Politik
Sverigedemokrater under pres for at vælte regering

Onsdag den 3. december bliver en skæbnedag for Sveriges rødgrønne regering. Her skal statsminister Stefan Löfven (S) forsøge at gennemføre sit finanslovsforslag i riksdagen. Det store spørgsmål er, hvordan Sverigedemokraterna (SD) vil stemme. Ifølge Sydsvenska Dagbladets oplysninger er presset hårdt på partiet for at afvise forslaget og udløse regeringskrise.
Tre finanslovsforslag står overfor hinanden i afstemningen i den svenske riksdag, regeringens, Sverigedemokraterns og forslaget fra den borgerlige alliance.
Sverigedemokraternas alternativ vil blive nedstemt, da det ikke har nogen støtte blandt de øvrige partier. Så tilbagestår Löfvens og det borgerlige finanslovsforslag. Hvis Sverigedemokraterna vælger at støtte det borgerlige forslag, vil det få flertal. Så trues Sverige af en regeringskrise, som i sidste ende kan ende med nyvalg.
”Vi vil ikke sidde og regere på andres finanslov,” sagde statsminister Stefan Löfven i forrige uge.
Det er uvist, hvor Sverigedemokraterna vil lægge deres stemmer. Partiledelsen har gentaget budskabet, at man vil stemme for det forslag, som er ”mindst skadelig for Sverige”. Men ifølge Sydsvenska Dagbladet, som har talt med flere ledende Sverigedemokrater, er presset hårdt internt i partiet – mange vil vælte Löfvens forslag og tror, at partiet vil vinde ved et nyvalg.
”Det er min klare opfattelse, at vi vil gå frem i et nyvalg. Jeg tror, vi vil få 17-18 procent,” siger Magnus Olsson, sverigedemokratisk medlem af byrådet i Malmø.
Selv om Sverigedemokraterna vælter forslaget, og dermed Löfven, betyder det ikke, at der automatisk bliver nyvalg. Statsministeren kan afgå, ændre regeringen og prøve at få støtte for sit finanslovsforslag med hjælp af et eller flere af de borgerlige midterpartier.
Et nyvalg kan kun udskrives af regeringen. Det er en sidste udvej, hvis regeringen ikke kan gennemføre sin politik. Nyvalg er bare sket en gang i Sveriges historie. Det var den 1. juni 1958, hvor det vigtigste spørgsmål var arbejdsmarkedets tillægspension. (News Øresund)
Læs mere: Sådan bliver Sveriges nye økonomiske politik
Læs mere: Her er Sveriges nye regering
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Miljø12 måneder ago
Naturvårdsverket, den svenske forvaltningsmyndighed inden for miljøområdet: Sverige vil ikke nå hverken nationale klimamål eller EU-mål med de nuværende politiske beslutninger
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad