Norden
Oppositionen i Sverige kritiserer statsministeren men roser Nordenminister

Sveriges Nordensminister Anna Hallberg (S) roses af næsten alle oppositionspartierne for sit arbejde med at lette situationen i grænseregionerne under coronakrisen. Derimod kritiserer flere partier statsministeren og resten af regeringen for ikke at være tilstrækkeligt synlige i disse spørgsmål. Det kom frem under en debat i Riksdagen tirsdag.
Repræsentanterne for Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna og Centerpartiet udtrykte alle i forskellig grad, at Anna Hallberg havde gjorde en vigtig indsats og forpligtet sig til at holde grænserne mellem Sverige og de andre nordiske lande så åbne som muligt under coronakrisen. Under den generelle debat om grænsehindringer i Norden og situationen i grænseregionerne var parterne dybest set enige om, at det nordiske samarbejde var blevet beskadiget under coronakrisen, og at grænseregionerne er blevet hårdt ramt. I stedet kom kritikken hovedsageligt mod regeringens arbejde generelt.
– Statsråd Hallberg har gjort det bedste, hun kunne, ingen skygge over hende. Men desværre er titlen Nordenminister ikke så højt oppe i hierarkiet. Hvorfor har statsministeren ikke gjort mere? Hvorfor har han siddet på tilskuerpladserne, indtil han for nylig bogstavelig talt blev trukket ud af sine egne riksdagsmedlemmer for at tage en kamp med Norge, så svenske grænsependlere, der er fuldgyldige medlemmer af det norske socialsikringssystem, kunne få erstatning, sagde for eksempel Kjell-Arne Ottosson, riksdagsmedlem for Kristdemokraterna.
Hans Wallmark, riksdagsmedlem for Moderaterna, sagde blandt andet, at regeringen skulle have reflekteret over, hvordan den svenske coronastrategi ville blive opfattet i nabolandene, og at det ikke var tilfældigt, at andre lande handlede mod Sverige. Andre opfordrede til økonomisk støtte, f.eks. rettet mod krisen i grænsehandel, eller specielle grænsepas til beboere i grænseregioner.
Anna Hallberg argumenterede derimod for, at hele regeringen havde været involveret i det nordiske arbejde i løbet af året.
– Jeg har jo det overordnede ansvar, men mine kolleger arbejder også intensivt med disse spørgsmål. Arbejdsmarkedsministeren var for eksempel stærkt involveret, og det samme var statsministeren, i løsningen af spørgsmålet om arbejdspendlerne til Norge og kompensationen for dag- og ugependlere, sagde hun.
News Øresund – Anna Palmehag
Læs mere:
– Sverige presser på for, at de nordiske lande skal tage større hensyn til deres naboer
– Grænsehindringsrådet ønsker bedre kontakt med den svenske regering inden fremtidige grænsebeslutninger
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad
-
Forskning12 måneder ago
Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed
-
Erhverv12 måneder ago
Mange virksomheder, men svært at tiltrække kapital til Skånes farmaceutiske klynge
-
Sverige11 måneder ago
Øresund bliver renere, når Malmø og Lund bygger nyt fælles rensningsanlæg og spildevandstunneller for 17,5 milliarder svenske kroner
-
Infrastruktur12 måneder ago
Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”
-
Forskning12 måneder ago
Danske fonde vil synliggøre Danmarks stærke position inden for forskning og tiltrække udenlandske forskere til landet