Arbejdsmarked
Danmark og Finland afviser også skatteløsninger for grænsependlere under coronakrisen

Grænsehindringsrådets brev til de nordiske finans- og skatteministre, om at indføre en skatteundtagelse for grænsependlere som arbejder hjemmefra under coronakrisen, har nu modtaget flere svar. Danmark og Finland har ikke i sinde at indføre en undtagelse, hvilket er samme svar som Sverige tidligere har givet. Det skriver Nordisk Ministerråd i en nyhed.
– Det handler om det faktum, at man til skattemæssige formål ønsker at blive behandlet på samme måde, hvis man arbejder hjemme, som om man arbejder på arbejdspladsen. Og det kunne socialministrene løse, men skatteministrene kunne ikke, sagde Grænserådets danske repræsentant, Bertel Haarder, under Øresundbroens jubilæumsseminar mandag.
Han henviste til indførelsen af en undtagelse, hvilket betyder, at grænsependlere fortsat er socialforsikrede i beskæftigelseslandet, selvom de har arbejdet hjemmefra under coronapandemien.
Landshøvdingen i Skåne, Anneli Hulthén, understregede på seminaret, at risikoen for at blive beskattet i to lande gør livet endnu mere usikkert i en tid, hvor folk ikke ved, hvad fremtiden bringer.
– Det her handler om mennesker som risikerer arbejdsløshed, som ikke ved hvordan livet kommer til at se ut om et år. Nu ved de heller ikke om de kommer til at blive beskattede i både Danmark og Sverige, og måske få et skattesmæk. Livet bliver ustabilt, sagde hun.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta: Skattepligt for Øresundspendlere under coronapandemien
I henhold til Øresundsaftalen skal grænsependlere betale skat i det land, hvor de udfører arbejdet. Mindst 50 procent af arbejdet i en løbende periode på tre måneder skal udføres i arbejdslandet for, at Øresundpendleren betaler skat der, ellers er personen i stedet forpligtet til at betale skat i det land, hvor de bor. Dette kan betyde, at de grænsependlere, der skal arbejde hjemmefra under coronapandemien, kan blive forpligtet til at betale skat for bestemte perioder i deres bopælsland og i visse perioder i beskæftigelseslandet og derfor også skal indberette skat i to lande. Hvis dette er tilfældet, vil der ske en afregning landene imellem.
For Øresundpendlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, kan en ændret skattepligt også føre til en skattesmæk, da mange af dem betaler såkaldt særlig indkomstskat, SINK-skat, for arbejde i Sverige. Den ligger på 25 procent, men giver ikke mulighed for at foretage fradrag i skatten. Det danske skatteniveau er markant højere. Også for skattemyndighederne begge lande kan det betyde meget ekstraarbejde i forbindelse med næste års selvangivelse.
En lignende problematik findes i nogen grad mellem samtlige af de nordiske lande.
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Miljø12 måneder ago
Naturvårdsverket, den svenske forvaltningsmyndighed inden for miljøområdet: Sverige vil ikke nå hverken nationale klimamål eller EU-mål med de nuværende politiske beslutninger
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad