Øresund
Fjernes grænsehindringer vil Greater Copenhagen regionen tjene milliarder – ifølge ny rapport


En grænsehindring som påpeges i rapporten er forskellene imellem svenske og danske erhvervsuddannelser, som gør at danske elever ikke kan tage praktik i Skåne. Foto: News Øresund
Der er op til syv milliarder kroner at tjene i form af økonomisk tilvækst og beskæftigelse, hvis Greater Copenhagen regionens grænsehindringer fjernes. Det viser en ny rapport fra Damvad Analytics lavet på vegne af Greater Copenhagen & Skåne Committee.
Problemer med at validere uddannelse og kompetencer, grænsekontroller som mindsker pendlingen og brister i arbejdsløshedsgodtgørelse over Sundet. Det er nogle af de grænsehindringer i den dansk-svenske Greater Copenhagen-region som, hvis de blev fjernet, ville resultere i tilvækst og øget beskæftigelse for milliarder af kroner.
En anden grænsehindring som påpeges i rapporten er forskellene imellem svenske og danske erhvervsuddannelser, som gør at danske elever ikke kan tage praktik i Skåne. Ændres det vil det – ifølge Damvad Analytics beregninger – indebære en samfundsgevinst på mellem 640 millioner og 5,4 milliarder svenske kroner til Greater Copenhagen-regionen. Også det faktum at medborgere fra lande udenfor EU normalt kun kan arbejde i det land de har opholdstilladelse i, koster samfundet 560 millioner danske kroner, og kunne danskerne tegne abonnementer på tv, mobil og internet i Sverige så kunne privatforbruget øges med 54 millioner svenske kroner årligt.
I december skal Greater Copenhagen & Skåne Committee præsentere en plan for hvordan de kan påvirke regeringerne i Sverige og Danmark til at arbejde mere for at fjerne disse grænsehindringer.
– Et velfungerende arbejdsmarked er nøglen til økonomis tilvækst og velstand i vores region. Derfor opfordrer vi vores regeringer til at intensivere arbejdet med at fjerne de hindringer som forskelle i love og regler skaber, siger Henrik Fritzon (S), formand for Greater Copenhagen & Skåne Committee i en pressemeddelelse. (News Øresund)
Grænsehindringer fremlagt i rapporten:
– Problemer med at validere uddannelse og kompetencer, betyder at næsten 25.000 personer låses fast i det nationale arbejdsmarked.
– Forskelle mellem svenske og danske erhvervsuddannelser. Hvis danske elever på erhvervsuddannelser kunne få en praktikplads i Sverige i stedet for at ikke tage praktik kan det lede til en samfundsøkonomisk gevinst på mellem 400.000 og 3,4 millioner danske kroner per elev.
– Huller i dækningen fra a-kassen når man bytter job fra Danmark til Sverige kan betyde at flere end 11.500 skåninger afstår fra at tage et job i Danmark.
– Grænsekontroller som mindsker pendlingslysten hos arbejdstagere koster årligt samfundet 1,5 milliarder svenske kroner.
– Havde danskere som ejer et fritidshus i Sverige haft mulighed for at få telefon, mobil- og bredbåndsabonnement ville forbruget af internet- og mobiltjenester kunne øges med 54 millioner svenske kroner per år.
– Medborgere fra lande udenfor EU får som regel ikke lov at arbejde i andre lande end det de har opholdstilstand i. Ifølge rapporten ville ca. 1.000 personer fra land udenfor EU pendle over Øresund hvis det var muligt, hvilket ville indebære en økonomisk samfundsgevinst på ca. 529 millioner svenske kroner.
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Bæredygtighed12 måneder ago
Antallet af marsvin i Øresund og Kattegat er mere end halveret
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø får midlertidig ABBA-udstilling
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september