Arbejdsmarked
Forslag: Arbejdstagere skal have et sabbatår til videreuddannelse


Anders Wallner (MP) er ledende figur bag den statslige undersøgelse om udviklingsledighed. Han har tidligere arbejdet som partisekretær for Miljøpartiet. Pressefoto: Riksdagen.se
Arbejdstagere skal have muligheden for at tage fri i op til et år for at benytte tiden til opkvalificering af kompetencer, prøve nye jobs eller starte egen virksomhed. Det foreslår en statslig undersøgelse af det svenske arbejdsliv, der kalder sabbatåret for udviklingsledighed, skriver Ekot.
– Tanken er, at man bliver enig med sin arbejdsgiver om, at man kan være ledig, og sidenhen skriver man en udviklingsplan for, hvad man vil gøre. Planen godkendes af arbejdsformidlingen, og dermed får man også tilgang til understøttelse i perioden, siger Anders Wallner (MP), der leder undersøgelsen, til Ekot.
Udviklingsledighed minder til forveksling om et tidligere forslag i Sverige kaldt friår, der var gældende i perioden 2005-2007. Forskellen er, at man med udviklingsledighed skal benytte tiden på at forbedre sine kompetencer for på den måde at blive mere relevant for arbejdsmarkedet:
– Den store forskel sammenlignet med friåret er, at det dengang var muligt bare at være ledig. I vores forslag handler ledigheden om kompetenceudvikling, siger Anders Wallner til Ekot.
Sabbatåret skal ifølge forslaget træde i kraft næste år, men omkostningerne forbundet med forslaget er endnu usikre. Omkostningerne afhænger nemlig af, hvor populært det bliver at benytte sig af udviklingsledigheden. Ifølge undersøgelsen vil en lav grad af popularitet have en årlig omkostning på omkring en milliard svenske kroner, mens en høj grad af popularitet kan få omkostninger op på 10 milliarder svenske kroner om året.
Et års fri fra arbejdet er dog ikke kun til arbejdstagerens fordel, mener Anders Wallner. Han påpeger nemlig, at arbejdsgiverne også har en interesse i at tilbyde sine ansatte muligheden for udviklingsledighed:
– Kigger man på evalueringen af et lignende forslag i Finland og på det gamle friår i Sverige, så var der mange arbejdsgivere, der så det som en måde at være en god arbejdsgiver på. Vi tror, at det her forslag kan være endnu mere attraktivt for arbejdsgivere, da personalet kan udvikle sine kompetencer og blive aktuelle for andre tjenester eller nye opgaver på den givne arbejdsplads, siger Anders Wallner til Ekot.
(News Øresund)
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Bæredygtighed12 måneder ago
Antallet af marsvin i Øresund og Kattegat er mere end halveret
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø får midlertidig ABBA-udstilling
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september