Infrastruktur
HH Ferries Groups indvier batterifærger og skifter navn til ForSea


ForSeas, tidligere HH Ferries Group med varemærket Scandlines, har ændret på udseendet af Aurora-færgen som led i rederiets nylige opgradering af færgen til batteridrift. Foto: News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen
Rederiet, der blandt andet står for færgedriften mellem Helsingør og Helsingborg, skifter navn til ForSea. Det sker som led i opgraderingen af færgerne Tycho Brahe og Aurora til at sejle på batteridrift, så ”den blå vej nu også bliver den grønneste vej” over Øresund.
Et brag af en indvielse. Eller faktisk det omvendte. Den nye batteridrift får nemlig den store færge til at bryde havvandet nærmest lydløst, idet den forlader Helsingborg havn i retning mod Helsingør.
Opgraderingen til batteridrift er et vigtigt skridt for den klimavenlige mobilitet over Øresund, siger Danmarks Innovationsminister Sophie Løhde, der var til stede under indvielsesceremonien.
– Dette er et vigtigt skridt i at knytte Øresundsregionen tættere sammen på en klimavenlig måde, sagde ministeren under indvielsen.
Færgernes overgang til elektricitetsbaseret batteridrift blev symboliseret ved en ceremoniel sammenslutning af to store ledninger, der repræsenterede opladningen af færgens batteri.

Indvielse af Tycho Brahes omstilling til batteridrift symboliseret ved at sætte to kæmpe stik sammen. På billedet fra venstre til højre: Britta Bohlin, Nordisk Råds rådsdirektør, Mattias Landgren, statssekretær for Sveriges infrastrukturminister, Morten Jensen, Head of Unit hos INEA og Sophie Løhde (V), Danmarks Innovationsminister. Foto: News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen
– Snart skal vi vænne os til, at højttalerne i færgen ikke længere fortæller, at vi snart er i havn, men at vi snart er i stik, tilføjede hun.
Man vil nu være i stand til at høre lyden af havet og fuglene, pointerede de andre talere, der blandt andet inkluderede ForSeas administrerende direktør Johan Röstin, statssekretær for den svenske infrastrukturminister Mattias Landgren.
Der blev især lagt vægt på, at de to færger Tycho Brahe og Aurora nu er verdens største batteridrevne færger, og at det er noget, hele verden kommer til at holde med.
– Det er ikke bare nabolandene, der kigger på det her, det er ikke bare Europa, der kigger på det, det er hele verden, der kigger på det her. For det vi gør her i dag, er verdensunikt, triumferede statssekretæren Mattias Landgren, mens færgen lydløst bevægede sig mod Helsingør.
Herudover deltog Britt Bohlin, rådssekretær for Nordisk Råd og Morten Jensen, Head of Unit hos EU-organet INEA (Innovation & Networks Executive Agency), der har støttet omstillingen til batteridrift med cirka 87 millioner kroner.
– Omstillingen til batteridrift betyder, at rederiets samlede udledning af CO2, NOx og partikler reduceres med 65 pct., når de to højfrekvente færger fremover alene sejler på grøn el. Det er gode nyheder for miljøet i og omkring Øresund og for kunder og borgere i vores lokalområde. Og det viser, at man med beslutsomhed og vilje til at investere kan nå store mål – også på miljøområdet, siger Johan Röstin i en pressemeddelelse ifølge branchebladet Søfart.
Den samlede batterikraft på 8.320 kWh for de to færger svarer til 10.700 bilbatterier, skriver Søfart.
(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø får midlertidig ABBA-udstilling
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Ejendomme12 måneder ago
Antallet af danske sommerhusejere i Sverige fortsætter med at falde