Politik
Skåne siger nej til dansk majoritet i Greater Copenhagen and Skåne Committees formandskab


Formandsskabet skal deles lige mellem Sjælland og Skåne, siger Malmøs borgmester Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) og fremhæver at man allerede er enige om at dele udgifterne lige. Foto: News Øresund
Når de danske regionpolitikere i Greater Copenhagen-samarbejdet kræver mere end halvdelen af formandskabet i den kommende the Greater Copenhagen and Skåne Committee, siger Skåne nej. Hvis vi i Skåne skal betale halvdelen af udgifterne, så skal formandskabet også deles lige, siger Malmøs borgmester Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Skånes regionrådsformand Henrik Fritzon (S) er enig.
”Fra svensk side går vi ind med lige så mange penge, som fra dansk side og så er det urimeligt, hvis vi ikke betragtes som ligeværdige parter. Men i Danmark ser man det her som et samarbejde mellem tre regioner”, siger Katrin Stjernfeldt Jammeh til News Øresund efter fredagens dansk-svenske bestyrelsesmøde.
Det danske forslag indebærer, at formandskabet i et fremtidigt fælles Greater Copenhagen-samarbejde skal rotere mellem Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Skåne. I det nuværende samarbejde i Öresundskomiteen går formandsskabet kun på skift mellem Region Hovedstaden og Region Skåne.
I løbet af sommeren har det nuværende danske Greater Copenhagen-samarbejdes formand Steen Christiansen (S) og Region Skånes regionrådsformand Henrik Fritzon (S) ført diskussioner om, hvordan det fremtidige Øresundssamarbejde skal udformes. På det dansk-svenske topmøde i Kristianstad den 22. juni blev politikerne enige om, at det nuværende samarbejde i Öresundskomiteen skal omdannes til the Greater Copenhagen and Skåne Committee.

Steen Christiansen (S), formand for Greater Copenhagen-samarbejdet og KKR Hovedstaden samt borgmester for Albertslund Kommune
Ifølge Katrin Stjernfeldt Jammeh er en lang række spørgsmål faldet på plads i løbet af sommeren, blandt andet at arbejdet med at løse grænsehindringer skal fortsætte inden for rammerne i det nye samarbejde. Men spørgsmålet om bestyrelsen og formandsskabet betegner hun som et centralt spørgsmål, som endnu ikke er løst.
”Set fra et dansk perspektiv ser det anderledes ud. Her betaler kommunerne til regionerne for at de skal varetage erhvervsfremmeindsatsen. Sådan er det ikke i Skåne”.
Hvis samarbejdet på tværs af Øresund kun omfatter de tre regioner og ikke de skånske kommuner og deres arbejde med erhvervsfremme, så vil samarbejdet miste slagkraft, mener Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Formandskabet for Öresundskomiteen skifter idag mellem Region Skånes regionrådsformand Henrik Fritzon (S) og Region Hovedstadens regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). Foto: News Øresund
Til News Øresund opgiver såvel Katrin Stjernfeldt Jammeh som Henrik Fritzon, at de skånske kommuner og Region Skåne er enige om at kræve at formandsskabet skal gå på skift mellem Danmark og Sverige hvert andet år.
Ifølge Henrik Fritzon vil diskussionerne om samarbejdet fortsætte inden forretningsudvalgets møde i Öresundskomiteen den 23. september.
”Vores udgangspunkt er, at vi skal opnå en enighed i arbejdet med at omforme vedtægterne”.
”Der er en fælles forståelse af, at vi er nødt til at samarbejde, men måske på en anden måde. Vi er nødt til at have bredde i samarbejdet og synliggøre vores region”, siger Katrin Stjernfeldt Jammeh. (News Øresund)
Tidsplan for omdannelsen af Øresundskomiteen til the Greater Copenhagen and Skåne Committee
23. september – møde i Öresundskomiteens forretningsudvalg
19. oktober – ekstraordinært møde i Öresundskomiteen
4. november – ordinært møde i Öresundskomiteen
1. januar – efter beslutning på Öresundskomiteens møder i oktober og november omdannes organisationen til the Greater Copenhagen and Skåne Committee
Öresundskomiteen har i dag 11 ansatte og ledes af direktør Finn Lauritzen. Regionrådsformand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), er formand for Öresundskomiteen og regionrådsformand for Region Skåne, Henrik Fritzon (S), er næstformand. Öresundskomiteen har 12 medlemmer: Region Hovedstaden, Region Sjælland, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Bornholm Regionskommune, KKR Hovedstaden, KKR Sjælland, Region Skåne, Malmö stad, Helsingborg stad, Lund kommune og Landskrona stad.
Greater Copenhagen har ikke et eget fysisk sekretariat. Sekretariatsarbejdet varetages af medarbejdere hos de fem hovedaktører Region Hovedstaden, Region Sjælland, KKR Hovedstaden, KKR Sjælland og Københavns Kommune. 46 danske kommuner og to regioner står bag Greater Copenhagen og formålet er også at få Region Skåne og de 33 skånske kommuner med i samarbejdet gennem at omdanne det nuværende politiske samarbejde i Öresundskomiteen til the Greater Copenhagen and Skåne Committee. Formand for KKR Hovedstaden og Greater Copenhagen er Steen Christiansen, borgmester i Albertslund Kommune.
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Bæredygtighed12 måneder ago
Antallet af marsvin i Øresund og Kattegat er mere end halveret
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø får midlertidig ABBA-udstilling
-
Ejendomme12 måneder ago
Folketinget står foran en ombygning og får en ny indgang