Følg os på

Kultur

Fremtiden i fokus, da direktøren for Nordisk Kulturfond blev takket af på den svenske ambassades residens i København

Publiseret

 

Afgående direktør for Nordisk Kulturfond Benny Marcel og hans efterfølger Maria Mediaas Jørstad. Foto: News Øresund

Lidt over en uge inde i september er forestillingen slut, og tæppet går ned. Nordisk Kulturfond får en ny chef fra Norge, og Benny Marcel, fondens direktør gennem 8,5 år, forlader sit kontor i Nordens Hus i København for sidste gang. Men allerede inden da syntes Charlotte Wrangberg, Sveriges ambassadør i Danmark, at hans virke skulle anerkendes. Så torsdag aften blev den svenske ambassades residens i København omdannet til et kulturcenter, hvor alle rum blev brugt som digitalt sammenkoblede scener og med mingling i et telt i gården.

– Samarbejdet med Benny har været enormt vigtigt for ambassaden. Hans engagement, viden og entusiasme giver hvert projekt og arrangement et drive og en glæde, som betyder meget. Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med Benny, siger Charlotte Wrangberg til News Øresund.

Sjældent har residensen i København været så godt fyldt som under torsdag aftens fremtidsseminar, der dannede rammen om afskeden med Benny Marcel. Der var en komplet blanding af de nordiske sprog og de forskellige aktører i samfundet, herunder skuespillere, musikere, analytikere, politikere, diplomater, erhvervsdrivende og embedsmænd.

“At drømme stort og frit og være positivt urealistisk”
Der var mange taler, som ofte understregede Benny Marcels evne til at aflæse sin samtid og få andre til at føle sig betydningsfulde. De understregede også, at han foretrækker at se fremad i stedet for bagud.
– Din største gave er, at du giver os fremtiden, sagde hans efterfølger, Maria Mediaas Jørstad.
Aftenens hovedperson indledte sin takketale med at beskrive sig selv.
– At stole på sine omgivelser, drømme stort og frit og være positivt urealistisk – det er ting, der har kendetegnet mit liv.

Fra Red Barnet via det Statens Kulturråd til Nordisk Kulturfond
En uge tidligere gør Benny Marcel sin entré på en anden og lidt mere stille scene. Restaurant Promenaden er en favorit og et godt sted for et interview. Et par gader væk ligger hans danske hjem på Frederiksberg, som også snart skal forlades. I fremtiden vil lejligheden på Söder i Stockholm være hans eneste hjem. Ja, næsten i hvert fald. Der er en gammel bygning langt uden for bymidten, som af og til lokker med et tilbud om landlig fred.

Tæppefald er ikke noget nyt i Benny Marcels mere end 35 år som leder. Fremtiden har været vigtigere, og der har altid været nye scener, som har tiltrukket ham. Han har været europæisk direktør for Red Barnet, administrerende direktør for Stiftelsen Musik i Örebros län, afdelingschef og vicegeneraldirektør for Statens Kulturråd og siden 2015 direktør for Nordisk Kulturfond. I fremtiden er det bestyrelseslokaler, der gælder. I øjeblikket er han formand for Dansalliansen, næstformand i Stiftelsen Folkoperan og medlem af Konserthusstiftelsen i Stockholms styrelse og Bris. Der er igangværende diskussioner om nye opgaver.
–Men det kan komme til at kollidere med en af mine nuværende opgaver, siger Marcel.

At fjerne bureaukrati og lette kontakten mellem fonden og kulturaktørerne er noget, som Benny Marcel fremhæver, når han opsummerer de sidste 8,5 års arbejde.
– At fjerne unødvendige tærskler for dem, der søger støtte hos os. Og at få dem, der søger om støtte, til bedre at beskrive, hvordan deres projekter bidrager til nordisk nytte.

Han er en æstetiker, ivrig og velformuleret, når han taler om nordisk kultur og fondens aktiviteter. Samtalen bevæger sig mellem en række emner, der engagerer.
– Nordisk kultursamarbejde er synligt på en helt ny måde i dag. Det nordiske perspektiv er så relevant, og vi har aldrig før haft så mange ansøgninger i fondens historie, og det er ikke kun et spørgsmål om kvantitet, men også om kvalitativt stærke ansøgninger.

