Sverige
Størstedelen af svenskere vil have mere overvågning i offentligheden


Det er godt med overvågningskameraer på de svenske gader og torv, mener ni ud af ti respondenter i en undersøgelse fra Lunds Universitet. Foto: Flickr/Dan Sakamoto – (CC BY-SA 2.0)
Ni ud af ti svenskere er positivt indstillede over for at have overvågningskameraer på gader og torv, viser en ny undersøgelse fra Lunds Universitet. At overvågning skulle krænke individets privatliv, afviser tre fjerdedele af respondenterne.
Big Brother. En klassisk association, når der tales overvågning af samfundet, er George Orwells berømte dystopi 1984. Men så slemt er det faktisk ikke – i hvert fald ikke hvis man spørger den svenske offentlighed.
I en undersøgelse fra Lunds Universitet baseret på interviews med 1.000 personer kommer forskerne frem til, at 75 procent af de adspurgte synes, at overvågningskameraer “ikke krænker deres privatliv”.
Derudover byder 90 procent af personerne i undersøgelsen ideen om overvågningskameraer på gader og torv velkommen, mens blot tre procent ønsker færre kameraer i offentligheden.
– Videre anså 72 procent af de adspurgte, at der burde sættes flere overvågningskameraer op, end der er i dag, mens tre procent udtrykte et ønske om færre overvågningskameraer, siger forskeren bag undersøgelsen, Markus Lahtinen, i en pressemeddelelse.
En anden fordel ved overvågningskameraer er, at politiet kan bruge dem i deres arbejde. Her fungerer kameraerne trefoldigt: At forhindre kriminalitet, at opdage kriminalitet og at opklare kriminalitet.
I den sammenhæng blev respondenterne spurgt om, hvorvidt de ville føle sig krænkede, hvis politiet kunne bestemme hvor og hvor meget, der skulle overvåges.
– Samlet set afviser 60 procent påstanden om, at deres privatliv ville blive krænket, hvis politiet selv får lov til at beslutte behovet for kameraovervågning, siger Markus Lahtinen i pressemeddelelsen og opsummerer:
– Det er en udbredt opfattelse blandt respondenterne, at tilstedeværelsen af overvågningskameraer på gader og torv ikke krænker deres privatliv.
(News Øresund)
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø får midlertidig ABBA-udstilling
-
Ejendomme12 måneder ago
Antallet af danske sommerhusejere i Sverige fortsætter med at falde