Danmark
USA’s ambassadør i Danmark tror at Clinton vinder


Rufus Gifford, USA’s ambassadør i Danmark, taler ved Medicon Valley Alliances årsmøde på Hilton i Kastrup mandag. Foto: News Øresund – Johan Wessman
Mellem to og fire procents forspring i opinionsmålingerne er et reelt forspring efter amerikansk målestok. Det sagde Rufus Gifford, amerikansk ambassadør i Danmark, i en tale ved Medicon Valley Alliances årsmøde i København i går. Men han advarede samtidig mod at regne Donald Trump for ude, eftersom det hidtil altid har vist sig at være en fejl.
Ambassadøren, som jokede om at om at skulle være vågen de næste 36 timer for at følge valget, tror dog ikke at det kommer til at have nogen afgørende betydning for Danmark uanset hvilken af kandidaterne der vinder.
– Danmark og USA har været allierede siden 1803 og gennem de sidste 25 år har vi praktisk talt stået side om side om ethvert spørgsmål der berører verden, og det ser jeg ikke ændre sig i den nærmeste fremtid, sagde Rufus Gifford til News Øresund.
Den amerikanske ambassadør mente i det hele taget at USA har stået over for langt værre udfordringer end dette valg, og nævnte blandt andet den amerikanske borgerkrig, depressionen i 30erne, præsidenter der er blevet myrdet eller tvunget til at gå af og 11. september.
– Hvordan læger man sårene efter sådan en omgang, spørger folk. At stille det spørgsmål er at ignorere vores historie. Der er sket ting som at præsidenter har skulle indkalde nationalgarden for at små piger og drenge fik lov til at gå i skole, imens hvide mennesker kastede ting efter dem og spyttede på dem. Det der sker nu er ikke i nærheden af det og vi formåede dog at læges efter det, sagde Rufus Gifford blandt andet i sin tale.
Han fortalte også en historie som præsident Barack Obama fortalte da de nordiske statsministre i juni var indbudt til USA og det Hvide Hus. En af N. F. S. Grundtvigs efterfølgere inviterede i USA en amerikansk mand til Danmark, hvor han blev meget betaget af landet og systemet med folkehøjskoler i Grundtvigs ånd. Så betaget at han i begyndelsen af 30erne startede sin egen folkehøjskole i Tennessee, Highlander Folk High School, hvor blandt andre Martin Luther King Jr. og Rosa Parks efterfølgende gik. ”Så havde det ikke været for venskabet mellem en amerikaner og en dansker var jeg måske aldrig blevet præsident”, sagde Barack Obama i sin tale ifølge Rufus Gifford. (News Øresund – Anna Palmehag)
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Kultur11 måneder ago
Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København
-
Turisme/kultur12 måneder ago
Rekordmange danske turister besøgte Skåne sidste år
-
Samfund12 måneder ago
Billigere togrejser over sundet i Eurovision-ugen
-
Cleantech12 måneder ago
Nyt fossilfrit stålværk i Luleå reducerer Sveriges CO2-udledning med syv procent
-
Øresund11 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet