Politik
Socialdemokratiet ønsker, at velfærdsmidlerne øges i takt med inflationen

En basisfinansiering, grundstenen til velfærd, hvor statsstøtten øges i takt med inflationsudviklingen. Sådan betegnes Socialdemokraternas seneste udspil, som blev lanceret på partiets dag under Almedal-ugen. Velfærd var også partileder Magdalena Anderssons fokus i sin tale, sammen med alvorlig kriminalitet. Hun ser også et grønt teknologiskift som en mulighed for, at Sverige kan være på forkant med og drive udviklingen på samme måde som i tidligere under store samfundsmæssige skift.
Ligesom statsminister Ulf Kristersson (M) i sin tale onsdag satte stor fokus på bandekriminalitet og grov kriminalitet, gjorde oppositionsleder Magdalena Andersson (S), partileder for Socialdemokraterna, det samme, da hun talte under Almedal-ugen torsdag. Men de foranstaltninger, som partierne foreslår, adskiller sig væsentligt fra hinanden.
– Det er indlysende, at hårdere straffe og flere politifolk ikke er tilstrækkeligt. Regeringen skal også kunne fokusere på at bryde rekrutteringsprocessen, sagde Magdalena Andersson og fortsatte:
– Midt i denne sommer, som risikerer at blive den mest brutale i moderne tid, bør kommunerne her og nu ansætte flere assistenter, som kan arbejde i felten; andre trygge voksne, som kan tage volden i opløbet. Derfor har vi foreslået en akut styrkelse af ressourcerne til flere voksne, der kan øge sikkerheden og mandsopdække unge fyre på afveje. Nu risikerer det at blive lige omvendt. Efter at SD-regeringens bidrag til kommunerne har været for små, er der i stedet beslutningstagere rundt om i landet, der er tvunget til at planlægge nedskæringer, sagde hun.
Magdalena Andersson omtalte flere gange i talen Sveriges nuværende højrefløjsregering, der samarbejder med Sverigedemokraterna, som SD-regeringen.
Bundplade til velfærd
Den økonomiske krise påvirker privatpersoner, men også skoler, sundhed og social omsorg. Derfor lancerer partiet et nyt udspil, der skal sikre basale midler til velfærden, siger Magdalena Andersson.
– I dag øger vi presset på regeringen, idet vi fremlægger et forslag til et systemskifte for at stoppe nedskæringerne. Vi præsenterer et nyt princip for sikring af den grundlæggende finansiering af velfærd, et fundament for velfærd. Forslaget går ud på, at velfærden skal indekseres og øges i takt med inflationen. For næste år vil det betyde 11 milliarder kroner i offentlige tilskud. Det vil ikke være nok, men det er en god base at arbejde ud fra, sagde hun.
Hun vendte ofte tilbage til børn og unge i sin tale, også når det kom til fokus for den økonomiske politik.
– Forhøjet børnetilskud, studietilskud i sommerferien, underhold og sommeraktiviteter med frokost. Simpelthen at den økonomiske politik omdirigeres, væk fra højindkomster, som sagtens vil kunne klare krisen, og i stedet kanaliseres til børn, unge og almindelige mennesker, sagde Magdalena Andersson.
Hun fremhævede privatiseringerne i skolerne som et forræderi mod de samme grupper.
– Nu, hvor der er hårde økonomiske tider, fortsætter SD-regeringen med næb og kløer at forsvare den ødelæggende privatisering af skolen. Et system, der betyder, at milliarder af vores skattekroner år efter år efter år forsvinder til virksomhedernes overskud. Penge, der skulle være gået til vores børn og unge, som skulle være gået til tryghedsskabende voksne, men som i stedet tildeles multinationale selskaber og venturekapitalister. Det er en svensk tilgang til vores børn og unge, som er unik i verden på den dårlige måde, sagde hun.
Vær førende inden for grøn teknologiomstilling
Magdalena Andersson fremhævede også klimaet og beskyttelsen af naturen som et afgørende fokusmål. Dels af respekt for børn og unge og dels ud fra hvilket land, Sverige ønsker være i fremtiden, sagde hun.
– Det grønne teknologiskifte vil ske, uanset om Sverige er involveret eller ej. Jeg ønsker, at vi skal gøre, hvad vi svenskere altid har gjort, når teknologien ændrer sig – ligge allerførst i feltet, hvorfra vi kan drive udviklingen. Det er med den holdning, at arbejdspladser, industrien og velstanden lander her – i Sverige, sagde hun.
Mod slutningen af talen henvendte hun sig direkte til sine politiske modstandere på baggrund af sin rolle som oppositionsleder og den reaktion, hun får, når hun påpeger, hvad hun opfatter som løftebrud.
– Til jer repræsentanter for SD-regeringen, der lytter: Når I bliver så vrede, er det måske fordi, jeg har trådt på en øm tå. Når man giver politisk magt og legitimitet til Sverigedemokraterna, så bidrager man til at gøre Sverige til et mere bange land, et tavst og ufrit land. Langt fra de idealer, der i sin tid tændte jeres politiske engagement. Det kan I så reflektere over denne sommer, sagde hun.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø får midlertidig ABBA-udstilling
-
Bæredygtighed12 måneder ago
Antallet af marsvin i Øresund og Kattegat er mere end halveret
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september