Arbejdsmarked
Den skånske arbejdsløshed forventes at falde – men fortsat store problemer med matchning


Arbejdsløsheden i Skåne forventes at falde – inden for byggebranchen forventes der for eksempel mange nye arbejdspladser. Foto: News Øresund
Højkonjunkturen har bidt sig fast, flertallet af adspurgte skånske virksomheder forventer både ny-rekrutteringer og øget efterspørgsel, og for første gang i ti år forventes en varig nedgang i Skånes arbejdsløshed. Samtidig stiger manglen på arbejdskraft og flere og flere arbejdsløse mangler en gymnasial uddannelse. Det viser Arbetsförmedlingens arbejdsmarkedsprognose for 2018-2019, som blev præsenteret onsdag.
Flertallet af adspurgte virksomheder forventer både øget efterspørgsel og ny-rekrutteringer i 2018 og 2019. De fleste nye job skabes inden for offentlige services, industri, byggeri, finansiel virksomhed og forretningstjenester. Det betyder et stærkt skånsk arbejdsmarked i 2018 og 2019 – i alt forventes 22.000 nye job. Indenfor brancherne personlige og kulturelle tjenester, samt jord- og skovbrug ser det derimod ikke lige så lyst ud, da mindre end én ud af ti her tror, at antallet af ansatte vil stige.
For første gang i et årti forventes et langsigtet fald i ledigheden i Skåne. Ud over et stærkt arbejdsmarked skyldes det også, at tilgangen til arbejdskraft er faldende. Faldet i ledigheden er allerede tydelig nu, da arbejdsløsheden blandt både indenlandske og udenlandske fødte er faldende i 2018. Selv ungdomsarbejdsløsheden fortsætter med at falde. Den forventede ledighed er 9,1 procent i 2018 og 8,8 procent i 2019.
På trods af det fortsatte stærke arbejdsmarked når beskæftigelsesvæksten dog ikke sit potentiale fuldt ud i de kommende år, da ubalancen mellem arbejdsgivernes behov og arbejdskraftens kvalifikationer tiltager.
Fire ud af ti private arbejdsgivere oplever mangel på arbejdskraft, og for offentlige arbejdsgivere er det tal seks ud af ti. Det er især svært at rekruttere inden for byggeri, transport, information og kommunikation. I rapporten vurderer Arbetsförmedlingen, at manglen på arbejdskraft stort set skyldes for få uddannede inden for blandt andet IT, lærer- og ingeniøruddannelser og sundhedspleje. Matchningen på arbejdsmarkedet hæmmes også af, at flere og flere arbejdsløse ikke har en gymnasial uddannelse – fra april 2017 til april 2018 steg antallet med 1.300 personer til 20.000 svarende til 33 procent af de ledige.
Arbetsförmedlingens arbejdsmarkedsprognose offentliggøres to gange om året. Prognosen er baseret på interviews med 1.500 skånske virksomheder, og i denne undersøgelse var svarprocenten 80,4.
(News Øresund)
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Kultur11 måneder ago
Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København
-
Turisme/kultur12 måneder ago
Rekordmange danske turister besøgte Skåne sidste år
-
Samfund12 måneder ago
Billigere togrejser over sundet i Eurovision-ugen
-
Cleantech12 måneder ago
Nyt fossilfrit stålværk i Luleå reducerer Sveriges CO2-udledning med syv procent
-
Øresund11 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet