Politik
Den svenske Riksdag stemte for en lov, der tillader regeringen at indføre ID-kontrol

Torsdag vedtog den svenske Riksdag en ny lov, der giver regeringen magt til at beslutte, om der skal indføres ID-kontrol med transportøransvar. Vänsterpartiet, Miljöpartiet og Centerpartiet var imod forslaget, som blev vedtaget med 246 stemmer for og 54 imod (49 medlemmer var fraværende).
Loven gælder fra 1. marts, men skal kun bruges, “hvis der er en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed i landet”, som supplement til den midlertidige grænsekontrol, der har eksisteret siden 2015.
ID-kontrol betyder, at transportører som Ørsundståg/Skånetrafiken samt rederiet Øresundslinjen skal sikre, at passagerer på vej til Sverige har gyldig ID-legitimation. Det vil sige, at de skal foretage ID-kontrol på den danske side af Øresund. Siden efteråret 2015 har Sverige haft en midlertidig grænsekontrol, der af forskellige årsager er blevet forlænget med seks måneder ad gangen og håndteres af svensk politi. Hvis den svenske regering indfører en ID-kontrol, betyder det, at passagerer skal gennem to kontroller ved indrejse til Sverige.
(News Øresund)
Reaktioner på den nye lov:
Region Skåne/Pressemeddelelse 16. februar: “Region Skåne kræver omhyggelig formulering af reglerne for loven om midlertidigt forbud mod befordring af personer uden gyldig legitimation”
I et brev til infrastruktur- og boligminister Andreas Carlson (KD) kræver Region Skåne sammen med Öresundståg AB, Skånetrafiken samt andre relevante parter at blive inddraget i formuleringen af reglerne for loven. Sådan skriver organisationerne i en fælles pressemeddelelse.
Region Skåne, som var henvisningsinstans for lovforslaget, skriver i pressemeddelelsen, at de identificerede “vanskeligheder og udfordringer, der skal håndteres for at forslaget kan gennemføres.” De peger blandt andet på de “høje sanktionsgebyrer” og “krav, der blev stillet til transportselskaberne”.
– Som repræsentanter for Öresundståg via Region Skåne er vores krav klart: Vi skal være involveret i udformningen af disse regler for at sikre, at de ikke kun opfylder lovens krav, men også er gennemførlige, siger Jarl Samuelsson, administrerende direktør for Öresundståg i pressemeddelelsen.
Greater Copenhagen på LinkedIn 15. februar: “Vi ser frem til konstruktive samtaler med regeringen”
“Det faktum, at regeringen nu har dette værktøj, betyder ikke, at det skal bruges. Vi ser frem til konstruktive samtaler med regeringen om, hvordan de i samarbejde med Danmark kan løse eventuelle problemer på andre måder, så de ikke ser behov for at gennemføre kontroller, siger Tue David Bak, adm. direktør for Greater Copenhagen i et indlæg på LinkedIn efter Riksdagens afgørelse.
Sveriges Radio 15 februar: “Hotet om id-kontroller införs: Stämmer staten”
Sydsvenska Handelskammaren har en retssag mod den svenske regering liggende i skrivebordsskuffen, som de vil tage op, hvis der bliver indført ID-kontrol. Det siger Per Tryding, vice adm. direktør i Handelskammaren, til Sveriges Radio. Loven er “dead in the water”, mener Tryding, som peger på to domme i EU-domstolen om transportørers ansvar for ID-kontrol mod Tjekkiet i 2015 og Tyskland i 2018.
P4 Malmöhus 15. februar: “Bekymring hos Kastrup for svensk ID-kontrol
“I et indslag på P4 Malmöhus siger Københavns Lufthavns kommunikationschef Søren Rosenkilde Clausen, at det ville få “konsekvenser”, hvis ID-kontrollen blev genindført, en situation han kalder “lose-lose”. Lufthavnen har over 2.000 ansatte, der bor i Skåne.
