Danmark
Skånsk life science start up vinder nordisk entreprenørpris

Den svenske start up-virksomhed Asgard Therapeutics fra Lund Universitet løb med prestige og præmiepenge, da selskabet onsdag vandt en nordisk entreprenørskabs-konkurrence for lovende life science-virksomheder. Nu kan ejerne ser frem til at blive en del i et eksklusivt mentorprogram, der skal få forskningen op at flyve.
Et af Nordens mest lovende life science starts ups hedder Asgard Therapeutics. Det blev onsdag slået fast i Industriens Hus, hvor 190 branchefolk var samlet for at stemme om, hvilke af seks udvalgte nordiske life science-selskaber der rummer det bedste forretningspotentiale.
55 nordiske virksomheder havde i alt ansøgt om at være med i konkurrencen, som blev vundet af Asgard Therapeutics. Selskabet blev grundlagt i 2018 på baggrund af forskning på Biomedicinsk Center ved Lund Universitet, og det er i selvsamme forskningskompleks, at virksomheden i dag holder til. Her forsker de i forbedre immunterapien ved at reprogrammere kræftceller, så de lettere kan opfanges og elimineres af kroppens immunsystem.
Med æren og en pengepræmie på 50.000 danske kr. ser en af firmaets tre medstiftere, Fábio Rosa, frem til at sikre rettighederne bag deres kræftforskning endnu bedre.
– Vi vil bruge denne mulighed på at ansøge om et nyt patent, der fremmer vores IP (intellectual property, red.) portfølje og yderligere beskytter fremtidig kommercialisering, siger Fábio Rosa, der havde syv minutter på scenen til at fortælle om virksomhedens styrker.
Hjælp til patentansøgning og markedsanalyse får han og hans kollegaer, da Lund-virksomheden nu bliver en del af det nordiske og transatlantiske mentornetværk NOME, som var dem, der for tredje år i træk arrangerede dagens entreprenørskabskonkurrence.
NOME, der drives af det danske incubatorforetagende Accelerace Management og seks nordiske partnerorganisationer og er støttet af Novo Nordisk Fonden, forbinder life science start ups med mentorer, så de kan udvikle selskaber til en mere rentabel forretning til gavn for patienter. Mentorprogrammet varer 18 måneder, hvor 3-4 personer vejleder selskabet.
Forskellen på NOME og andre af branchens mentor- og incubatorprogrammer skal findes i den unikke adgang til NOMEs ”elitementorer”, mener Valentin Lubbe, der er programleder i NOME og tilføjer, at NOME er det eneste mentornetværk i branchen, der opererer i hele Norden.
– Normalt er det svært at få adgang til disse mennesker. De særlige udfordringer, du måtte have som virksomhed, matcher vi med specifikke mentorer fra nordiske lande, siger han.
Til trods for at de 29 virksomheder, som har fulgt eller fortsat er i mentorforløbet, har rejst knap 750 mio. danske kr. de seneste fire år, så har mange life science-start ups svært ved at tiltrække kapital. Det kender Simon Skjøde Jensen til i sit virke som direktør i biotekselskab MonTa Biosciences, som var en del af NOME-mentorprogrammet fra 2016 til 2018. Selvom selskabet er en af de virksomheder, der har klaret sig bedst i programmet og gentagne gange har rejst millioninvesteringer til deres kræftbehandlingsteknologi, så er branchen udfordret.
– Der mangler i stor grad risikovillig kapital i Skandinavien, i Danmark og til en vis grad i hele Europa. Hvis man er nystartet biotekfirma i Danmark eller Sverige og søger kapital, så er det begrænset, hvor mange investorer der er, siger Simon Skjøde Jensen og tilføjer, at hans mentorer kom med forretningsmæssige og strategiske inputs, som har gavnet deres muligheder for at tiltrække investeringer. (News Øresund – Kristoffer Dahl)
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Miljø12 måneder ago
Naturvårdsverket, den svenske forvaltningsmyndighed inden for miljøområdet: Sverige vil ikke nå hverken nationale klimamål eller EU-mål med de nuværende politiske beslutninger
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad