder og husstande. Tirsdag præsenterede Socialdemokratiet et nyt valgløfte, der skal dæmme op for energikrisen: Etablering af et lokalt energiselskab.
Det sydlige Sverige er ramt af høje elpriser (tirsdag lå spotprisen på mere end 5 svenske kroner per kilowatt-time). For at mindske omkostningerne samt sårbarheden for husstande og virksomheder i Malmø præsenterede Katrin Stjernfeldt Jammeh, formand for kommunalbestyrelsen, tirsdag Socialdemokratiets nye valgløfte. Partiet ønsker at etablere et ny lokalt energiselskab ved at danne et datterselskab til affaldsanlægget Sysav, der indsamler skrald og affald i 14 kommuner i Skåne.
– Med de rigtige investeringer kan vi øge kapaciteten og bruge Sysav meget mere offensivt for at sikre, at vi bliver selvforsynende med elektricitet og energi på en hel ny måde, udtalte hun på det digitale pressemøde.
Hvor meget el- og fjernvarmeproduktion det nye energiselskab kan generere, afhænger af investeringernes størrelse, men det udviklingsarbejde om Sysavs fremtid, der er pågået i nogen tid, har klarlagt potentialet, siger hun.
– Jeg kan se, at vi er flere kommuner, som har fået øjnene op for, at der ligger et uudnyttet potentiale her, og at det vil være uforsvarligt ikke at drage fordel af det, så vi ønsker at gå videre med denne undersøgelse så hurtigt som muligt. Så vidt jeg forstår, er der kapacitet til, at vi med de rigtige investeringer kan få sat turbo på processen, sagde Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Malmø Kommune har tidligere ejet et energiselskab, Sydkraft, som i 2001 blev solgt til energikoncernen Eon. Kommunens elforbrug er i dag afhængigt af, at der sendes strøm fra resten af Sverige og fra udlandet. I dag er Sverige opdelt i fire elpris-områder, hvilket indebærer, at de nordlige dele af landet betaler en lavere pris for elektricitet, fordi der her er større produktionskapacitet. Krav om bedre transmissionskapacitet og mulighed for at kunne lagre el er blevet rejst af flere skånske politikere samt erhvervslivet.
(News Øresund – Erik Ottosson)
Fakta: Sysav
Sysav er et affaldsanlæg ejet af 14 kommuner i Skåne. I 2021 blev 98 % af det håndterede affald genanvendt som materiale eller energi. Genanvendelse af energi bidrog til 62,5 pct. af fjernvarmen i Malmø og Burlöv kommuner. Kilde; Sysav
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Miljø12 måneder ago
Naturvårdsverket, den svenske forvaltningsmyndighed inden for miljøområdet: Sverige vil ikke nå hverken nationale klimamål eller EU-mål med de nuværende politiske beslutninger
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad