Arbejdsmarked
Industriens parter enige om ny aftale – 6,4 pct. i lønstigninger

En vigtig milepæl er nået i den svenske forhandlingsrunde om overenskomster i 2025 – industriens parter er blevet enige om en ny aftale til en værdi af 6,4 pct. Aftalen, der denne gang løber i to år, ses som en rettesnor for hele arbejdsmarkedet og sætter det såkaldte „pejlemærke‟ for fremtidige forhandlinger. Det oplyser SVT.
Ved årsskiftet begyndte den svenske forhandlingsrunde for 2025 om overenskomster. Først til at melde ud var industriens parter, og efter det, der beskrives som krævende forhandlinger, er der nu indgået en ny toårig aftale. Aftalen, der fungerer som pejlemærke for lønstigninger på hele arbejdsmarkedet, er sat til 3,4 pct. i år et og 3 pct. i år to. Med en samlet værdi på 6,4 pct. er det et af de højeste niveauer nogensinde.
Reaktionerne på den nye aftale har været delte.
Fagforeningen IF Metall skriver i en pressemeddelelse, at „aftalerne giver gode betingelser for reallønsstigninger, og det er på et niveau, der kan danne norme på det svenske arbejdsmarked og samtidig gavne Sveriges konkurrenceevne.‟
Per Widolf, der er forhandlingsleder for Industriarbetsgivarna, mener til gengæld, at aftalen er landet på et højt omkostningsniveau.
„Aftalen bringer vores konkurrenceevne i fare, for eksempel i forhold til Finland og Tyskland, hvor lønaftalerne landede på et lavere niveau. Vores virksomheder er dybt bekymrede, men tager ansvar i en turbulent tid,‟ siger Widolf i en pressemeddelelse.
Fokus på nedsættelse af arbejdstiden
Et vigtigt emne under forhandlingerne har været nedsættelsen af arbejdstiden. Her er parterne blevet enige om at afsætte 0,5 pct. af aftalen til nedsættelse af arbejdstiden det første år. Omfanget og udformningen af, hvordan nedsættelsen af arbejdstiden kan foregå, varierer mellem de forskellige aftaleområder.
Eva Gouvelin, der er formand for Livsmedelsarbetareförbundet, fortæller til Arbetet, at der for levnedsmiddelområdet vil blive lagt fem timer på, som medarbejderen kan disponere over. Det betyder, at man kommer op på i alt 52,5 timer om året og dermed kommer noget tættere på målet om at forkorte arbejdstiden med mindst 100 timer om året.
Aftalerne omfatter også et lavtlønsinitiativ for LO-fagforeningerne hvert år, hvor de, der tjener mindre end 29.100 SEK om måneden, får en højere lønpulje.
Aftalerne er gældende fra 1. april 2025 til 31. marts 2027.
I alt 510 kollektive overenskomster, der berører 3,4 millioner medarbejdere, vil blive fornyet i 2025.
Fagforeningerne i industrien består af: GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, IF Metall, Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges Ingenjörer och Unionen.
Arbejdsgiverne i industrien består af: Grafiska företagen, Gröna Arbetsgivare, Industriarbetsgivarna, IKEM, Innovations- och kemiarbetsgivarna, Livsmedelsföretagen, Teknikföretagen, TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretagens branschförening och TMF, Trä- och möbelföretagen.
(News Øresund)
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Kultur12 måneder ago
Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København
-
Turisme/kultur12 måneder ago
Rekordmange danske turister besøgte Skåne sidste år
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv10 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Kraftigt fald i unges pendling over Øresund
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Google-rapport: 300.000 svenske job kan blive helt eller delvist erstattet af AI