Politik
Stærkere fløje kan give mindre blokpolitik i Sverige

OPDATERET. Det foreløbige valgresultat for søndagens Riksdagsvalg i Sverige viser, at yderpartierne går frem. Det nationalistiske parti Sverigedemokraterna (SD) har mere end fordoblet sine stemmer. Stefan Löfven (S) forventes blive udset til at danne ny regering.
Hverken rød eller blå blok får egen majoritet og Sverigedemokraterna står dermed til at blive tungen på vægtskålen, men ingen af partierne vil samarbejde med SD.
”Sverigedemokraternas fremgang kommer ikke til at lede til et åbent samarbejde med nogle af partierne. Ingen af de andre partier vil være afhængige af Sverigedemokraterna.” siger Hanna Bäck, docent i statskundskab ved Lunds universitet til News Øresund.
Læs mere: Feminister rykker ind i Malmö og Lund
Læs mere: Sveriges statsminister afgår
Ifølge det foreløbige valgresultat står den rød-grønne blok til at blive større end den siddende borgerlige alliance, men uden en egen majoritet. Hanna Bäck tror att Sverige får en rødgrøn minoritetsregering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet med støtte fra Vänsterpartiet.
“Men vi kan också se att en sådan regering vil samarbejde med midterpartierne Centerpartiet og Folkpartiet.” siger hun.
Hun tror ikke det er aktuelt med en koalitionsregering over blokgrænserne, men med tiden kan blokpolitikken blive mindre markant.
Den svenske Riksdags formand forventes at udse Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven som forhandlingsleder, der skal danne en ny regering. Udfordringen bliver at finde villige samarbejdspartnere, så regeringen bliver tilstrækkelig stabil i til i første omgang at få vedtaget en finanslov.
Formelt har den nye statsminister ubegrænset tid til at danne sin regering, men i praksis skal regeringen fremlægge sit finanslovforslag seneste 15. november. Det er Stefan Löfvens og Socialdemokraternas tidsramme, når de sætter sig til forhandlingsbordet med de øvrige partier. Miljöpartiet står først i rækkefølgen og ventes at indgå i en kommende regering. En anden næsten sikker samarbejdspartner er det socialistiske Vänsterpartiet, men Stefan Löfven siges også at ville tale med de to små centrum-højreorienterede Folkpartiet og Centerpartiet, som dog allerede på valgnatten afviste at sidde i regering med venstrefløjen.
Sverige har en historie af minoritetsregeringer, der har søgt samarbejde til både højre og venstre.
I afventen på, at den nye regering tiltræder, fortsætter den nuværende regering som en midlertidig regering, der udelukkende tager sig af løbende sager. Den nyvalgte medlemmer af Riksdagen tiltræder 29. oktober. (News Øresund – Thea Wiborg)
Det foreløbige valgresultat for Sveriges riksdag 2014 (valgresultat 2010)
Moderaterna: 23,2 % (30,06 %)
Centerpartiet: 6,1% (6,56 %)
Folkpartiet: 5,4 % (7,06 %)
Kristdemokraterna: 4,6 % (5,60 %)
Den borgerlige alliance: 39,3 %
Socialdemokraterna: 31,2 % (30,66 %)
Vänsterpartiet: 5,7 % (5,60 %)
Miljöpartiet: 6,8 % (7,34 %)
Den rød-grønne blok: 43,7 %
Feministisk Initiativ: 3,1 (0,4 %)
Sverigedemokraterna: 12,9 % (5,70 %)
Övriga partier: 0,9 % (1,43%)
Kilde: Valmyndigheten
Læs mere: Fortsat rødgrønt styre i Malmø
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Miljø12 måneder ago
Naturvårdsverket, den svenske forvaltningsmyndighed inden for miljøområdet: Sverige vil ikke nå hverken nationale klimamål eller EU-mål med de nuværende politiske beslutninger
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad