Politik
Flere usikre vælgere i Sverige


Sverigedemokraterna er det parti som er gået mest frem siden valget 2014, men i en meningsmåling fra DN/Ipsos går partiet lidt tilbage i november sammenlignet med oktober. Øvrige partier ligger ganske stabilt, men der er flere vælgere som ikke hvem de skal stemme på. Foto: News Øresund
En ny meningsmåling som DN/Ipsos har foretaget i november, viser kun små vælgervandringer sammenlignet med efterårets målinger. Derimod er flere af de svenske vælgere usikre på, hvilket parti de ville stemme på, hvis der var valg i dag.
Sverigedemokraterna er det parti, som er gået mest frem siden valget i 2014, men novembermålingen viser en lille mindskning på -0,4 procentenheder i forhold til oktober. Partiet fik 17,2 procent af respondenternes støtte. Partiet holder landsmøde i Lund i weekenden. Partisekretæren Richard Jomshof siger til avisen Dagens Nyheter, at han tror partiet kan tabe vælgere i den kommende tid, eftersom alle andre partier ændrer deres asyl- og indvandringspolitik i retning mod Sverigedemokraterna. Men selv vil de ikke ændre deres politik, som har som overordnet mål at mindske flygtningemodtagelse og indvandring med 90 procent.
”Vi skal føre den politik vi altid har gjort. Der er ikke nogen grund til at radikalisere noget” siger Richard Jomshof til DN.
Rød blok er stadig større end blå blok, men her taber Socialdemokraterna støtte, mens Vänsterpartiet vinder flere vælgere. Miljöpartiet ligger på samme niveau. Meningsmålingen blev afsluttet dagen inden regeringen præsenterede sin nye asylpolitik og effekten af den kan altså ikke ses i målingen.
”Spørgsmålet er vigtigt for Miljöpartiets vælgere. Det er en del af Miljöpartiets identitet. Med tanke på det bliver det interessant at se om omlægningen af politikken får effekt for opbakningen til partiet.” siger David Ahlin, Opinionschef på Ipsos.
Samtidig fremholder han, at blokopdelingen er ved at smuldre.
”Det er en fundamental forandring af svensk politik. Det er en meget spændende tid. Flygtningespørgsmålet har skabt et helt andet tryk på politikken om at levere nye lysninger, muligvis i nye konstellationer. Vi har tidligere i historien, eksempelvis i 1992, set at kriser skaber nye muligheder for at tage fat i spørgsmål, som ingen tidligere har villet røre” siger David Ahlin. (News Øresund)
Meningsmåling: Vælgerstøtte november (valresultat 2014)
Moderaterna: 23,2 (23,3 %)
Centerpartiet: 6,3 (6,1%)
Liberalerna: 6,6 (5,4%)
Kristdemokraterna: 3,3 (4,6%)
Socialdemokraterna: 27,5 (31%)
Vänsterpartiet: 7,2 (5,7%)
Miljöpartiet: 6,8 (6,9%)
Sverigedemokraterna: 17,2 (12,9%)
Feministisk initiativ: 1,6 (3,1%)
Kilde: Valmyndigheten, Ipsos/Dagens Nyheter
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Bæredygtighed12 måneder ago
Antallet af marsvin i Øresund og Kattegat er mere end halveret
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø får midlertidig ABBA-udstilling
-
Ejendomme12 måneder ago
Folketinget står foran en ombygning og får en ny indgang