Følg os på

Forskning

Forhandlinger med staten gav Region Skåne milliardregning for ESS

Publiseret

 

ess_illustration-ess

Region Skåne bidrager med 800 millioner svenske kroner til byggeriet af forskningsanlægget ESS, men på grund af renter på lånet, som er taget til finansieringen, forventes slutsummen at blive på over en milliard. Illustration: ESS

Region Skåne kommer til at betale over en milliard svenske kroner for byggeriet af European Spallation Source (ESS) i Lund – lige så meget som Spanien har lovet. Nu behandles beslutningen om medfinansieringen, som blev forhandlet frem uden dækkende dokumentation, i Förvaltningsrätten i Sverige, efter at en privatperson har anmeldt det. Det skriver Sydsvenskan.

Når det europæiske neutronforskningsanlæg ESS, med datacenter i København, tages helt i brug fra år 2025 vil bruttoregionalproduktet i Skåne øges med over en milliard svenske kroner årligt, gennem andre europæiske landes bidrag til anlæggets driftsbudget, oplyser ESS. En rapport fra 2010 vurderer at anlægget med de rigtige indsatser fra det omgivende samfund kan give 700 nye job hvert år. Rapporten har godt nok modtaget kritik fra forskerside for at beregningerne ikke holder, men stort set regner såvel regionen som universiteterne og staten med at ESS kommer til at skabe tilvækst og gøre regionen mere attraktiv.

Alllerede fra dialogen om at forsøge at få ESS til Sverige startede i begyndelsen af 2000-tallet har planen været at Region Skåne skulle medfinansiere byggeriet. Fra starten handlede det om at regionen skulle bidrage med 120-150 millioner svenske kroner, men den sum blev efterfølgende forhandlet opad af statens forhandlere, ikke mindst ved de tilfælde hvor den politiske ledelse blev udskiftet, skriver Sydsvenskan.

– Forhandlingerne foregik helt uformelt uden referat. Det kan jeg være kritisk overfor, siger Region Skånes nuværende regionsrådsformand, Henrik Fritzon (S), til avisen.

I de senere år har den svenske regering arbejdet for at få kommuner og regioner til at medfinansiere infrastruktur, såvel veje og jernveje som forskning.

Efter års forhandlinger med statens repræsentanter var regionens bidrag år 2014 vokset til 800 millioner svenske kroner. Det gjorde Henrik Fritzons forgænger Pia Kinhult (M), som da lige var tiltrådt, indigneret, fortæller den daværende oppositionsleder i regionen, Rikard Larsson (S).

– Pia blev præsenteret for et faktum. Hun sad med et mundtligt løfte, som hun ikke havde mulighed for at trække sig fra. Hun var indigneret over at blive stillet over for en sum der var betydeligt højere end hvad hun troede den var. Det husker jeg tydeligt, siger han til Sydsvenskan.

For at regionen skulle kunne betale beløbet krævede det en lovændring, som blev vedtaget i Riksdagen.

Men da fakturaen til Region Skåne kom, var den på 844 millioner svenske kroner, på grund af at pris- og lønstigninger var regnet med i omkostningerne. Så sagde regionen stop og nægtede at betale. Den nuværende regionsrådsformand, Henrik Fritzon, forhandlede med forskningsministeren, som igen sænkede Region Skånes bidrag til 800 millioner. Beslutningen om medfinansiering blev hurtigt vedtaget af regionstyrelsen og regionsrådet i juni 2016, og pengene blev indbetalt. Region Skånes bidrag finansieredes gennem et lån som skal betales af over 25 år og med renten indregnet ventes omkostningen at blive på over en milliard svenske kroner.

Kun få dage tidligere havde hade regeringen tilkendegivet at Malmö högskola skulle udnævnes til universitet. Flere kilder til Sydsvenskan spekulerer i at begge beslutninger var relaterede, selv om det benægtes af Henrik Fritzon.

Region Skånes beslutning skal nu behandles i Förvaltningsrätten, efter at en privatperson har klaget og hævder at der er begået formelle fejl. Men Region Skånes Henrik Fritzon er ikke urolig.

– Der findes jo en specifik lov, som er lavet for at tillade det her bidrag. Derfor er denne sag blevet behandlet helt efter loven, siger han til Sydsvenskan. (News Øresund)

Fakta ESS
European Spallation Source (ESS) er et europæisk samarbejdsprojekt for at bygge et neutronforskningsanlæg som bliver fem til ti gange mere kraftfuldt end dagens anlæg. Sverige og Danmark er værtslande og hovedanlægget bygges i Lund, med et datacenter i København. Tolv lande er fuldgyldige medlemmer: Danmark, Estland, Frankrig, Italien, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Ungarn, hvorimod Belgien, Nederlandene og Spanien har observatørstatus. Nederlandene er dog tæt på at gå med. Forskningsanlægget i Lund åbner for forskere i 2023.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur5 dage ago

En kraftig stigning i togtrafikken over broen bidrog til ny trafikrekord over Øresund i 2024: 105.212 rejser om dagen

2024 var det bedste år nogensinde for trafikken med Öresundståg over broen. Antallet af togpassagerer steg med 12 pct. til...

Bæredygtighed5 dage ago

OECD kritiserer svensk klimapolitik

I 2022 havde Sverige de laveste udslip af drivhusgas per indbygger i EU. Men i løbet af det seneste årti...

Politik5 dage ago

Greater Copenhagen fejrer Öresundsbron med historisk hjemmeside om det politiske samarbejde mellem Danmark og Sverige

Det dansk-svenske politiske samarbejde Greater Copenhagen markerer Öresundsbrons kommende 25-års jubilæum med en hjemmeside om “25 års politisk samarbejde i...

Infrastruktur5 dage ago

Ny analyse: For hver krone, der investeres i en Øresundsmetro, får samfundet 1 krone og 23 øre tilbage

På længere sigt er det rentabelt at bygge en metro mellem København og Malmø: Øresundsmetroen. Sådan skriver Malmø Stad i...

Erhverv6 dage ago

Northvolt indgiver konkursbegæring i Sverige – ATP blandt taberne

Batteriproducenten Northvolt, som har lidt over 5.000 ansatte i Sverige, indgav konkursbegæring i dag. Ifølge Dagens Industri er det “den...

Bæredygtighed5 dage ago

Varmepumpeselskab Aira åbner forskningscenter i Helsingborg: Vil blive ved med at investere 

Det svenske varmepumpeselskab Aira har for nyligt åbnet et forsknings- og udviklingscenter i Skåne. Tidligere lå det i Makaryd, Småland,...

Øresund6 dage ago

Øresundsdebatten uge 11: Børsen genskabes i en mere oprindelig skikkelse og en dansk skuespiller, der bruger AI som hjælp til at tale perfekt svensk på film

Børsen får mere af sit oprindelige udseende tilbage, når den 400 år gamle bygning genopbygges efter sidste års brand. En...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.