Danmark
Stærke reaktioner efter ugens afgørende EMA-afstemning

Reaktionerne på begge sider af Øresund har ikke ladet vente på sig efter at det stod klart at EMA, EU’s lægemiddelsmyndighed, havner i Amsterdam efter Brexit, og at Sverige ikke stemte på København i slutrunden – til trods for at Sverige allerede var ude af kampen.
Kort efter den afgørende afstemning, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) at svenskerne har svigtet Danmark under afstemningen, gennem at stemme på Milano i stedet for København – efter Sverige selv var ude af kampen – og at det kommer til at få konsekvenser for det dansk-svensk samarbejde fremover. Han understregede også at Sverige desuden har svigtet Skåne – som også havde fået gavn af de 900 nye arbejdspladser en kort togtur fra Malmø.
Bertel Haarder, som var Danmarks minister for nordisk samarbejde da Sverige og Danmark gennem nært samarbejde lykkedes med at få det enorme forskningsanlæg ESS til Lund, er enig med udenrigsministeren. I en debatartikel i Altinget.dk udtrykte han at Sverige burde ville gengælde den danske støtte fra dengang, i det mindste ved at stemme for Danmarks kandidatur efter at de selv ikke længere kunne få agenturet. Han spekulerer også over hvor længe egoistisk småstatstænkning skal ødelægge det nordiske samarbejde, og at det bør få efterdønninger i Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd.
Hvordan landene stemte er ikke offentliggjort, og Sveriges EU- og handelsminister, Ann Linde (S), vil ikke afsløre hvordan Sverige stemte i slutrunden, da Milano, Amsterdam og København var tilbage. Danmark mener dog at vide hvilke fem lande som faktisk valgte København i slutrunden – og at Sverige ikke var iblandt dem.
I Sverige er Ann Linde (S) uforstående overfor de danske anklager.
– Vi er også skuffede, for vi synes at Sverige havde et godt bud men røg ud. Danmark havde også et godt bud. Jeg ville aldrig drømme om at anklage Danmark for svig, sådan som den danske udenrigsminister har gjort mod os. Jeg håber at dette bare er ord i skuffelsens hede, siger hun til Dagens Nyheter.
Men den svenske afstemning har også mødt kritik på hjemmebane. Regionstyrelsen i Skånes formand, Henrik Fritzon (S), siger til News Øresund at han ikke ved hvordan Sverige har stemt, da det ikke er offentliggjort – men at det burde være indlysende for to nordiske kandidater at støtte hinanden i en slutrunde og at det fra starten var synd at landene ikke kunne enes om et fælles kandidatur.
Jan Björklund (L), partileder for det svenskeparti Liberalerna og tidligere forsknings- og uddannelsesminister, har i Svenska Dagbladet krævet at den svenske regering afslører hvem de har stemt på i slutrunden og mener at en stemme på Italien fremfor København vil være oprørende. (News Øresund)
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Kultur12 måneder ago
Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København
-
Turisme/kultur12 måneder ago
Rekordmange danske turister besøgte Skåne sidste år
-
Samfund12 måneder ago
Billigere togrejser over sundet i Eurovision-ugen
-
Cleantech12 måneder ago
Nyt fossilfrit stålværk i Luleå reducerer Sveriges CO2-udledning med syv procent
-
Øresund11 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet