Politik
Både Danmark og Sverige er stærkt på vej ind i valgkampen

Ikke alene Sverige har om kort tid kurs mod et valg, men alt tyder på, at også Danmark afholder folketingsvalg til efteråret. Mens den svenske valgkamp for alvor er begyndt, handler det i Danmark mere om at holde godt øje med statsministeren – for det er hende, der udskriver valget.
Uden for Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) lokaler i Malmø kommer kommunalbestyrelsesformand Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tapetklistermærker på en skilteholder. Sammen med partifællen og medlem af Riksdagen Joakim Sandell ruller hun forsigtigt en valgplakat ud med budskabet “Vi bygger Malmø helt.”
Her vil der blive afholdt et pressemøde for at præsentere Socialdemokraterne i Malmøs samt opridse kommunale valgløfter og valgkamp.
“Hele byen vil kunne tage del i udviklingen. Vi vil nedbryde fysiske barrierer, skabe flere grønne områder og også investere i tryghed, skoler og arbejdspladser, siger Katrin Stjernfeldt Jammeh, der om aftenen stemmer dørklokker for at tale politik med beboerne i Limhamn-bydelen.
I både lokale og landsdækkende svenske medier bliver politikere interviewet, nye politiske initiativer præsenteret af partierne, og de fleste aviser har lagt deres meningsmålinger ud for flere måneder siden. I årevis har det stået klart, at der skal afholdes valg til Riksdagen samt til landets regioner og kommuner den 11. september 2022.
Støttepartiet Radikale kræver dansk valg til efteråret
Få kilometer derfra, på den anden side af Øresund, er der i stedet en diskussion om, hvor troværdig statsminister Mette Frederiksen (S) er, når hun nægter at bekræfte, at der venter et folketingsvalg til efteråret. At et valg er nært forestående, er noget, som de fleste forventer. Senest har danske medier berettet, at partierne forbereder sig ved at trykke valgplakater. Betingelserne for vurderingen er, at Mette Frederiksen har mulighed for at udskrive valget, når hun vil, inden for fire år regnet fra sidste folketingsvalg den 5. juni 2019. Men efter den skarpe kritik fra Minkkommissionen (læs mere her) har støttepartiet De Radikale lovet at vælte regeringen, medmindre statsministeren inden 4. oktober meddeler, at hun udskriver valg. Normalt afholdes valget cirka tre uger efter udskrivningen.
At meningsmålingerne ser dystre ud for regeringspartiet Socialdemokratiet, kan være en af grundene til, at statsminister Mette Frederiksen indtil videre tøver.
– Jeg hører selvfølgelig efter, hvad partierne i Folketinget siger – det gælder ikke mindst de partier, vi har som parlamentarisk grundlag. Så selvfølgelig har jeg hørt, hvad De Radikale har sagt. Jeg kommenterer ikke på, hvornår valget udskrives, men det skal være udskrevet og afholdt inden – og der er såmænd et lille årstid til endnu – Grundlovsdag næste år, sagde Mette Frederiksen på et pressemøde i ugens løb, som Berlingske citerede.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad
-
Forskning12 måneder ago
Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed