Energi
Copenhagen Infrastructure Partners, danske pensionskasser og svenske SEB planlægger gigantiske investeringer i energi-øer

Den danske kapitalforvalter Copenhagen Infrastructure Partners, CIP, søsætter et projekt med opførelsen af 10 enorme energi-øer rundt om i verden, som skal fungere som koblingspunkt for det stigende antal havvindmølleparker, skriver Berlingske. CIP har allerede en portefølje af investeringer på 2.200 mia. kr. i grønne projekter, der ifølge avisen har potentiale til at producere 12 gange så meget strøm, som der forbruges i Danmark. CIP går nu videre til at danne selskabet Copenhagen Energy Islands, CEI, som skal udvikle nye energi-øer.
Ifølge Berlingske bliver Copenhagen Infrastructure Partners hovedejer af CEI, men en række andre aktører meldes involveret som investorer: De danske pensionskasser PensionDanmark og PFA samt det danske energiselskab Andel og den svenske bank SEB. De er også åbne for at inddrage den danske stat som aktionær.
– Hvis vi skal nå i mål med vores ambitioner for offshorevind på 300 gigawatt i Nordsøen, kan vi simpelthen ikke blive ved med at gøre, som vi plejer. Det skyldes, at vi i dag forbinder hver vindfarm med sit eget kabel ind til land. Det er lykkedes os gennem de seneste 30 år at stille 20 gigawatt op i Nordsøen. Nu skal vi sætte 280 ekstra op over de næste 30 år. Det siger sig selv, at den skalering, der skal ske, simpelthen kræver en anden tilgang, siger Thomas Dalsgaard, partner i CIP med ansvar för energi-øer, til Berlingske.
I første runde siges 10 nye energi-øer at være på dagsordenen i Nordsøen, Østersøen og Sydøstasien. Tanken bag energi-øer er, at i stedet for, at hver havmøllepark lægger sine egne elledninger ind mod land, koordineres flere vindmølleparker via en energiø. Den danske regering var en af de første til at planlægge en kunstig energiø i Nordsøen samt at gøre Bornholm til en energiø i den sydlige Østersø. Regeringens planer for den kunstige energiø i Nordsøen revideres på grund af højere omkostninger end forventet. Arbejdet på energi-øen Bornholm er fortsat med Tyskland som partner. Nu kan det private initiativ fra CIP ændre vilkårene for det fortsatte arbejde med energi-øer. Ifølge Berlingske er den danske del af Nordsøen interessant for CIPs nye energiø-projekt. (News Øresund)
Læs mere:
Regeringen udskyder planer om at etablere en energiø i Nordsøen
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad
-
Forskning12 måneder ago
Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed
-
Erhverv12 måneder ago
Mange virksomheder, men svært at tiltrække kapital til Skånes farmaceutiske klynge
-
Sverige11 måneder ago
Øresund bliver renere, når Malmø og Lund bygger nyt fælles rensningsanlæg og spildevandstunneller for 17,5 milliarder svenske kroner
-
Infrastruktur12 måneder ago
Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”
-
Infrastruktur12 måneder ago
Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer