Arbejdsmarked
Sarah Sofie Nielsen er Greater Copenhagens nye arbejdsmarkedsrådgiver

Hun er nu i gang med sin anden uge som rådgiver med fokus på arbejdsmarkedet i den dansk-svenske politiske samarbejdsorganisation Greater Copenhagen. News Øresund har stillet Sarah Sofie Nielsen tre spørgsmål om hendes nye stilling.
Hvornår startede du i dit nye job, og hvad indebærer rollen?
– Det er min anden uge på jobbet, så der er mange nye ting. Overordnet set handler vores arbejde om at forfølge de politiske interesser, som bestyrelsen for Greater Copenhagen har besluttet for det kommende år. Min rolle er at identificere de aktører, der er relevante på arbejdsmarkedet, og skabe forbindelser mellem dem, så de kan arbejde sammen om at realisere de politiske mål. For at nå målet kan vi bruge forskellige værktøjer, såsom at involvere offentligheden eller medierne for at skabe opmærksomhed i offentligheden og direkte til de mennesker, der har noget at sige om disse spørgsmål. Dansk-svenske jobmesser er et konkret eksempel.
Hvad er din baggrund?
– Jeg dimitterede i slutningen af sidste år med en bachelorgrad i statskundskab fra Københavns Universitet og en kandidatgrad i politisk kommunikation og ledelse fra Copenhagen Business School. I løbet af min studietid har jeg arbejdet i Statsministeriets Presse- og Kommunikationsafdeling som studentermedhjælper og været i praktik på den danske ambassade i Canberra, Australien.
– Jeg har ikke arbejdet med grænseregionale spørgsmål før, men det er indlysende, at det er en fordel at tilgå det som en enkelt region, hvilket kan fremme udvikling og vækst i begge lande.
Hvad ser du som de vigtigste spørgsmål lige nu, når det gælder regionens fælles arbejdsmarked?
– Jeg vil gerne fremhæve et emne, som vi arbejder med lige nu, og det er EU-projektet om tredjelandsstatsborgere, der bor i Sverige og potentielt kan arbejde i Danmark. Jeg synes, det er et vigtigt område, hvor der er et stort potentiale. Kompetencer, som kan bruges i Danmark, hvor der er stor mangel på arbejdskraft. Desværre er der nogle barrierer, både juridiske og administrative, som gør det umuligt.
(News Øresund – Jenny Andersson)
Fakta: Nogle aktuelle emner, som Greater Copenhagen arbejder med på arbejdsmarkedsområdet
Arbejdet i Greater Copenhagen Task Force og forhandlingerne om en ny skatteaftale, Øresundsaftalen: Hvad er status for forhandlingerne, og hvornår kan en aftale være på plads?
– Det, jeg ved, og det, jeg har hørt, er, at der er enighed om indholdet i en revision af skatteaftalen, men at det, der står tilbage, er et spørgsmål om økonomi mellem landene. Det skal falde på plads, før man kan nå frem til en ny aftale. Vi ved ikke, om regeringerne har sat en deadline for det, men vi håber, at de kan præsentere en ny aftale, når Greater Copenhagen Task Force mødes næste gang i april. Vores holdning i Greater Copenhagen er, at der er brug for en ny skatteaftale, og at det er på tide at få en ny aftale underskrevet. Regeringerne er nødt til at step it up, siger Tue David Bak, administrerende direktør i Greater Copenhagen.
Den igangværende OECD-undersøgelse om at styrke integrationen af tredjelandsstatsborgere på arbejdsmarkedet: Hvad er status, og hvornår vil undersøgelsen være færdig?
– Arbejdet skal være afsluttet ved udgangen af 2024, men det er vigtigt, at vi starter allerede nu. OECD går i dialog med interessenter og ministerier, så det er på dagsordenen og på radaren også hos organisationer, der ikke har haft tilstrækkelig opmærksomhed på udfordringen før. Selv om den endelige rapport kommer i slutningen af året, er emnet på dagsordenen nu. Det er Region Skåne, Region Hovedstaden og Greater Copenhagen, der har sat arbejdet i gang, EU-Kommissionen står bag og har fået OECD med som partner, siger Tue David Bak og fortsætter:
– Det er et problem, der skal løses. Der er en masse arbejdskraft i Sverige, som den skånske økonomi desværre ikke har mulighed for at bringe ind på arbejdsmarkedet, så vi kan bruge de muligheder, der er på den danske side. Folk kan tage toget og tage i Tivoli, men ikke arbejde i Tivoli. Det er bizart og et problem, der skal løses.
Har I planlagt dansk-svenske jobmesser til foråret? Hvis ja, er det besluttet, hvor og hvornår de skal afholdes?
– Ja, der er jobmesser på vej, men de er blevet justeret en smule i forhold til tidligere. Vi vil gøre dem mindre og ikke så brede, men som en mere målrettet indsats for at styrke matchningen. Forhåbentlig vil det give mere impact med mere branchespecifikke initiativer. Vi har ikke fastsat nogen datoer endnu, og antallet afhænger af erhvervslivets interesse og behov, siger Tue David Bak.
Jeres nye handlingsplan, som blev vedtaget på jeres bestyrelsesmøde i december: Hvilke er de vigtigste ændringer? Nævnes infrastrukturprioriteter, såsom hvilket forslag til fast forbindelse, der prioriteres i Greater Copenhagen?
– Der er ikke meget, der har ændret sig. Baseret på handlingsplanen fortsætter Greater Copenhagen med at styrke innovationen i den grønne omstilling, vi lægger pres på regeringerne om arbejdsmarkedsspørgsmål og infrastruktur med grænsekontrol. Bestyrelsen har sagt, at vi skal fortsætte i den retning, for det tager tid at lave politiske ændringer. Når det gælder infrastruktur, venter vi på rapporten fra den svenske regering om faste forbindelser. Men vores mål er de samme som før, og trafikcharteret består, siger Tue David Bak og fortsætter:
– Vi arbejder benhårdt på at sikre, at den svenske regering ikke gennemfører lovforslaget om ID-kontrol med transportøransvar. Der forventes en beslutning om lovforslaget den 15. februar, og vi er bange for, at de vil gå videre og bruge det og indføre ID-kontrol. Det er en vigtig prioritet for os, for hvis de gør det, vil det dansk-svenske samarbejde bryde sammen.
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad
-
Erhverv12 måneder ago
Mange virksomheder, men svært at tiltrække kapital til Skånes farmaceutiske klynge
-
Sverige11 måneder ago
Øresund bliver renere, når Malmø og Lund bygger nyt fælles rensningsanlæg og spildevandstunneller for 17,5 milliarder svenske kroner
-
Forskning12 måneder ago
Danske fonde vil synliggøre Danmarks stærke position inden for forskning og tiltrække udenlandske forskere til landet
-
Politics11 måneder ago
Den dansk-svenske koran-afbrænder Rasmus Paludan stiller op for det nystartede svenske parti Folklistan – uden partiets samtykke
-
Politik12 måneder ago
Visitationszoner efter dansk model træder nu i kraft i Sverige