Infrastruktur
Den svenske regering godkender byggestart for flere jernbaneprojekter

Planlægningen har været længe undervejs af jernbanen Norrbotniabanan, der beskrives som det største byggeprojekt i Nordsverige i de sidste 100 år, og nu har den svenske regering givet grønt lys til, at det og flere andre infrastrukturprojekter kan gå i gang.
I denne uge på et pressemøde gav regeringen grønt lys til byggeriet af Norrbotniabanen, som er en jernbane, der skal forbinde byerne Umeå og Luleå – en strækning på 270 kilometer langs kysten i Norrlandet, der skal bruges til persontrafik og godstransport. Byggeriet har allerede taget lang tid og blevet dyrere end forventet. Trafikverket påbegyndte nemlig allerede byggeriet i 2018, men indtil videre står kun 12 kilometer klar, skriver Dagens Nyheter.
Derfor vækker nyheden stor glæde hos Helene Hellmark Knutsson, landshøvdingen i Västerbotten i det øvre Norrland: ”Nu kan vi endelig fortsætte med at forbinde byerne i det nordlige Sverige og skabe større arbejdsmarkedsregioner. Det er godt for udbuddet af kompetencer og de fortsatte investeringer i den grønne omstilling,” meddelte hun i en pressemeddelelse.
I alt har regeringen givet Trafikverket godkendelse til at påbegynde 12 byggeprojekter på jernbanenettet i Sverige, udover de projekter som styrelsen tidligere er blevet bebudet at gå i gang med. Finansieringen skal komme fra regeringens infrastrukturplan for perioden 2026-2037, som udgør næsten 800 milliarder danske kroner (godt SEK 1 200 milliarder).
Kapacitetsøgning på Malmbanen vækker kritik
Udover Norrbotniabanen vil regeringen også investere i Malmbanen, hvis kapacitet på den sydlige del af jernbanen mellem Gällivare og Boden skal øges med 30 procent.
Den 500 kilometer lange strækning mellem Luleå og Riksgränsen og videre til Narvik i Norge er Sveriges travleste jernbane. Mere end halvdelen af alt gods mellem Sverige og Norge transporteres via Malmbanen, som er stærkt overbelastet, skriver Trafikverket på deres hjemmeside.
”En forøgelse af kapaciteten på den jernbane er en forudsætning for, at flere transporter kan udføres,” har klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari (Liberalerna) udtalt til Dagens Nyheter.
Dog berører regeringens planer ikke Luleå, som ligger syd for Boden, hvilket vækker kritik hos Claes Nordmark (S), formanden for forbundet Norrbottens Kommuner, der består af 14 nordsvenske kommuner. Til Dagens Nyheter påpeger han, at der er stort behov for for dobbeltspor mellem Luleå og Boden, da flere virksomheder som stålværket SSAB i stigende benytter sig af strækningen.
”Malmbanen er Sveriges Suez-kanal. Her skabes enorm værdi for hele Sverige, og det er allerede meget overfyldt for gods- og passagertrafik. Spørgsmålet om dobbeltspor bliver slet ikke berørt,” siger han til DN.
Fakta: Trafikverket påbegynder disse 12 byggeprojekter mellem 2025 og 2027:
E22 forbi Söderköping
Sikträsk Malmbane, banegårdsudvidelse
Harrträsk Malmbane, forlængelse af krydsstation
Malmbanan Näsberg, udvidelse af mødestation
Nuortikon Malmbane, forlængelse af krydsstation
Norrbothnia Line Dåva–Skellefteå
Fragtruten gennem Bergslagen øgede kapaciteten
Dalabanan, tiltag for øget frekvens og kortere rejsetid
E4 Broänge–Daglösten, krydsadskillelse
Järnvägen i Gøteborg, overkørsel af E45
Luleå C, flytning af personbilsparkering
Sundsvall rejsecenter, tilgængelighed og platforme
Kilde: Regeringen
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad
-
Forskning12 måneder ago
Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed
-
Erhverv12 måneder ago
Mange virksomheder, men svært at tiltrække kapital til Skånes farmaceutiske klynge
-
Sverige11 måneder ago
Øresund bliver renere, når Malmø og Lund bygger nyt fælles rensningsanlæg og spildevandstunneller for 17,5 milliarder svenske kroner
-
Infrastruktur12 måneder ago
Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”
-
Forskning12 måneder ago
Danske fonde vil synliggøre Danmarks stærke position inden for forskning og tiltrække udenlandske forskere til landet