Samfund
Sverige indfører vaccinationspas ved indendørs arrangementer fra 1. december – vaccinationspas på restauranter og i fitnesscentre kan også blive aktuelt

Fra den 1. december følger Sverige Danmarks eksempel og indfører vaccinepas, som skal gælde for indendørs arrangementer med mere end 100 deltagere. Det besluttede Folkhälsomyndigheten og den svenske regering onsdag. Biografer, koncerter, teaterforestillinger og sportsbegivenheder vil være omfattet af de nye regler. I en situation med en yderligere kraftig stigning i spredningen af sygdommen i Sverige kan det blive nødvendigt at indføre vaccinationspas også for at gå på restauranter, fitnesscentre og museer og genindføre anbefalingen om arbejde hjemme, ifølge nyhedsbureauet TT.
Sverige har ikke tidligere brugt vaccinepas under pandemien, men fra den 1. december indføres det til indendørs arrangementer med mere end 100 deltagere. Det vil være frivilligt for arrangørerne at anvende vaccinationspas, men for dem, der ikke anvender passet, vil der gælde andre regler. Det er endnu ikke blevet offentliggjort, hvordan reglerne vil se ud, men det er sandsynligt, at de f.eks. vil omfatte afstandskrav mellem besøgende og publikumsrestriktioner.
Smittespredningen i Sverige har været mindre i løbet af efteråret end i nabolandene og de fleste andre europæiske lande. Ifølge TT planlægger Folkhälsomyndigheten nu at indføre nye restriktioner og foranstaltninger, hvis smittespredningen øges i Sverige. Generaldirektøren for Folkhälsomyndigheten siger til SVT, at der kan forventes et peak i smitten i midten af december.
De nye foranstaltninger til begrænsning af smittespredning omfatter genindførelse af anbefalingen om hjemmearbejde for dem, der kan arbejde hjemmefra. Der kan også blive aktuelt at indføre vaccinationspas til restauranter, fitnesscentre og museer, ifølge TT. Afstandskrav for restauranter, kan også blive genindført, men det er usandsynligt, at der vil blive indført nye restriktioner for åbningstider for restauranter og barer.
I Danmark blev der den 12. november genindført et krav om, at man skal fremvise coronapas for at gå på restaurant, natklubber og til større arrangementer. En forskel mellem det danske coronapas og det svenske vaccinepas er, at det i Danmark er muligt at tage en negativ covid-test for at få et coronapas, men i Sverige er der krav om at man er færdigvaccineret. Ifølge Folkhälsomyndigheten har 81,8 procent af befolkningen i Sverige over 16 år fået to doser af vaccinen, mens 86,2 procent af befolkningen over 12 år i Danmark er færdigvaccinerede ifølge tal fra Statens Serum Institut. (News Øresund)
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad
-
Forskning12 måneder ago
Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed
-
Erhverv12 måneder ago
Mange virksomheder, men svært at tiltrække kapital til Skånes farmaceutiske klynge
-
Sverige11 måneder ago
Øresund bliver renere, når Malmø og Lund bygger nyt fælles rensningsanlæg og spildevandstunneller for 17,5 milliarder svenske kroner
-
Infrastruktur12 måneder ago
Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”
-
Forskning12 måneder ago
Danske fonde vil synliggøre Danmarks stærke position inden for forskning og tiltrække udenlandske forskere til landet