Følg os på

Norden

“Man betragter nabofolk som smittekilder”

Publiseret

 

Bertel Haarder er kritisk over for lukkede grænser i hele Norden, mellem Danmark og Sverige, mellem Norge og Sverige, mellem Finland og Sverige og mellem Finland og Norge. Foto: News Øresund - Johan Wessman

Det har været tragisk at være vidne til, hvordan de nordiske lander mislykkedes med at samarbejdede om grænserne under coronapandemien, siger Bertel Haarder, præsident for Nordisk Råd, Danmarks repræsentant i Grænsehindringsrådet og politisk veteran i Danmark med flere ministerposter for Venstre i bagagen. Han mener, at Nordenministrene har gjort, hvad de kunne under krisen, men at problemet er, at de ikke har større magt til at påvirke.

De har de rigtige meninger, men kan ikke få dem igennem. Derfor er det statsministrene der skal sætte ting på plads, som Stefan Löfven og Erna Solberg gjorde, da det gik for langt ved grænsen mellem Norge og Sverige, og svenskerne skulle gå med specielle jakker og sidde i særlige frokostlokaler, siger Bertel Haarder.

Han siger, at han har stor respekt for Sveriges Nordenminister Anna Hallberg og mener, at hun har haft ret i alt, hvad hun har kritiseret, ikke mindst når det gælder den danske grænselukning i starten af ​​pandemien. Men også Sveriges grænselukning har ramt mennesker hårdt, siger Bertel Haarder. Efter at den stort set ophørte i sidste uge, er danske sommerhusejere for eksempel nu begyndt at se konsekvenserne.

– Det er svenskerne, der har lidt mest, især under den første bølge. Men her under den tredje bølge har svenskerne taget revanche og hævnet sig, især på bornholmerne og de danske sommerhusejere, der ikke har fået lov til at komme til deres huse. Jeg talte for nylig med en sommerhusejer, der næsten fik sit hus ædt op af mus. En anden har fået vandskade, og ens hus er brændt. Det er jo fuldstændigt ufarligt at lade en dansk familie køre til deres fritidshus og blive der. Det er det, der er så absurd, når vi frit kan køre til vores sommerhuse i Danmark, siger Bertel Haarder.

Under coronakrisen har han engageret sig dybt i de nordiske spørgsmål. Gennem det nordiske Grænsehindringsråd har han og kollegerne der sendt flere breve til forskellige ministre i alle de nordiske lande for at overtale dem til at løse problemer, der påvirker dem, der bor og arbejder i grænseregioner på grund af rejserestriktioner og lukkede grænser. Grænsehindringsgruppen i Nordisk Råd med parlamentarikere fra alle de nordiske lande arbejder med spørgsmålene.

Bertel Haarder udtrykker frustration over ministre og regeringer, der ikke lytter til budskabet eller agerer – i hans øjne – rationelt.

Hvordan ser du på de nordiske landes agerende i forhold til grænserne og nabolandene under coronakrisen?

– Det har været næsten tragisk at være vidne til, hvordan de nordiske lande ikke samarbejder om grænserne. Jeg har fuld respekt for at når pandemien truer, så må man lukke ned, men hvorfor skal lige netop grænserne lukkes ned? Når der er høj smitte i Blekinge, skal der lukkes ned i Blekinge. Når der er høj smitte i Nordjylland, skal der lukkes ned der. Når der er høj smitte i Nordjylland, skal der lukkes ned der. Men at lukke en over 1000 km lang grænse mellem Sverige og Norge er meningsløst. Det samme med grænsen mellem Øresund, hvor der er 17.000 pendlere, der går på arbejde, og 10.000 sommerhusejere, der ikke har været i stand til at komme til deres huse. Man skal reagere på smitten og ikke lukke grænsen, siger han og fortsætter:

– Det har chokeret mig, at nationalkonservatismen i den grad har misbrugt grænserne. Det handler jo om at betragte naboer som smittekilder i stedet for at se dem på lige fod med ens egne, siger han.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Fakta: Lukkede og åbne grænser under coronapandemien

Den 14. marts 2020 lukkede Danmark grænsen til Sverige med undtagelse for blandt andre grænsependlere. I løbet af sommeren blev rejserestriktionerne lettede, især for beboere i Skåne, Blekinge og Halland. Mellem 1. august og 9. oktober var den danske grænse åben for indrejse fra hele Sverige på grund af den lave smittespredning i Sverige. Den 10. oktober blev grænsen lukket igen for de fleste grupper. Grænsependlere, studerende og personer med familiegrunde er nogle af de grupper, der har lov til at komme ind i Danmark.

Den 22. december 2020 lukkede Sverige grænsen til Danmark med undtagelse for grænsependlere og til sidst også transitrejser til Bornholm og personer med presserende familiegrunde. Sverige genåbnede grænsen mod Danmark den 31. marts 2021.

Både Danmark og Sverige kræver fortsat, at rejsende skal kunne vise en negativ covid-19-test for at få lov til at krydse grænsen.

Gennem hele perioden og i begge lande har det været tilfældet, at mennesker, der er borgere eller bor i landet, altid har ret til at rejse ind.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur47 minutter ago

En kraftig stigning i togtrafikken over broen bidrog til ny trafikrekord over Øresund i 2024: 105.212 rejser om dagen

2024 var det bedste år nogensinde for trafikken med Öresundståg over broen. Antallet af togpassagerer steg med 12 pct. til...

Bæredygtighed5 timer ago

OECD kritiserer svensk klimapolitik

I 2022 havde Sverige de laveste udslip af drivhusgas per indbygger i EU. Men i løbet af det seneste årti...

Politik5 timer ago

Greater Copenhagen fejrer Öresundsbron med historisk hjemmeside om det politiske samarbejde mellem Danmark og Sverige

Det dansk-svenske politiske samarbejde Greater Copenhagen markerer Öresundsbrons kommende 25-års jubilæum med en hjemmeside om “25 års politisk samarbejde i...

Infrastruktur5 timer ago

Ny analyse: For hver krone, der investeres i en Øresundsmetro, får samfundet 1 krone og 23 øre tilbage

På længere sigt er det rentabelt at bygge en metro mellem København og Malmø: Øresundsmetroen. Sådan skriver Malmø Stad i...

Erhverv1 dag ago

Northvolt indgiver konkursbegæring i Sverige – ATP blandt taberne

Batteriproducenten Northvolt, som har lidt over 5.000 ansatte i Sverige, indgav konkursbegæring i dag. Ifølge Dagens Industri er det “den...

Bæredygtighed22 timer ago

Varmepumpeselskab Aira åbner forskningscenter i Helsingborg: Vil blive ved med at investere 

Det svenske varmepumpeselskab Aira har for nyligt åbnet et forsknings- og udviklingscenter i Skåne. Tidligere lå det i Makaryd, Småland,...

Øresund1 dag ago

Øresundsdebatten uge 11: Børsen genskabes i en mere oprindelig skikkelse og en dansk skuespiller, der bruger AI som hjælp til at tale perfekt svensk på film

Børsen får mere af sit oprindelige udseende tilbage, når den 400 år gamle bygning genopbygges efter sidste års brand. En...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.