Danmark
Danmarks minister for nordisk samarbejde vil gøre Øresundsregionen til en “testcase” for integration i hele Norden – debat i Folketinget

Den danske minister for nordisk samarbejde, Morten Dahlin (V), ønsker, at Øresundsregionen skal blive en “testcase” for, hvordan integrationen kan fungere i hele Norden. Efter at skatteaftalen blev indgået tidligere i år, bliver den næste opgave at planlægge, hvordan regionen kan få 30.000 pendlere i 2030. Det fortalte han ved den nye form for “redegørelsesdebat” i Landstingssalen på Christiansborg torsdag den 24. oktober.
Antag, at der kan opstå grænsebarrierer i al ny lovgivning, og tillad visse undtagelser fra national lovgivning i grænseområder. Det var to råd fra forsker Pim Mertens fra Maastrichts universitetet i Benelux-regionen, som deles af Holland, Belgien og Tyskland.
– Jo mere europæisk integration og samarbejde på tværs af grænserne, jo flere grænsehindringer vil der opstå. Det er en “neverending story”, sagde han under sit foredrag i Landstingssalen på Christiansborg.
Nyt format med publikumsdebat i Folketinget
Det var Danmarks delegation i Nordisk Råd, der arrangerede en “debat om redegørelse” i et nyt format, hvor både parlamentarikere og publikum blev inviteret til at deltage sammen med panelet.
Panelet bestod, foruden Pim Mertens, af Danmarks minister for nordiske anliggender Morten Dahlin (V), konsulent Louise Fabricius-Lindeen, der på vegne af de nordiske samarbejdsministre har skrevet en rapport om Gränshinderrådets arbejde, samt Lars-Christian Brask, formand for den danske delegation i Nordisk Råd.
Øresundsregionen som “testcase” for hele Norden
Morten Dahlin talte om Nordisk Ministerråds mål om, at Norden skal være verdens mest bæredygtige integrerede region i 2030.
– Og hvis vi skal i mål med det, skal vi øge mobiliteten og den frie bevægelighed. Det skal være lettere at flytte, pendle, studere eller drive virksomhed på tværs af grænserne i Norden uden at havne i gråzoner eller blive hæmmet af uklare love og regler.
Han sagde, at han oplever en større interesse fra de nordiske regeringer for at løse grænsehindringer, selvom skridtene “indimellem kan føles små”. Men et stort skridt på vejen var ifølge ministeren den nye skatteaftale mellem Sverige og Danmark, der træder i kraft næste år.
– Det var et vigtigt første skridt, men vi er ikke ved målstregen. Nu bliver næste opgave at tage flere skridt for at nå 30.000 pendlere inden 2030. Personligt ser jeg gerne, at Øresundsregionen fortsætter med at udvikle sig positivt til at blive en “testcase” for integration i hele Norden. For hvis Sverige og Danmark kan fjerne grænsehindringer, er det også muligt for andre lande.
Der er større potentiale i regionen, ifølge Greater Copenhagen
Jan Juul Christensen, direktør for den politiske samarbejdsorganisation Greater Copenhagen, roste det nye format, som ifølge ham giver mulighed for en tættere dialog. Han udtrykte dog håb om, at det vil være muligt at fylde det store antal tomme stole i lokalet til næste gang.
Han fortalte om den produktivitetsanalyse, som organisationen udgav tidligere i år, og som viser, at der uden grænsehindringer er potentiale for 95.000 daglige Øresundspendlere.
– Jeg er glad for, at ministeren deler ambitionen om, at vi skal have 30.000 pendlere i 2030, men når det er sagt, er der et stort potentiale i denne region.
(News Øresund – Henrik Smångs)
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad
-
Erhverv12 måneder ago
Mange virksomheder, men svært at tiltrække kapital til Skånes farmaceutiske klynge
-
Sverige11 måneder ago
Øresund bliver renere, når Malmø og Lund bygger nyt fælles rensningsanlæg og spildevandstunneller for 17,5 milliarder svenske kroner
-
Forskning12 måneder ago
Danske fonde vil synliggøre Danmarks stærke position inden for forskning og tiltrække udenlandske forskere til landet
-
Politics11 måneder ago
Den dansk-svenske koran-afbrænder Rasmus Paludan stiller op for det nystartede svenske parti Folklistan – uden partiets samtykke
-
Politik12 måneder ago
Visitationszoner efter dansk model træder nu i kraft i Sverige