Sydsvenskan/Analyse 15 februar: “Regeringen kör över både Lagrådet och Skånes toppolitiker om ID-kontroller”
I en analyse i Sydsvenskan kalder Olle Lönneus loven “ekstremt kontroversiel”, fordi “regeringen ignorerer både juristerne i Lagrådet og Skånes fremmeste politikere: Carl Johan Sonesson (M) og Henrik Fritzon (S)”.
Dagens Industri 14 februar: “Vi behöver svar från regeringen om ID-kontroller med transportöransvar”
Dagen før beslutningen krævede flere repræsentanter for transportvirksomhederne i en debatartikel i Dagens Industri svar fra regeringen om, hvordan de skal arbejde med den nye lov. I artiklen skriver de, at ID-kontrol med transportøransvar er “en direkte trussel” mod den forretning, de udfører. De vil blandt andet have svar på, hvordan regeringen definerer en “nødsituation”, og hvordan kontrollerne skal indføres i praksis.
Sydsvenskan/Leder 13 februar: “Skånebänken borde ta strid mot id-kontrollerna”
Og i en leder håbede Sydsvenskan, at de skånske medlemmer af Riksdagen ville tage et standpunkt mod deres egne partier. Noget, der ikke skete, fordi det blev stemt helt efter partilinjer.
Fakta: ID-kontrol, grænsekontrol og politimæssige beføjelser i grænseområder
Sveriges grænsekontrol til Danmark er såkaldt midlertidig og blev indført i 2015. Den skulle være gyldige i 10 dage, men er blevet forlænget hvert halve år indtil nu. Sidste gang den blev forlænget var i november sidste år. Politiet står for grænsekontrollen, og den svenske Polismyndigheten har truffet beslutning om en række grænseovergange, hvor Øresundsbroen og færgeforbindelsen mellem Helsingborg og Helsingør prioriteres.
ID-kontrollen, det såkaldte transportøransvar, blev indført som en midlertidig lov den 21. december 2015 og var gyldig indtil den 21. december 2018. Loven blev dog kun anvendt mellem den 4. januar 2016 og den 3. maj 2017.
Loven betød, at transportører af busser, tog eller færger over grænsen var ansvarlige for at kontrollere, at passagererne havde gyldige ID-papirer, før de krydsede grænsen til Sverige. Blandt andet skulle togpassagerer stå af i Kastrup, gennemgå ID-kontrol og komme om bord igen.
Siden 1. august har der været en ny svensk lov, der giver politiet øgede beføjelser i såkaldte “grænseområder”. Loven giver blandt andet politiet ret til at foretage ID-kontrol, kropsvisitering og ransagning af biler i området uden mistanke om en forbrydelse. Politiet har også lov til at opsætte kameraer, der kan aflæse nummerplader ved grænseovergange og 20 kilometer inde i landet.
Tidligere analyser: Hundredtusindvis færre jobmuligheder er tilgængelige inden for en times pendling som følge af ID-kontrol
Tidligere analyser af ID-kontrol fra blandt andet Øresundsinstituttet og KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, viste, at det især var togtrafikken mellem Sverige og Danmark, der blev påvirket negativt. 82 pct. af de adspurgte pendlere var stærkt påvirket af længere rejsetider på op til en time. Flere oplevede øget stress, og nogle overvejede at skifte job, hvis ID-kontrollen skulle forlænges.
Beregninger foretaget af Øresundsinstituttet viste også, at det fælles arbejdsmarked i Øresundsregionen skrumpede for dem, der pendlede med tog. 322.000 job blev uopnåelige inden for en times pendling. De samfundsøkonomiske omkostninger ved pendlernes øgede rejsetid svarede til 296 mio. svenske kroner på årsbasis.
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Bæredygtighed12 måneder ago
Antallet af marsvin i Øresund og Kattegat er mere end halveret
-
Ejendomme12 måneder ago
Folketinget står foran en ombygning og får en ny indgang
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø får midlertidig ABBA-udstilling