Arbejdsmarked
Dansk myndighed skiftede mening: SAS-ansatte i Sverige kan få danske dagpenge

Den danske a-kasse jubler over en “historisk sejr”, da en coronarelateret grænsehindring for SAS-medarbejdere i Danmark, der bor i Sverige eller Norge, blev løst i løbet af sommeren. Det drejer sig om 200 personer, der øjensynligt stod uden støtte, efter at de danske myndigheder meddelte, at det ikke var muligt for dem at få dagpenge fra Danmark, til trods for at de havde tidlgere have fået positivt svar herom, og derfor accepterede to års orlov fra SAS under coronapandemien.
– Jeg har ikke oplevet lignende i mine 17 år i a-kassebranchen, så ud over vi mener, at skiftet er helt efter bogen, så er i dag en stor dag for medlemmerne, sagde FTFa’s juridiske chef, Lars Toft Simonsen, i en kommentar efter at den danske myndighed Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring (CKA), som ligger under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, har ændret sin tidligere beslutning.
Baggrunden er, at SAS tilbød nogle af sine medarbejdere at tage orlov i op til to år med mulighed for at blive genansat på samme vilkår, når – og hvis – situationen forbedres efter coronakrisen. Alternativet var afskedigelse. Fagforeningen CAU og arbejdsløshedsforsikringsfonden FTFa havde forhandlet om en løsning, hvor den person, der valgte orlov, i mellemtiden ville være i dansk a-kasse, forudsat at personen var medlem af begge disse organisationer.
Cirka 200 personer, hvoraf de fleste bor i Sverige og nogle i Norge, accepterede dette og fik en brat opvågnen, da myndigheden CKA meddelte, at det er ikke er muligt at få dagpenge fra Danmark, hvis man bor uden for Danmark.
– Det er reglerne inden for EU / EØS, og vi havde set det komme.
Vi har ikke tidligere set, at grænsependlere kunne få dagpenge udbetalt fra Danmark. Men fagforeningen havde fået det bekræftet på forhånd af FTFa, både mundtligt og skriftligt, siger Malin Dahl, fungerende virksomhedschef for Øresunddirekt, til News Øresund.
Disse grænsependlere opdagede snart, at de heller ikke kunne få dagpenge i Sverige, da det ikke er muligt i Sverige for dem, der har orlov. De stod derfor over for valget mellem at opsige sig fra SAS og miste muligheden for at få deres job tilbage med de samme betingelser og fordele som før, eller at være uden indkomst.
Men CAU og FTFa appellerede afgørelsen til Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring.
– Vi har fremlagt juridisk præcedens for, hvorfor vi mente, at vores medlemmer blev frarøvet deres rettigheder helt uretmæssigt. CAU har i samarbejde med os sågar involveret Beskæftigelsesministeren Peter Hummelgaard, som er gået aktivt ind i sagen, sagde Lars Toft Simonsen i pressemeddelelsen fra FTFa.
Og efter et par ugers dialog kom CKA med nye retningslinjer i slutningen af juli, så også de, der bor i Sverige eller Norge, kan få danske dagpenge – forudsat at de er omfattet af aftalen indgået af CAU og FTFa. Malin Dahl hos Øresunddirekt påpeger, at der også er et antal personer i Sverige, der har fået tilbudt orlov, men som ikke har været medlemmer af begge disse organisationer. For dem er det stadig umuligt at få hverken danske eller svenske dagpenge, hvis de vælger orlov.
Selv for dem, der nu får dagpenge fra Danmark, er det uklart, hvad der vil ske, hvis de ikke genansættes af SAS.
– Vi er blevet spurgt: hvad sker der derefter, hvis man stadig fyres efter dette tidspunkt – kan du så få svensk støtte efter det? Vi er igang med at undersøge det, men svaret, vi hidtil har fået, er, at hvis du har været på orlov og ikke har arbejdet i to år, opfylder du ikke arbejdsvilkårene for a-kassen, siger Malin Dahl.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Sverige12 måneder ago
Malmø bliver den første by i Europa hvor politiet udstationerer droner på tagene
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Øresund12 måneder ago
Flytrafikken vokser hurtigere i København end i Oslo og Stockholm
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Bæredygtighed12 måneder ago
Danske Bank skiller sig af med investeringer i olie-, gas- og kulselskaber, der ikke har en realistisk overgangsplan i henhold til Paris-aftalen