Norden
Grænseboere bekymrer sig mere over ikke at kunne se deres familie – mindre over arbejdsløshed

I de nordiske grænseregioner var der betydeligt flere personer, der følte, at deres muligheder for at bevæge sig over grænsen var blevet alvorligt begrænset på grund af coronarestriktioner i juni i år sammenlignet med ved årsskiftet. Bekymringerne for ikke at kunne se familien på den anden side af grænsen steg også i samme periode, og det samme gjorde problemerne med at overholde karantænereglerne. Derimod mindskedes frygten for at miste sit job. Det fremgår af den seneste undersøgelse fra Grænsehindringsrådet fra juni 2021, som kan sammenlignes med den tilsvarende undersøgelse fra december i fjor.
Generelt viser juni-undersøgelsen, at folk, der bor i de nordiske grænseregioner, er blevet hårdt ramt af coronapandemien. 75 procent af de adspurgte føler, at deres mobilitet på tværs af grænsen er blevet reduceret i meget høj grad – næsten 17 procentenheder mere end da undersøgelsen blev gennemført sidste gang. Et klart flertal mener, at landene manglede fokus på grænseregionerne under pandemien, og mange er bekymrede over oplysninger om grænserne og de forskellige restriktioner, som landene har indført for at undgå smittespredning.
I undersøgelsen fra juni i år er andelen af respondenter fra Øresundsregionen betydeligt lavere end i undersøgelsen fra december 2020, men det ser ikke ud til at have påvirket svarene så meget, da man i de fleste tilfælde kan se de samme tendenser blandt dem, der bor omkring Øresund, som i Norden som helhed.
Samlet set er antallet af personer i de nordiske grænseregioner, der er bekymrede for at kunne se deres familie, steget fra 66 procent til 73 procent i første halvår af 2021. Samtidig er antallet af personer, der oplever problemer som følge af karantænereglerne i deres grænseregion, steget fra 61 til 79 procent. Hvis man alene ser på Øresundsregionen, er antallet af personer, der oplever problemer med karantænereglerne, steget fra 50 procent til 69 procent.
Bekymringen for at blive arbejdsløs er stadig mærkbar – i juni sagde 28 procent af de adspurgte i Øresundsregionen, at de oplevede en øget frygt for at blive arbejdsløse. Men samtidig udgjorde det en minskning på 14 procentenheder sammenlignet med hvor mange som gav samme svar i december. Den samme tendens, om end lidt svagere, kan iagttages blandt respondenterne i hele undersøgelsen. (News Øresund)
Fakta: Undersøgelsen fra Grænsehindringsrådet
I Grænsehindringsrådets undersøgelse blev indbyggerne i de nordiske grænseregioner spurgt om, hvordan de føler, at håndteringen af covid-19 og de grænserestriktioner, der er blevet indført, har påvirket deres situation. Undersøgelsen er blevet gennemført tre gange mellem maj 2020 og juni 2021.
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad
-
Forskning12 måneder ago
Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed
-
Sverige11 måneder ago
Øresund bliver renere, når Malmø og Lund bygger nyt fælles rensningsanlæg og spildevandstunneller for 17,5 milliarder svenske kroner
-
Erhverv12 måneder ago
Mange virksomheder, men svært at tiltrække kapital til Skånes farmaceutiske klynge
-
Infrastruktur12 måneder ago
Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”
-
Infrastruktur12 måneder ago
Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer