Forskning
Flere lande forventes betale til ESS


“Vi regner med, at Holland bidrager med en sum, der mindst er i størrelsesordnen af 2,5 procent”, siger Lars Leijonborg, Sveriges chefforhandlere for det store forskningsanlæg ESS. Foto: News Øresund – Anna Palmehag
Byggeriet af det store forskningsanlæg ESS i svenske Lund blev indviet i tirsdags trods godt 340 millioner endnu mangler i finansieringen. Men chefforhandlerne regner med, at flere lande kommer til – ikke mindst Nederlandene.
Når støtten fra partnerlandene tælles sammen er der løfte om samlet 97,5 procent af de 1,843 milliarder euro, som ESS-byggeriet i Lund med datacenter i København regnes med at koste. Men der findes ikke nogen risiko for, at det bliver Danmark og Sverige, der kommer til at stå for de tilbageværende 46 millioner euro, mener Bo Smith og Lars Leijonborg, begge landes chefforhandlere.
”Absolut ikke. Der er lande på vej ind. Først og fremmest regner vi med, at Holland bidrager med en sum, der mindst er i størrelsesordnen af 2,5 procent, siger Lars Leijonborg til News Øresund.
Han oplyser, at også andre lande har langt fremskredne planer om at bidrage. Totalt tror han, at finansieringen havner på mere end 1,843 milliarder euro, noget som betyder, at der vil være en vis margin for uforudsete omkostninger.
Trods at han altså tror, at finansieringen bliver nået fuldt ud, er Lars Leijonborg ikke helt tilfreds med alle partnerlandenes indsatser.
”Man kan have synspunkter om det niveau, som visse lande bidrager med. Men det har været svære forhandlinger, siger han. (News Øresund – Anna Palmehag)
Fakta: European Spallation Source (ESS)
Det er anslået, at det vil koste de europæiske skatteydere 1,843 milliarder euro at bygge neutronforskningsanlægget European Spallation Source (ESS) i Lund med datacenter i København. Sverige har lovet at betale 35 procent og Danmark 12,5 procent af omkostningerne. I tirsdags tog de svenske og danske uddannelsesministre de første spadestik til byggeriet.
Hidtil lovet finansiering:
Sverige: 35 procent
Danmark: 12,5 procent
Tyskland: 11 procent
Storbritannien: 10 procent
Frankrig: 8 procent
Italien: 6 procent
Spanien: 5 procent
Schweiz: 3,5 procent
Norge: 2,5 procent
Polen: 2 procent
Ungarn: 1,5 procent
Tjekkiet: 0,3 procent
Estland: 0,25 procent
Resterende: 2,5 procent af finansieringen. Af de oprindelige 17 partnerlande har Nederlandene, Letland, Litauen og Island endnu ikke bidraget.
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Bæredygtighed12 måneder ago
Antallet af marsvin i Øresund og Kattegat er mere end halveret
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø får midlertidig ABBA-udstilling
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september