Danmark
København og regionerne i brev til Folketinget – vi har brug for Femernforbindelsen


De er bekymrede for at beslutningsprocessen om Femern bælt-forbindelsen bliver trukket i langdrag og kræver i et brev at politikerne i Folketinget arbejder aktivt for, at forbindelsen ikke skal blive endnu mere forsinket. Fra venstre: Københavns Overborgmester Frank Jensen (S), Region Hovedstadens formand Sophie Hæstorp Andersen (S) og Region Sjællands formand Jens Stenbæk (V). Foto: News Øresund
Det er bekymrende, hvis beslutningsprocessen omkring Femernforbindelsen bliver trukket i langdrag, så åbningen skubbes frem til 2025 eller senere. Det anser Københavns Overborgmester Frank Jensen (S) og regionpolitikerne Sophie Hæstorp Andersen (S) og Jens Stenbæk (V), som sendte et brev til Folketingets politikere i fredags, hvor de kræver et fortsat aktivt arbejde for at få den dansk-tyske forbindelse på plads.
”Det er meget bekymrende, at processen ser ud til at blive trukket i langdrag og dermed vil forsinke åbningen af den faste forbindelse til 2025 eller endnu længere ud i fremtiden… Derfor forventer vi, at forligspartierne bag Femernforbindelsen fortsat arbejder aktivt for etableringen af forbindelsen med henblik på at skabe vækst og bæredygtighed for kommende generationer.” skriver Københavns Overborgmester Frank Jensen, Region Hovedstadens regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen og Region Sjællands regionrådsformand Jens Stenbæk i et brev til forligspartierne bag Femernforbindelsen.
De peger på, at de seneste ugers debat om Femernforbindelsen har skabt en del uro og giver derfor politikerne i Folketinget en række argumenter for at gå videre med tunnelprojektet. Blandt andet fremhæver de tre politikere, at forbindelsen skal være brugerfinansieret og derfor ikke belaster statens finanser og at selve byggeriet vil skabe flere tusinde arbejdspladser og give udviklingen, ikke mindst på Lolland, et løft. De tilsluttende landanlæg og moderniseringen af jernbanen fra København til Rødby er til gavn for hele Sjælland, mener de tre politikere, som også anser at Femernkorridoren vil blive en vækstmotor for hele Nordeuropa, der skaber nye arbejdspladser, forskning og innovation. Derudover vil metropolerne Hamborg og København blive knyttet nærmere til hinanden og materialeforskningen med DESY i Hamborg og ESS i Lund og København vil sammen blive førende i verden.
Selvom Folketinget i slutningen af april antog anlægsloven for Femernforbindelsen, så kræver det yderligere en dansk beslutning om finansiering og tidsplan samt en tysk miljøgodkendelse inden tunnelprojektet kan sættes i gang. (News Øresund)
Baggrunden for de tre politikers uro er de seneste måneders udmeldinger og diskussion omkring Femernforbindelsen
- I sommers kom besked fra EU om, at deres støtte til Femernforbindelsen bliver mindre end det halve af hvad Danmark har ansøgt om – knapt 4,4 milliarder kroner. Men EU-beslutningen gælder kun frem til 2019 og tunnelprojektet skal derefter søge igen.
- Den nye Venstre-regering har signaleret, at de holder hårdt i pengene også når det handler om store infrastrukturprojekter – dele af udbygningen og moderniseringen af det danske jernbanenet er allerede omdiskuteret.
- De første tilbud viste at byggeomkostningen ser ud til at stige med 8,9 milliarder kroner til 64,4 milliarder inklusiv landanlæg. Femern A/S fik derfor direktiv fra den tidligere transportminister Magnus Heunicke om at presse priserne og det foreslås at flytte indvielsen tre år frem til 2024 for at mindske byggeomkostningerne.
- Tysklands etablering af en tosporet elektrisk jernbane til Femern bælt forventes først at blive færdig i 2024
- Schleswig-Holsteins transportminister Renhard Meyer signalerede i slutningen af august at den tyske miljøprøvning kan tage længere tid end ventet. Tidligst i slutningen af 2016 kan miljøgodkendelsen være klar og hvis nogle af de 3.100 klager, som er blevet indsendt, havner i domstol, kan processen fortsætte til 2019. Det kan betyde, at indvielsen af tunnelen flyttes frem til 2016-2017.
- Rederiet Scandlines, som har meget at vinde på at den nuværende færgetrafik over Femern bælt fortsætter, driver en kraftfuld lobbykampagne, hvor de blandt andet med hjælp af tyske konsulenter har gransket og stillet spørgsmålstegn ved tunnelprojektets budget. (News Øresund)
Læs mere
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Miljø12 måneder ago
Naturvårdsverket, den svenske forvaltningsmyndighed inden for miljøområdet: Sverige vil ikke nå hverken nationale klimamål eller EU-mål med de nuværende politiske beslutninger
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad