Arbejdsmarked
44 personer udgør kernen i Øresundssamarbejdet

Et stort antal organisationer, virksomheder, forskningsinstitutioner og myndigheder samarbejder på forskellige måder over Øresund, og danner sammen et stort netværk. Det bindes sammen af 44 nøglepersoner, som hver sidder i mindst to bestyrelser, styregrupper eller som ledere. Det viser en ny analyse udført af Øresundsinstituttet, som blev præsenteret ved et netværksmøde på Sveriges ambassade i København onsdag.
Netværksorganisationer og mødesteder såsom Københavns Lufthavns Vækstkomité og HH-gruppen, store offentlige aktører indenfor infrastruktur såsom Øresundsbro Konsortiet og Copenhagen Malmö Port, samt politiske samarbejder som Greater Copenhagen Committee og STRING. Det er nogle af de Øresundsaktører som identificeres i rapporten ”State of the region – analyse af det tværregionale samarbejde over Øresund 2019”.
– De organisationer som har mange tråde ud i netværket er fremfor alt Greater Copenhagen Committee og lufthavnens Vækstkomité. Blandt de nyere er bl.a. Øresundsmetro Executive og Advisory Board for interregprojektet Et sammenhængende transportsystem i Greater Copenhagen, sagde Emil Persson, analytiker på Øresundsinstituttet, ved onsdagens møde.

Øresundsinstituttets Emil Persson, analytiker, og Thea Wiborg, senioranalytiker, præsenterede en analyse af samarbejdet i Øresundsregionen, ved et velbesøgt netværksmøde på Sveriges ambassade i København. Foto: News Øresund – Jenny Andersson
Kultur er også et område, hvor der er mange samarbejder på tværs af Øresund.
– Man kan bemærke, at der i øjeblikket er seks danske ledere blandt Malmøs kulturinstitutioner. Vi mener, at vi har åbnet vores øjne for de muligheder, der findes på den anden side af Sundet, sagde Thea Wiborg, senioranalytiker på Øresundsinstituttet.
Hun vil nuancere billedet af Øresundsregionens visioner, der ikke er blevet til noget, og at integrationen er mislykket. Et eksempel på det modsatte er, at turismen er steget, og 2018 var året med flest danske turister i Skåne nogensinde. Svenskerne fortsætter også med at rejse til Danmark, og hovedstadsregionen havde sidste år flere svenske turister, end den havde haft siden 2000.
– Nogle ser tilbage og mener, at forventningerne til Øresundsregionen ikke er opfyldt, men på mange måder er ting alligevel gået godt. Vi vil gøre synet på dette bredere. Selvom vi ikke længere har et Øresundsuniversitet, er der samarbejder inden for sundhedsvæsenet, kultur, erhvervsliv, og det sker meget, sagde hun.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad
-
Forskning12 måneder ago
Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed
-
Sverige11 måneder ago
Øresund bliver renere, når Malmø og Lund bygger nyt fælles rensningsanlæg og spildevandstunneller for 17,5 milliarder svenske kroner
-
Erhverv12 måneder ago
Mange virksomheder, men svært at tiltrække kapital til Skånes farmaceutiske klynge
-
Infrastruktur12 måneder ago
Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”
-
Infrastruktur12 måneder ago
Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer