Politik
En dansk-svensk task force skal se på grænseproblematikker – ministre vil se fælles handlingsplan og sikre transittrafik

Bedre koordinering mellem landenes krisehåndtering, sikring af transittrafikken fra Sverige til Københavns Lufthavn og fra Danmark til Bornholm, samt et løfte om at se på forudsætningerne for det fælles arbejdsmarked, herunder Øresundsaftalen. Det er nogle af de punkter, som kom ud af Greater Copenhagens ministermøde i onsdags. Dialogen skal følges op på et nyt møde om seks måneder.
Solen skinner på tagterrassen på Scandic hotellet i Kastrup denne onsdag eftermiddag, hvor den danske og svenske minister for nordisk samarbejde, har været til møde med politikere og repræsentanter fra erhvervslivet i Greater Copenhagen. På dagsorden har været genstart af den tværregionale region og et af resultaterne fra mødet, er nedsættelsen af en dansk-svensk task force, som skal se på udfordringer og muligheder i Greater Copenhagen.
– Vi har fra begge ministres side sagt, at vi er her i dag, fordi vi gerne vil være med til at lave den her nyåbning, som Greater Copenhagen taler meget for. Og så er vi blevet enige om, at vi vil lave en task force som kigger ind i de her udfordringer. Vi har besluttet os for at mødes igen om seks måneder. Det betyder at vi forpligter hinanden på noget fremdrift og afklaring på områder, som kræver afklaring, siger Danmarks minister for nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen (S) til News Øresund.
Flemming Møller Mortensen: Vigtigt at sikre transittrafikken

Flemming Møller Mortensen (S), Danmarks minister for nordisk samarbejde. Foto: News Øresund – Thea WIborg
Coronapandemien har synliggjort nogle udfordringer, som skal kunne undgås i fremtiden, mener han. Herunder en blokering af transittrafikken.
– Vi har diskuteret meget konkret i dag blandt andet transit. Transit fra Sverige til Københavns Lufthavn, fuldstændig afgørende infrastrukturelt og sikkerhedsmæssigt for Skåne. Og så er der transitten fra Danmark til Bornholm via Skåne.
– Vi skal i hvert fald prøve at se ind i, hvad er det man gør, hvis der kommer en fornyet krise, som kan give restriktioner. Der er vi meget stålsatte i, at det skal vi have styr på. Der er nedsat en arbejdsgruppe som kigger på det nu, siger Flemming Møller Mortensen (S) og fortsætter:
– Noget af det vi har talt meget om i dag er, hvad skal vi lære af pandemien. For det har været hårdt på mange måder. Der har været bragt usikkerhed om hvordan man kommer på tværs af grænsen mellem de to lande. Her er Anna Hallberg og jeg enige om at det er dumt ikke at lære af andres fejl, men det er tudetosset at ikke lære af egne fejl. Så vi skal virkelig granske, hvad kan vi gøre anderledes.
En handlingsplan som skal sikre dansk-svensk koordination ved krise
Og det er vigtigt at sikre, at der fremover findes en handlingsplan for, hvordan landene kan koordinere bedre ved en krise.
– Jeg har foreslået at den dag Anna Hallberg og jeg ikke er ministre mere, så skal der ligge en action card til dem, der sidder i stolen på det tidspunkt, så man simpelt hen er tvunget til at koordinere med hinanden. Det kan godt være at det ene land træffer beslutninger som det andet land synes, kunne og burde være anderledes. Men det man i hvert fald skal gøre, er at sørge for at koordinere bedst muligt med hinanden, siger Flemming Møller Mortensen.
Hans svenske ministerkollega er enig.
– Det vigtigste er, at der findes en høj ambition fra både den svenske og danske regering om at på en konkret måde, gøre det lettere for at hele den her fantastiske region, kan udvikles på en endnu mere fremgangsrig måde- Vi er blevet enige om konkrete tiltag i dag, siger Anna Hallberg (S) til News Øresund og fortsætter:
– Greater Copenhagemn er sammen med flere andre organisationer utrolig vigtigt for at vi skal få udfordringerne på bordet, og forstå hvad det er vi skal løse og hvordan vi skal prioritere. Mange af mulighederne, men også udfordringerne, lander jo på vores regeringers bord. Derfor er det så vigtigt for mig at være her i dag sammen med den danske minister.
Svensk minister vil modernisere Øresundsaftalen, dansk minister lover at diskutere med sine ministerkollegaer
Et andet af de konkrete spørgsmål, som blev diskuteret var reglerne for Øresundspendlernes skat. Her fremhæver Flemming Møller Mortensen, at han vil samle de danske ressortministre, som har med arbejdsmarkedet at gøre for at diskutere hvordan potentialet i Øresundsregionens fælles arbejdsmarked kan blive forløst.
– Vi har også diskuteret Øresundsaftalen, og der er flere der siger at den trænger til at blive fornyet. Og det vil vi kigge ind i. Det har jeg givet udsagn for at det vil jeg prøve at tale med mine ministerkollegaer omkring. Det samme vil ske fra svensk side. siger Flemming Møller Mortensen og det kan Anna Hallberg bekræfte.
– Vi bliver nødt til at se på Øresundsaftalen, som er grunden for det hele. Den er fra 2003, den er 18 år gammel. Så den svarer selvfølgelig ikke til dagens moderne arbejdsmarked. Så det ligger definititvt i planen, siger hun.
(News Øresund – Thea Wiborg)
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Miljø12 måneder ago
Naturvårdsverket, den svenske forvaltningsmyndighed inden for miljøområdet: Sverige vil ikke nå hverken nationale klimamål eller EU-mål med de nuværende politiske beslutninger
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad