Følg os på

Interviews

PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation

Publiseret

 

Jacob Nilsson er Global HR Director i PolyPeptide. Foto: PolyPeptide Group

Life science-virksomheden PolyPeptide Group har adgang til de kompetencer, der kræves, for at drive væksten fremad i Malmø. Det mener Jacob Nilsson, der er Global HR Director i PolyPeptide. Han spår dog, at der de næste år bliver konkurrence om de kemikere og ingeniører, der kan arbejde med automatiske og digitale processor inden for lægemiddelsudvikling.

Med anlægninger i Frankrig, Belgien, USA og Indien er PolyPeptide en af Skånes store life science-virksomheder. Omkring 900 ansatte er beskæftiget globalt, mens omkring 275 fuldtidsansatte med 27 etniske baggrunde arbejder på anlægget i Malmøs sydvestlige Limhamn-kvarter.

Planerne er at rekruttere endnu flere folk til virksomheden det kommende år, nævner Jacob Nilsson, der er Global HR Director.

– Vi er i en ganske ekspansiv fase. Det går vældigt godt for os, og vores problem er snarere at kunne imødekomme efterspørgslen, siger Jacob Nilsson og tilføjer, at coronapandemien har givet PolyPeptide nye bestillinger, og at de har været involveret i udviklingen af en vaccine mod Covid-19.

Jacob Nilsson tager imod i receptionen, hvor et skibsmaleri pryder væggen. Engang var virksomhedens røde murstensbygning hovedkontor for en producent af skibsreb. I dag er det peptider, det vil sige kæder af aminosyrer, der bliver produceret.

Kunderne varierer fra forskere, mindre biotekselskaber til at tælle 15 ud af verdens 20 største medicinalvirksomheder.

PolyPeptide er således en CDMO-virksomhed (Contract Development Manufacturing Organization), da de ikke udvikler egne lægemidler, men i stedet fremstiller produkter, processor og yder regulatorisk support, som andre selskaber kan bruge til videre udvikling af eksempelvis lægemidler og kosmetik.

Inden for det næste år skal PolyPeptide rekruttere inden for kommunikation, lager og logistik samt distribution. Men det er særligt kompetencer inden for kerneforretningen om peptidekemi kombineret med viden om procesteknik, digitale platforme og automatisering, som bliver vigtige at få ind i virksomheden, fortæller Jacob Nilsson og forklarer, at manuelle processor i højere grad skal transformeres til automatiske og digitale processer.

– Vi får brug for mere viden om proceskundskab, så kemikere og ingeniører, der er dygtige med proces og automation. Kemikere er ok at rekruttere, men folk, som kender til automation og Manufacturing Execution Systems, er svære. Der er mange virksomheder, der slås om dem, siger Jacob Nilsson.

PolyPeptide har flere anlægninger i Europa, USA og i Indien. Foto: PolyPeptide Group

Rekrutteringens udfordringer
Andre steder i life science-branchen er der også fokus på at accelerere udviklingen af for eksempelvis peptider med mere digital automatisering. Det sker for eksempel hos Novo Nordisk, der sammen med et amerikansk robotfirma er i gang med at effektivisere udviklingen af molekyler og peptider.

Udviklingen medfører, at flere virksomheder søger de samme kompetencer inden for automation, og derved er konkurrencen skærpet, bemærker Jacob Nilsson, da folk med den ekspertise ved, at de er værdifulde.

– Hvis vi har et problem, så er det, at vi ses som ganske attraktive og giver vores ansatte et godt læreforløb, og så forsvinder de typisk videre efter 2-3 år, siger Jacob Nilsson. Derved er der en opdeling i medarbejderstanden mellem en roterende gruppe og en stabil gruppe ansatte med anciennitet på over 10 år.

Derfor er PolyPeptide også selv på udkig efter nye kompetencer via LinkedIn, headhuntere og egen hjemmeside, fortæller Jacob Nilsson, der også mener, at mange startups i Skåne er en talent pool for kompetencer. Virksomheden kigger også mod Danmark efter kompetencer, hvor hovedstadsområdets højere uddannelsesinstitutioner er gode på peptidekemi, siger han, men der er flere grundlæggende udfordringer: Danskere kender selvsagt bedre Danmark end Sverige, og mange foretrækker ti minutter til jobbet frem for en time, nævner Jacob Nilsson.

– Det er sådan noget, der er svært at konkurrere med. Havde det været enklere, ville vi gerne have flere mennesker fra Danmark. Det er ikke vigtigt, at man kan perfekt svensk. Det vigtigste er, at man har kundskaberne, siger han og tilføjer dog, at 14 ud af 275 ansatte pendler fra Danmark til Sverige, og selv direktøren for PolyPeptide i Malmø er dansker.

En forklaring, der dog kan vanskeliggøre at rekruttere fra Danmark, ligger i forskellen mellem CDMO-branchen og den traditionelle lægemiddelsbranche, bemærker Jacob Nilsson.

Kunderne kommer ofte med nye ønsker på ugebasis, og det sætter krav til stor omskiftelighed, hvor der i lægemiddelsbranchen formentlig er en anelse mere tid til udvikling, mener han. Derfor er det ikke enkelt at rekruttere derfra, da kerneforretningen er en anden, men det sker.

PolyPeptide er beliggende i Malmøs sydvestlige Limhamn-kvarter med tæt afstand til Øresundsbroen. Foto: News Øresund

Forbindelse til Ferring
Diverse udfordringer med at skaffe de rette kompetencer til Malmø får dog ikke PolyPeptide til at flytte fra Skåne, fortæller Jacob Nilsson. De er glade for at være i Limhamn, hvor selskabet blev grundlagt i 1952 af Frederik Paulsen Sr.

Dengang hed virksomheden Nordiska Hormonlaboratoriet, der senere blev til Ferring Pharmaceuticals.

Navnet PolyPeptide opstod derved først i 1996, da selskabet blev selvstændigt fra Ferring, og PolyPeptide Group blev dannet. Virksomheden ejes dog fortsat af en stiftelse, som er kontrolleret af Frederik Paulsen Jr.

Mens Ferring i 2002 flyttede sine aktiviteter fra Limhamn til det sorte højhus i Ørestad, og to år senere flyttede hovedkontoret til Schweiz, har PolyPeptide delvis bevæget sig i den anden retning, fra Danmark til Sverige

I 2016 lukkede peptid-virksomheden en anlægning i Hillerød for at konsolidere deres position i Malmø. De seneste fem år er omsætningen for PolyPeptides afdeling i Sveriges tredjestørste by fordoblet til i dag årligt at være på omkring 812 mio. svenske kroner.

PolyPeptide er tilfreds med sin placering i Medicon Valley og betragter nærheden til bro som en fordel. For tiden diskuterer virksomheden en mulig udvidelse af deres produktionsanlæg i Limhamn med Länsstyrelsen og venter en tilbagemelding i løbet af de kommende seks måneder.

Jacob Nilsson tror, at life science- og CDMO-branchen i regionen kan forvente øget konkurrence fra Indien og Kina. Dertil håber han for fremtiden, foruden en byggetilladelse for en udbygning af PolyPeptides fabrik i Limhamn, at flere ingeniører og kemikere inden for peptidekemi vil blive uddannet i Skåne.

– Vi vil gerne have, at flere læser til ingeniør eller kemiker, at vi kunne blive mere attraktive for danske kemikere, og at Sverige fik mere peptidekemi på uddannelserne, siger Jacob Nilsson.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2020 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Erhverv4 dage ago

Øresundsbroens 25-års jubilæum i fokus, da svensk CEO-netværk mødtes i København

Da det sydsvenske CEO-netværk Friends of Executive samlede 170 personer i en af de store sale på Hotel D’Angleterre i...

Danmark4 dage ago

Arla Foods fusionerer med tysk mejerikoncern

I denne uge blev det annonceret, at mejerikoncernen Arla Foods slår sig sammen med sin tyske pendant, DMK Group, og...

Danmark4 dage ago

Kongelig tilstedeværelse ved Öresundsbrons 25-års jubilæum

Öresundsbron fejrer 25-års jubilæum, og ligesom ved indvielsen fejres den med kongelig pragt. Den 1. juli modtager det svenske kongepar...

Øresund4 dage ago

Flytning tværs over Øresund er stigende – men kun fra Skåne til Østdanmark

Ifølge nye statistikker fra Region Skåne er antallet af flytninger tværs over Øresund steget i løbet af året. Det skyldes...

Politik5 dage ago

Helsingborg bliver vært for Sveriges første NATO-møde

I maj næste år får Helsingborg besøg af NATO-landenes udenrigsministre til et uformelt udenrigsministermøde. – Det er med stolthed, at...

Politik2 uger ago

Svensk politik: En minister og to partiledere i Liberalerna fratræder deres poster

Mandag meddelte tre tunge navne inden for Liberalerna, at de trækker sig fra deres poster. Først trådte ligestillingsminister Paulina Brandberg...

Sverige2 uger ago

Den svenske inflation faldt i marts

Inflationen faldt fra februar til marts; det viser foreløbige tal fra SCB, den svenske statistikmyndighed. På årsbasis faldt forbrugerprisindekset målt...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.