Arbejdsmarked
Skattereglerne i Norden skal forenkles, viser ny analyse

Skattereglerne for både borgere og virksomheder, der arbejder på tværs af grænserne, kan være uforudsigelige, og arbejdsgiverne risikerer omfattende og unødig administration, når de ansætter grænsependlere. Det viser en analyse, som konsulentvirksomhederne KPMG og Resonans Nordic har foretaget for Nordisk Ministerråd. Rapporten foreslår derfor blandt andet, at hjemmearbejde i bopælslandet skattemæssigt behandles på samme måde som arbejde i det land, hvor arbejdsgiveren er beliggende, og at nordiske pensionsbidrag også anerkendes som fradragsberettigede i de øvrige nordiske lande.
Reglerne for hjemmearbejde, at arbejdsgivere skal registrere sig i flere lande, samt beskatning af løn og pension for grænsependlere er fire problemområder, der hæmmer det nordiske arbejdsmarked, fastslår rapporten. ”Arbejde på tværs i Norden – forslag til forenkling af de nordiske skatteregler med fokus på øget mobilitet“. Derfor fremsættes der fire forslag til ændringer af de nordiske skatteregler:
- De nordiske lande bør indføre fælles regler for, hvornår en arbejdsplads i bopælslandet, herunder hjemmet, skal regnes som et såkaldt fast driftssted.
- Al forskudsskat skal indberettes og opkræves i arbejdsgiverens land, så arbejdsgiveren ikke skal administrere flere landes lovgivning for samme lønindkomst.
- Alle grænsependlere skal betale skat i arbejdslandet, og hjemmearbejde skal tælles som arbejde i det land, hvor arbejdsgiveren er beliggende. Dette er baseret på gennemførelsen af punkt et.
- De nordiske lande bør anerkende pensionsindbetalinger til pensioner etableret i andre nordiske lande som fradragsberettigede, og det løbende afkast bør kun beskattes efter lovgivningen i det land, hvor pensionsplanen er oprettet.
Skatterapporten er udarbejdet af Nordisk Ministerråd som led i arbejdet med at gøre Norden til verdens mest bæredygtige og integrerede region inden 2030.
– Nu hvor stadig flere virksomheder åbner op for mere hjemmearbejde, er den nuværende nordiske skatteaftale ikke fulgt med udviklingen. Jeg håber, at denne analyse vil åbne for en dialog, hvor det endelige resultat bliver mere forenkling og mindre bureaukrati. Mobiliteten bør være i fokus, hvilket også understøtter arbejdet med at nå målene i Vision 2030, siger Nordisk Ministerråds generalsekretær, Karen Ellemann. (News Øresund)
Fakta: Skatteaftale
Hovedreglen for Øresundspendlere er allerede, at du betaler skat i arbejdslandet. Der gælder andre regler for en lille gruppe mennesker, der bor i Sverige og har pendlet til arbejde i Danmark siden før 2003, og for dem, der for eksempel arbejder som flypersonale.
Ifølge den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst er der dog en særregel mellem nordiske lande, der har en fysisk landegrænse mellem sig. Grænsependlere, der bor i én grænsekommune og arbejder i en anden grænsekommune i nabolandet, kaldes grænsegængere. De betaler skat i deres bopælsland, hvilket betyder, at de selv er ansvarlige for at betale skatten i henhold til deres egne forudberegninger, der kan være usikre, blandt andet på grund af ændringer i valutakursen, uventede sygedage eller ændringer i tidsplanen.
-
Danmark6 måneder ago
Fælles dansk-svensk ordre på kampkøretøjer til en værdi af 25 mia. svenske kroner
-
Danmark12 måneder ago
Hans Wallmark forlader Riksdagen og bliver Sveriges ambassadør i Danmark
-
Samfund12 måneder ago
København ikke længere blandt verdens 10 dyreste byer at bo og arbejde i
-
Erhverv12 måneder ago
Microsoft investerer 34 milliarder i Sverige inden for cloud-tjenester, AI og et boost af AI-kompetencer
-
Danmark12 måneder ago
København skaber et verdensledende innovationsdistrikt med fokus på life science og kvanteteknologi
-
Ejendomme8 måneder ago
Den svenske boligformidling Boplats Syd etablerer sig i København
-
Danmark12 måneder ago
Endnu en dansk færgerute bliver svenskejet – Gotlandsbolaget køber ruten København-Oslo af DFDS
-
Øresund12 måneder ago
Sverige fejrer på fredag midsommeraften – som svarer til Skt. Hans Aften