Forskning
Skånsk forskerby skal være to gange så stor


Den skånske byggeentreprenør Mats Paulsson fejrer 70 års fødselsdag med en ny stor satsning i Medicon Village som vil blive bygget ud med nye tårne og et internationalt cancer center. Foto: News Øresund – Johan Wessman
Forskerbyen Medicon Village i Lund skal være dobbelt så stor. Grundlæggeren og byggeentreprenøren Mats Paulsson diskuterer med Lunds kommune om en udbygning på 200.000 m2 og byggestart om senest 2 1/2 år. Målet er at skabe et verdensomspændende center for cancerbehandling.
I morgen fylder byggevirksomhedens hovedejer Mats Paulsson 70 år, men han har ingen planer om at stoppe med at arbejde, selvom han taler om at mindske arbejdsbyrden til en normal 40-timers uge. I stedet for gaver ønsker han sig donationer til nogle af familiens stiftelser. Hans budskab er enkelt og tydeligt – erhvervslivet skal engagere sig mere i samfundsudviklingen.
Mats Paulsson lagde i kraft af en donation på 100 millioner svenske kroner grunden til den nuværende forskerpark Medicon Village, som i januar 2012 overtog de lokaler, som medicinalvirksomheden Astra Zeneca forlod, da deres forskningsafdeling i Lund med 900 ansatte blev nedlagt. I dag arbejder omkring 1.000 ansatte i lokalerne, som nu huser en bred vifte af aktiviteter, bl.a. Region Skånes biobank, cancerforskere fra Lunds universitet, en bioinkubator og et voksende antal virksomheder.
”I dag arbejder 250 cancerforskere fordelt på 42 grupper i Medicon Village, det udgør 25% af cancerforskerne ved Lunds universitet, siger Mats Paulsson.
Lokalearealet i Medicon Village er ved at være for lille, synes Mats Paulsson, som sammen med forskerbyens adm. direktør Mats Leifland har indledt diskussioner med Lunds Kommune om en udbygning, som skal gøre Medicon Village to gange så stor. Dagens udlejningsbare areal på 80.000 m2 skal kompletteres med yderligere 200.000 m2 i bygninger, som Mats Paulsson håber kan blive op til 14 etager høje.
”Vi håber at kunne komme op til 8, måske 10-14 etager. Vi vil bygge i højden”, siger den adm. direktør for Medicon Village, Mats Leifland, og nævner at byggeriet allerede vil kunne gå i gang om 2 ½ år.
”Det må ikke tage så lang tid”, siger Mats Paulsson og nævner at det i Malmö er muligt at pille ud dele af store projekter for at få byggetilladelsen hurtigere.
Mats Paulsson beskriver sig selv som utålmodig og at han mener beslutninger skal tages og virkeliggøres i et højt tempo.
”Bare beslutningerne er godt gennemtænkte, og hvis jeg ser noget der er forkert, skal det tilrettes hurtigt”.
Sådan har tempoet også været, da Mats Paulsson og hans bror Erik Paulsson opbyggede den nordiske byggekoncern Peab fra grunden med en omsætning på 43 milliarder kroner og hovedkontor i det nordvestlige Skåne.
For nogen tid siden blev broderen Erik Paulssons families andel af Peab købt ud som forberedelse til et kommende generationsskifte, hvor broderens familie koncentrerer sig på ejerskabet af en række store ejendomsselskaber.
Mats Paulsson er omhyggelig med at påpege, at de eneste poster han beholder i børsnoterede selskaber er den som viceformand i Peab og den i det turistvirksomheden Skistar, hvor han ejer en andel. Han fortæller, at hans indsats nu primært drejer sig om disse tre personlige hjertesager:
- Golfanlægget PGA of Sweden National ved Bara i Skåne, som i slutningen af maj er vært for den internationale konkurrence Nordea Masters.
- Sundhedsbyen Ängelholm.
- Medicon Village og Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande.
Interessen for sundhed og behandling går langt tilbage i tiden, da nabokommunen Ängelholms sygehus skulle omdannes til et selskab i Region Skånes regi. Mats Paulsson fortæller, hvordan han fik indblik i, hvordan det er muligt at skabe et mere effektivt sundhedssystem, hvor man efter dansk forbillede skal kunne påbegynde cancerbehandling allerede syv dage efter den første undersøgelse.
”Man skal ikke behøve vente på behandling, når man har fået besked”, siger Mats Paulsson, som taler af personlig erfaring – sønnen Stefan døde af kræft bare 40 år gammel.
Nu er det hans mål at skabe et verdensledende cancercentrum i den udvidede Medicon Village.
Det nye byggeri vil koste op imod to milliarder kroner. Så er det vigtigt at det øvrige erhvervsliv stiler op og viser sit engagement i samfundsudviklingen, mener Mats Paulsson.
Medicon Village er blevet et eksempel på, hvordan der med succes kan skabes nye virksomheder ifølge den såkaldte Triple Helixmodel, hvor det offentlige, universiteter og erhvervslivet deles om finansieringen.
Det har dog ikke altid været let. Mats Paulsson fortæller, at han og rektoren for Lunds universitet, Per Eriksson, ind imellem har haft for travlt og fået personalet imod sig.
”Vi har arbejdet vældigt godt sammen med Region Skåne og Lunds universitet. Men jeg er måske gået for hurtigt frem. Vi har haft en del modgang. Jeg vidste ikke, at fakulteterne på universiteter var så selvstændige. Det kan være en aldrig så god beslutning af rektoren og af os, men vi skal træffe dem der berøres, så de ikke føler sig forbisete. Det handler om information og forankring ud i organisationen. (News Øresund)
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Kultur12 måneder ago
Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København
-
Turisme/kultur12 måneder ago
Rekordmange danske turister besøgte Skåne sidste år
-
Samfund12 måneder ago
Billigere togrejser over sundet i Eurovision-ugen
-
Cleantech12 måneder ago
Nyt fossilfrit stålværk i Luleå reducerer Sveriges CO2-udledning med syv procent
-
Øresund11 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet