Kultur
Danske ”Sankt Hans” og Svenske ”Midsommer” er samme højtid, der fejres med forskellige traditioner

Når vi fejrer årets lyseste dag er det en gammel tradition, som fejres både i Danmark som Sankt Hans aften og i Sverige som Midsommeraften. Højtiden strækker sig tilbage til middelalderens bondesamfund, hvor traditionen var omgærdet med magiske kræfter og fejringen var et symbol på overgangen mellem forår og sommer. Som mange andre højtider er det en blanding mellem folketro og kristendom, der ligger til grund for fejringen.
Selve navnet refererer til den katolske Johannes Døberens dag den 24 juni, og stammer fra tiden optil 1500-tallet, hvor både Danmark og Sverige var katolske. I Danmark er dagen fortsat navngivet Sankt Hans, (Det danske navn for Johannes Døberen, red.) men i Sverige er dagen helt frakoblet religiøse referencer.
I Sverige valgte man fra 1953 en pragmatisk løsning på fejringen, så den passede bedre ind i arbejdsugen og dermed ligger på en fredag mellem den 20. og 26. Juni. I Danmark er det altid den 23. juni uanset ugedag. Netop dette udgør også forskellen på hvor meget man fejrer dagen. For svenskerene er det en stor helligdag, der forbundet med mange traditioner og begynder tidlig eftermiddag med dans rundt om en midsommerstang – et blomstersmykket trækors og spillemandsmusik samt faste traditioner angående mad såsom sild, kartofler, frikadeller og jordbær. I Danmark er det en almindelig arbejdsdag, hvor man først hen på aftenen samles til grill eller picnic rundt om et bål, afbrænder en heksedukke, synger ”midsommervisen” og hører en båltale. I år må Sankt Hans fejres uden bål i de meste af landet med undtagelse af visse pladser, da Danske Beredskab har besluttet, at der er afbændingsforbud på grund af det tørre og varme sommervejr.
Seneste udspil fra det danske parti Alternativet er ifølge DR at Sankt Hans skal tilskrives en ny betydning og blive til en feministisk helligdag. Forslaget går endvidere på at kalde dagen Midsommerdag, hvor man hylder ligestilling for alle køn og en forbundethed til naturen.
(News Øresund – Anne Slot Einarsson)
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø får midlertidig ABBA-udstilling
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Ejendomme12 måneder ago
Antallet af danske sommerhusejere i Sverige fortsætter med at falde