Forskning
Biotech fylder forskerparker


Morten Mølgaards bioteknologiske forskerpark, COBIS i København vil mere end fordoble det udlejede areal inden udgangen af næste år. Største lejer er kinesiske genforskervirksomhed BGI, der har valgt København til deres europæiske placering. (Foto: News Øresund – Peter Mulvany)
Forskerparker i Øresundsregionen får flere biotechvirksomheder indenfor. Flere melder udsolgt af ledige kvadratmeter og i Lund er der planer om at bygge 100 forskerboliger. Virksomhederne søger nødvendig kontakter til at udbygge netværk.
Virksomheder i biotechbranchen ekspanderer i forskerparkerne i Københavnsområdet samt Malmö-Lund og fylder op i kontorer og laboratorier. Hos den biovidenskabelige forskerpark COBIS i København har man i marts indviede en ny bygning, der mere end fordoblede bygningsarealet. Endnu er de fleste nye kvadratmeter tomme og står med livløse vinduer, men flertallet er udlejet inden årets udgang. Planen er at være fuld belagt ved udgangen af 2015.
”Vi tror på, at det massive interesse i biotechmiljøet giver behov for disse kvadratmeter, ” siger direktør Morten Mølgaard til News Øresund.
Samme interesse mærker Scion DTU i Lyngby som indtil for et år siden havde tomme laboratorier, men nu melder alt udsolgt på laboratoriesiden. Samme tendens findes hos forskerparken Medeon i Malmö, som efter år med tomme kvadratmeter også melder alt udsolgt.
Forklaringen er ikke bare investorlyst og iværksættermod, men en ny måde at tænke biotech-innovation. Formand i Dansk Biotek, Martin Bonde ser et holdningsskifte blandt opstartsvirksomheder og investorerne. Nullernes lyst til at starte store selvbærende forskningsvirksomheder er afløst af en fleksibel tilgang til uddelegering af opgaver til eksterne parter. Også for at spare faste omkostninger køber man sig til løbende ydelser i stedet for at have alle kompetencer in-house.
”Lysten til at være i en forskerpark er blevet større, fordi betydningen af et netværk omkring et selskab er steget,” siger Martin Bonde.
En øget laboratorieinteresse findes også hos Medicon Village i Lund, hvor administrerede direktør Mats Leifland til News Øresund oplyser, at udlejningsprocenten for laboratorier for første gang er steget til over 50. Næsten 1000 personer arbejder i forskerparken, der blev født i 2012, da medicinalvirksomheden AstraZeneca forlod bygningerne. Forskerparken ejes af byggematadoren Mats Paulssons stiftelse, hvis vision er at skabe et cancercenter til to milliarder kroner i forskerparken. I første omgang er planen at bygge 100-200 boliger til forskere og lokale familier, når en lokalplan for området næste år er klar.
”Vi er utrolig glade for, at vi er kommet så langt med vores forskningsmiljø. Og nu skynder vi os langsomt med vores udbygningsplaner for både boligbyggeri og cancercenter,” siger Mats Leifland. (News Øresund – Peter Mulvany)
FAKTABOKS: Forskerparker i medvind
Godt 4.500 arbejder på de fire lifesciencetunge forskerparker omkring Øresund. Lang de fleste er placeret hos Scion DTU i Lyngby, der blandt har lagt rum til succesvirksomheden Symphogens vækst. Hos de rendyrkede lifescienceparker COBIS, Medeon og Medicon Village har man netop bygget nyt, udsolgt eller får flere virksomheder ind.
COBIS, København
Areal: 12.000 m2
Antal virksomheder: 40
Antal ansatte: 170
Medeon, Malmø
Areal: 25.000 m2
Antal virksomheder: 40+
Antal ansatte: 400
MEDICON VILLAGE, Lund
Areal: 80.000 m2
Antal virksomheder: 95
Antal ansatte: 990
SCION DTU, Lyngby
Areal: 200.000 m2
Antal virksomheder: 210
Antal ansatte: 3.000
Note: Forskerparkerne Symbion i København Ø (ca 625) og Ideon i Lund (godt 2.700 ansatte) er ikke medtaget, da de primært består af it-virksomheder og andre brancher end life science.
Læs mere: Skånsk forskerby skal vare to gange så stor
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø får midlertidig ABBA-udstilling
-
Ejendomme12 måneder ago
Antallet af danske sommerhusejere i Sverige fortsætter med at falde