Følg os på

Arbejdsmarked

Indkomstgrænsen hæves for, hvornår Øresundspendlerskatten skal sendes retur

Publiseret

 

Når offentligt ansatte optages i Øresundsaftalen, påvirkes den skattemæssige kompensation, der sendes mellem Danmark og Sverige. Foto: News Øresund - Jenny Andersson

De offentligt ansattes skattepenge vil blive sendt tilbage til deres hjemland, når den nye Øresundsaftale træder i kraft. Det betyder flere penge fra Danmark til Sverige. Men samtidig hæves grænsen for hvilken indkomst, der indgår, når skatten sendes tilbage: Fra dem, der tjener over 150.000 kr., til over 210.000 kr. om året – hvilket kan resultere i færre penge fra Danmark til Sverige. Samlet set vil kompensationen til Sverige dog stige, ifølge det svenske finansministerium.

De fire områder, hvor Danmark og Sverige bliver enige om at opdatere Øresundsaftalen, skal inkludere offentligt ansatte og også gøre det lettere for dem at arbejde hjemmefra, opdatere reglerne for skatteudveksling mellem landene, opdatere skattereglerne for studerende med studiestøtte samt sikre, at Øresundspendlere betaler skat af afkastet fra deres danske pensionsopsparing ligesom deres danske kolleger. Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Detaljerne og den nye tekst til Øresundsaftalen forventes dog først at være klar til sommer, og der arbejdes indtil videre på disse områder, oplyser Skatteministeriet. Ifølge information til News Øresund kan en færdig aftale formentlig præsenteres i juni. Indtil da er det ikke muligt endeligt at fastslå de økonomiske konsekvenser af aftalen.

1. Offentligt ansatte er omfattet af Øresundsaftalen, og hjemmearbejde lettes

I dag beskattes privatansatte Øresundspendlere i arbejdslandet, så længe de højst arbejder 50 pct. i bopælslandet i en sammenhængende tremåneders periode (som beregnes tre måneder frem og tilbage i tiden baseret på hver dag). Offentligt ansatte betaler derimod i den normale situation altid skat i det land, hvor de udfører deres arbejde, hvilket påvirker både dem selv og deres arbejdsgivere, som muligvis skal betale skat til nabolandet.

Fremover vil offentligt ansatte også være omfattet af Øresundsaftalen, hvilket under de nuværende regler betyder, at de kun beskattes i arbejdslandet, så længe de ikke arbejder mere end 50 pct. hjemmefra.

Det gør processen lettere for disse Øresundspendlere og deres arbejdsgivere, men betyder også, at Øresundspendlere ikke længere kan planlægge deres skat på samme måde og for eksempel falde under marginalskatteniveauet i begge lande.

Beregningsmetoden for, hvad der tæller som 50 pct. arbejde i et land, ændres også for både offentligt og privat ansatte, fra løbende tremåneders-perioder til tolvmåneders-perioder. I praksis kan det betyde, at det bliver lettere at holde sig under 50 procent-niveauet, da feriedagene under de nuværende regler tælles med som værende i arbejdslandet.

2. Indkomstniveauet for skatteudveksling hæves

I dag sender arbejdslandet (oftest Danmark) kommuneskatten tilbage til bopælslandet (oftest Sverige) for dem, der tjener mere end 150.000 kr. om året og er omfattet af Øresundsaftalen – det vil sige kun privatansatte. Arbejdslandet beholder skattepengene for dem, der tjener under dette niveau, hvilket har været det samme, siden aftalen blev underskrevet i 2003.

Fremover hæves beløbsniveauet til 210.000 kr. om året og hæves også automatisk med inflationen. I praksis kan det betyde færre penge til Sverige.

Men samtidig vil offentligt ansattes skattebetalinger også indgå i skatteudvekslingen, hvilket i praksis formentlig vil betyde flere penge til Sverige.

3. Uretfærdigheder vedrørende økonomisk støtte til studerende og kunstnerstøtte fjernes

I dag skal studerende, der bor i Sverige og modtager dansk studiestøtte til studier i Danmark, ikke betale skat af studiestøtte, selvom studerende, der bor i Danmark og modtager dansk studiestøtte, skal betale skat af det.

Studerende, der bor i Danmark og modtager svensk studiestøtte til studier i Sverige, skal også betale skat af studiefinansieringen, selvom de studerende, der bor i Sverige og modtager svensk studiestøtte, ikke skal.

Kunstnere, der modtager dansk kunstnerstøtte eller -legater, men bor i Sverige, skal i visse tilfælde hverken betale dansk eller svensk skat.

I fremtiden vil Danmark kunne beskatte dem, der modtager dansk SU, kunstnerstøtte eller stipendier, uanset om de bor i Sverige, mens de, der modtager svensk SU, ikke skal betale skat af det, selvom de bor i Danmark.

4. Indbyggere i Sverige skal også betale skat af afkastet af den danske pensionsopsparing

I dag beskattes man kun af Danmark af afkastet af sin danske pensionsopsparing (pensionsordninger), hvis du bor i Danmark.

Danmark vil fremover kunne beskatte afkastet af den danske pensionsopsparing, selvom personen bor i Sverige.

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Danmark2 dage ago

Europas eneste beredskabsministre drøftede dansk-svensk beredskab

ALLINGE. Torsten Schack Pedersen (Venstre) er Danmarks første minister for samfundssikkerhed og beredskab. Det er det samme ansvarsområde, som Sveriges...

Danmark2 dage ago

40.000 løbere indtager Øresundsbron – sådan påvirkes trafikken

Når 40.000 løbere på søndag starter på ruten fra Øresundsparken i Tårnby til Sibbars-området i Malmø, forventes der at blive...

Okategoriserade4 dage ago

Den svenske regering vil leje fængselspladser i Estland

Sverige vil leje op til 600 fængselspladser i Estland for at lette byrden for det svenske fængselsvæsen. For at aftalen...

Danmark2 uger ago

Den svenske regering forbereder dansk-svensk undersøgelse af ny fast forbindelse over Øresund

Den svenske regering har givet en undersøger til opgave at klarlægge, hvordan en bilateral udredning om en ny forbindelse over...

Danmark1 uge ago

København undersøger otte mulige nye metrolinjer, heriblandt en Øresundsmetro til Malmø

Efter en screening foretaget af Metroselskabet har et politisk flertal i København besluttet, at otte mulige nye metrolinjer skal undersøges...

Infrastruktur1 uge ago

Ny rapport: sådan skal Arlanda Lufthavns konkurrenceevne styrkes

Mens Kastrup Lufthavn vinder terræn i Norden, ser det anderledes ud for Stockholms lufthavn Arlanda, som har tabt passagerer de...

Sverige1 uge ago

Færre børn betyder, at Malmø sænker befolkningsprognosen

For nogle år siden talte man om den kommende halvmillionby Malmø. Nu konstaterer Sydsvenskan, at ”Malmøs babymangel fortsætter – langt...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.