Arbejdsmarked
Misforståelse førte til at pendlere fik forkert information

Försäkringskassan fejlfortolkede brevene om socialsikringsundtagelse for Øresundspendlere under coronapandemien – svært fortolkede regler, der hurtigt blev sat sammen i begyndelsen af pandemien. Det førte til, at Øresunddirekt i begyndelsen af oktober gav fejlagtige oplysninger til grænsependlere og deres arbejdsgivere om, at undtagelsen var ophørt. For et stykke tid siden opdagede Försäkringskassan deres fejl, og Øresunddirekt har også udsendt et dementi. Det korrekte er, at undtagelsen i det sociale sikringssystem fortsat gælder, i hvert fald indtil årets udgang.
Malin Dahl, virksomhedsansvarlig hos Øresunddirekt, beklager, at pendlere og arbejdsgivere har fået fejlagtig information.
– Det er trist på flere niveauer, men det er især trist for de pendlere, som har tilpasset sig på baggrund af de forkerte oplysninger, siger hun til News Øresund.
Øresundspendlere, der bor i Sverige, er fortsat dækket af social sikringen i arbejdslandet Danmark, selv om de arbejder hjemmefra i 25 procent eller mere – og omvendt – fordi landene følger en anbefaling fra Europa-Kommissionen om en undtagelse fra de normale regler.
Misforståelsen skyldtes, at undtagelsen, som blev skrevet ret hastigt, da behovet opstod i begyndelsen af pandemien, var vanskelig at fortolke. Da både Danmark og Sverige i det tidlige efterår fjernede deres anbefalinger om hjemmearbejde, tolkede Försäkringskassan det som om, at det indebar at undtagelsen ikke længere var gældende. Men da Försäkringskassan senere gravede dybere ned i reglerne, indså man, at det er arbejdsgiverens vurdering, der er grundlaget for fritagelsen, og ikke den generelle anbefaling i samfundet.
– Hvis arbejdsgiveren fortsat vurderer, at du skal sidde hjemme og arbejde på grund af corona, gælder undtagelsen året ud. Det kan f.eks. handle om at mange arbejdsgivere ikke har ladet 100 procent af medarbejderne komme tilbage til arbejdspladsen fra første dag, men har taget det skridt for skridt, siger Malin Dahl.
Efter fejlen blev opdaget, skrev Øresunddirekt i et Facebook-opslag blandt andet: “Efter at restriktionerne i efteråret 2021 er blevet lempet i begge lande, har Øresunddirekt modtaget forkerte oplysninger om, hvorvidt undtagelsen stadig gælder eller ej. Försäkringskassan og Borger.dk har præciseret, at undtagelsen stadig gælder for Øresundspendlere, som således er omfattet af den sociale sikring i arbejdslandet, selv om de arbejder hjemmefra i mere end 25 procent af arbejdstiden. Dette sker for at mindske spredningen af sygdommen og efter aftale med arbejdsgiveren.”
Det er endnu ikke klart, hvad der sker efter årsskiftet, men ud fra det nuværende smitteniveau forventer Øresunddirekt en forlængelse af undtagelsen.
Hvor mange Øresundspendlere der er blevet ramt af den fejlagtige information, ved Malin Dahl ikke, hvor men oplyser, at Øresunddirekt har fået en del spørgsmål om fritagelsen i løbet af efteråret.
– De, der har kontaktet os, har dog fået et vist spillerum for fortolkning i svarene fra vores sagsbehandlere, fordi ingen har følt sig helt sikre på, hvad der reelt gjaldt, siger hun.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta: Social sikring
Normalt er en Øresundspendlere dækket af social sikring i arbejdslandet, men hvis personen arbejder 25 procent eller mere i bopælslandet, skifter tilhørsforholdet for den sociale sikring til det land.
Hvis en person er omfattet af social sikring i Sverige, skal arbejdsgiveren betale svenske arbejdsgiverbidrag, uanset om arbejdsgiveren f.eks. er i Danmark (og omvendt). Da de svenske arbejdsgiverbidrag er meget højere end de danske, kræver mange danske arbejdsgivere, at Øresundspendlere arbejder mindst 75 procent af deres arbejdstid i Danmark. Det er også almindeligt, at spørgsmålet behandles i ansættelseskontrakterne for Øresundspendlere.
Socialsikringstilknytningen bestemmer bl.a. også, hvilket lands a-kasse personen skal være medlem af.
Den undtagelse, der blev indført i begyndelsen af pandemien, betyder, at Øresundspendlere, der bor i Sverige, fortsat er dækket af den sociale sikring i deres arbejdsland, Danmark, selv om de arbejder hjemmefra i 25 procent eller mere – og omvendt.
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad
-
Forskning12 måneder ago
Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed
-
Sverige11 måneder ago
Øresund bliver renere, når Malmø og Lund bygger nyt fælles rensningsanlæg og spildevandstunneller for 17,5 milliarder svenske kroner
-
Erhverv12 måneder ago
Mange virksomheder, men svært at tiltrække kapital til Skånes farmaceutiske klynge
-
Infrastruktur12 måneder ago
Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”
-
Infrastruktur12 måneder ago
Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer