Følg os på

Forskning

ESS blev indviet – for anden gang

Publiseret

 

essinvigning

James Yeck og Lars Borjesson. Over 600 forskere fra hele Europa mødte op til indvielsen af European Spallation Source (ESS). Foto: News Øresund – Emilia Söelund.

I september mødtes den danske og den svenske uddannelsesminister i Lund for at tage et første spadestik til forskningsanlægget ESS. Torsdag var det forskernes tur til at lægge et symbolsk fundament til byggeriet, med datacenter i København, og denne gang i form af en sten for hvert partnerland.

Over 600 forskere fra hele Europa mødte op til indvielsen af European Spallation Source (ESS), der ind til videre bygges med støtte af 17 partnerlande. Hvis ceremonien for en måned siden var politikernes, så tilhørte torsdagens ceremoni forskerne.

– Det er en stor præstation, at vi er kommet så langt, og det er vi kommet, fordi alle har samarbejdet om et fælles mål. Derfor er stenceremonien en symbolsk handling, siger ESS adm. direktør James Yeck til News Øresund.

Iført gule gummistøvler lagde hvert lands repræsentant en sten til mosaikken. Mest glad af dem alle var Lars Börjesson, professor i fysik og en af initiativtagerne til ESS-Scandinavia. Han indgik allerede i år 2000 i lille gruppe af danskere og svenskere, der arbejdede for at ESS skulle placeres i Skandinavien.

– I dag føler jeg, at det endelig starter. Der har været så mange planer, skrifter og power point-præsentationer. Nu går vi fra drøm til realitet, siger han til News Øresund.

ESS bestyrelsesformand, Sven Landelius, deltog også i ceremonien. Han lagde vægt på, at arbejdet nu går ind i en ny fase:

– Det her er en milepæl. I dag er det fest, men i morgen smøger vi ærmerne op og arbejder videre. Det er et stort stykke arbejde, der venter.

Blandt talerne ved indvielsen var chefen for det franske neutronforskningsanlæg Laboratoire Léon Brillouin; professor Christiane Alba-Simionesco og hendes tyske kollega og chef for ”German Engineering Materials Science Centre”; professor Andreas Schreyer.

Byggeriet kommer ifølge beregningen til at koste 1,843 milliarder euro. Hvis alt går som planlagt bliver de første dele af anlægget taget i drift år 2019. (News Øresund – Emilia Söelund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Energi3 timer ago

Rekordlave priser på benzin i Sverige

Benzin og diesel er billigere i Sverige end i de fleste andre dele af Europa. Sammenlignet med den disponible indkomst...

Infrastruktur5 dage ago

En kraftig stigning i togtrafikken over broen bidrog til ny trafikrekord over Øresund i 2024: 105.212 rejser om dagen

2024 var det bedste år nogensinde for trafikken med Öresundståg over broen. Antallet af togpassagerer steg med 12 pct. til...

Bæredygtighed5 dage ago

OECD kritiserer svensk klimapolitik

I 2022 havde Sverige de laveste udslip af drivhusgas per indbygger i EU. Men i løbet af det seneste årti...

Politik5 dage ago

Greater Copenhagen fejrer Öresundsbron med historisk hjemmeside om det politiske samarbejde mellem Danmark og Sverige

Det dansk-svenske politiske samarbejde Greater Copenhagen markerer Öresundsbrons kommende 25-års jubilæum med en hjemmeside om “25 års politisk samarbejde i...

Infrastruktur5 dage ago

Ny analyse: For hver krone, der investeres i en Øresundsmetro, får samfundet 1 krone og 23 øre tilbage

På længere sigt er det rentabelt at bygge en metro mellem København og Malmø: Øresundsmetroen. Sådan skriver Malmø Stad i...

Erhverv6 dage ago

Northvolt indgiver konkursbegæring i Sverige – ATP blandt taberne

Batteriproducenten Northvolt, som har lidt over 5.000 ansatte i Sverige, indgav konkursbegæring i dag. Ifølge Dagens Industri er det “den...

Bæredygtighed6 dage ago

Varmepumpeselskab Aira åbner forskningscenter i Helsingborg: Vil blive ved med at investere 

Det svenske varmepumpeselskab Aira har for nyligt åbnet et forsknings- og udviklingscenter i Skåne. Tidligere lå det i Makaryd, Småland,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.