Samfund
Coronakrisen kan påvirke det grænseregionale samarbejde på lang sigt

Under coronakrisen er de tværregionale Interreg-projekter blevet påvirket forskelligt. Flere projekter ansøger om at forlænge projekttiden eller øge budgettet for at kunne gennemføre deres planer. Ifølge programchef Magnus Schönning havde mange projektpartnere allerede inden corona en høj grad af digitalisering og derfor har de klaret den nye arbejdsform fint, men det har været udfordrende for de projekter som helt konkret skal få flere til at tage over Øresund. Desuden er det svært at skabe nye relationer uden at mødes fysisk og jargonen mellem Danmark og Sverige under coronakrisen kan påvirke samarbejdet på lang sigt, mener han.
I den seneste ansøgningsrunde til Interreg-programmet Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS) søgte ti projekter støtte. Heraf var to projekter såkaldte coronaprojekter, hvor Interreg finansierer 75 procent.
– Det er vigtigt at tage vare på det her coronabidrag, hvor projekter kan udnytte muligheden og virkelig finde løsninger på hvordan vi skal kunne forberede os også for kommende pandemier, siger Magnus Schönning, programchef for Interreg ØKS til News Øresund.
På grund af coronakrisen har flere igangværende projekter ansøgt om at forlænge projektet eller flere penge for at kunne gennemføre de planlagte aktiviteter.
– Vi regner med at vi skal udbetale cirka 1-2 millioner euro ekstra, siger Magnus Schönning.

Magnus Schönning, programchef på Interreg ØKS tror at de fleste projektpartners fortsat ser stor nytte med det tværregionale samarbejde under coronakrisen, men at krisen kan påvirke samarbejdet på længere sigt. Foto: News Øresund
Hvordan coronakrisen i øvrigt har påvirket projekterne er forskelligt. Magnus Schönning tror at de fleste tværregionale projekter er vandt til at arbejde digitalt.
– Alle vores projekter har jo danske og svenske, og visse også norske, deltagere, og de har allerede en høj grad af digitalisering. De er vandt til at samarbejde over video, mail eller telefon. Ligeså er det for os i programorganisationen, som har kontor i tre byer.
Samtidig påvirker manglen på fysiske mødesteder Interreg sekretariatets arbejde på andre måder. Der bliver få spontane møder og dermed kan de ikke koble potentielle partners sammen til fremtidige projekter.
– Vi kan ikke have antennerne ude på samme måde som tideligere, forklarer Magnus Schönning.
For projekter hvor hovedformålet er at få flere mennesker til at bevæge sig over grænsen er det en udfordring, eksempelvis for de projekter som handler om at få flere i arbejde på den anden side af grænsen.
– Det er ikke så let at tage over på jobinterview når grænsen er lukket. For det har den praktisk set været for visse af vores projekters målgrupper. Derudover skal man også have respekt for, at det kan indebære et vist ubehag at tage den kollektive trafik i det hele taget så som det ser ud lige nu, siger Mangus Schönning.
Hvordan har coronakrisen påvirket det tværregionale samarbejde mere generelt?
– Det ville være naivt at sige at corona ikke har haft nogen betydning for samarbejdet, men den er ikke kæmpestor. De 300 aktører i vores projekter har set værdien i det grænseregionale samarbejde, og jeg tror ikke, at det påvirker deres syn på det. Men måske påvirker det det fremtidige samarbejde.
– Jargonen i både Danmark og Sverige har været hård. Skåningerne har været skuffede over danskerne, som kørte over og handlede på Emporia, tog til deres sommerhus og til Bornholm, når svenskerne ikke blev lukket ind i Danmark. Og i Danmark har retorikken om Sveriges coronahåndtering ind i mellem været hård. Så den mellemmenneskelige relation har fået et hak, og det er ikke positivt for samarbejdet på lang sigt. Men de projekter som er i gang, ser værdien i at samarbejde, siger Magnus Schönning.
(News Øresund – Thea Wiborg)
Læs også Fortsat fokus på innovation, arbejdsmarked, transport og grøn omstilling i det nye interreg-program
Fakta: Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS)
Interreg-pgrammet er et EU-program som støtter territorialt samarbejde. Tværregionale projekter kan ifølge de nuværende regler ansøge om 50 procent af finansieringen fra programmet. Under perioden 2014-2020 er de fire indsatsområder for Interreg ØKS: innovation, grøn økonomi, transport og beskæftigelse, og programmet har samlet set haft 127,5 millioner euro fra EU og 10 millioner euro i norske midler at fordele. Frem til den 1. september 2020 har 76 projekter og 34 forstudier fået bevilliget støtte i denne programperiode.
Programgeografien for Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak dækker regionerne: Region Skåne, Halland og Västra Götaland i Sverige, Region Hovedstaden, Midtjylland, Nordjylland og Sjælland i Danmark samt fylkeskommunerne Agder, Oslo, Vestfold og Telemark samt Viken i Norge.
Kilde: Interreg ØKS
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Bæredygtighed12 måneder ago
Antallet af marsvin i Øresund og Kattegat er mere end halveret
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø får midlertidig ABBA-udstilling
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september