“Der er ikke noget så effektivt som et kunst- og kulturliv”
Benny Marcel tøver ikke med at formulere fondens mission og aktiviteter som en forretningsmodel.
– Nordisk Kulturfond driver ikke en virksomhed, hvor vi giver grundfinansiering. Men vi kan bidrage med topfinansiering, og så kan man vel sige, at det er en forretningsmodel.
– Der er ikke noget så effektivt som et kunst- og kulturliv, hvor små beløb kan geares. Når det så møder både sit publikum og det sted, de befinder sig, opstår der meget større værdier. Det synes jeg, vi skal tale meget mere om.
Men for nylig har den nordiske diskussion drejet sig om et reduceret kulturbudget.
– Ja, der var nedskæringer, men de blev reduceret, fordi der var så stærk en diskussion. Ellers ville det være gået rigtig galt.
– Det handler om at undgå at se kunst og kultur som dekoration. Men faktisk se det som det, der driver udviklingen fremad.

Kulturdiplomati
Han beskriver opgaven i Nordisk Kulturfond som kulturdiplomati.
– Jeg mener, at en diplomat har mulighed for at fremme kunst og kultur på en helt særlig måde ved at bringe mennesker, organisationer og dele af samfundet sammen, som ellers ikke naturligt ville finde hinanden. Det skaber helt nye synergier. Man kan få fat i helt nye områder, tanker og ideer, som ellers ikke er så lette at indfange. Vi kan jo ikke sidde og definere kunst- og kulturlivet selv, men skal hele tiden finde de aktører, som er interesserede i at være en del af fortællingen om Norden.

Meget at lære af hinanden i Norden
Marcel føler, at det nordiske perspektiv er blevet vigtigere i en tid, hvor globalisme er blevet til geopolitik, og Ruslands krig i Ukraine er en klar trussel mod frihed og demokrati.
– Vi har også fået et helt nyt nordisk kort. Jeg plejer at sige, at før vidste vi præcis, hvor centrum var i de forskellige lande. Sådan er det ikke længere. Periferien er det nye centrum
Ifølge Benny Marcel kan det give nye perspektiver at se, hvordan man gør tingene i nabolandene.
– Vi har meget at lære af hinanden. Det er i forskellene, at vi ser mulighederne for udveksling mellem landene.
For eksempel fremhæver han den bredere finansiering, som private fonde i Danmark kan tilbyde – hvilket han mener, at Sverige kunne lære af. (News Øresund)

Foto fra den nordiske kulturaften på den svenske ambassade i København

Kulturjournalist Gunilla Kindstrand i samtale med Karen Ellemann, generalsekretær for Nordisk Ministerråd, og Kristina Háfoss, direktør for Nordisk Råd. Foto: News Øresund

Skuespilleren Simon Norrthon optrådte fra Lorcas skuespil The Audience. Foto: News Øresund.

Fakta Nordisk Kulturfond
Etableret i 1966
Er en uafhængig organisation med egen bestyrelse på 13 medlemmer.
Har sit sekretariat i Nordens Hus i København sammen med Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd.
Budget for 2023: 35 millioner DKK
I 2022 blev der uddelt 30 millioner DKK til 248 projekter. I alt blev der modtaget 1.402 ansøgninger, hvoraf 874 opfyldte ansøgningskravene.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Okategoriserade12 timer ago

News Øresund tager en pause i ferien

News Øresund holder pause i de korte uger over påske og 1. maj. Vi er tilbage med nyheder om Øresundsregionen...

Erhverv2 uger ago

Øresundsbroens 25-års jubilæum i fokus, da svensk CEO-netværk mødtes i København

Da det sydsvenske CEO-netværk Friends of Executive samlede 170 personer i en af de store sale på Hotel D’Angleterre i...

Danmark2 uger ago

Arla Foods fusionerer med tysk mejerikoncern

I denne uge blev det annonceret, at mejerikoncernen Arla Foods slår sig sammen med sin tyske pendant, DMK Group, og...

Danmark2 uger ago

Kongelig tilstedeværelse ved Öresundsbrons 25-års jubilæum

Öresundsbron fejrer 25-års jubilæum, og ligesom ved indvielsen fejres den med kongelig pragt. Den 1. juli modtager det svenske kongepar...

Øresund2 uger ago

Flytning tværs over Øresund er stigende – men kun fra Skåne til Østdanmark

Ifølge nye statistikker fra Region Skåne er antallet af flytninger tværs over Øresund steget i løbet af året. Det skyldes...

Politik2 uger ago

Helsingborg bliver vært for Sveriges første NATO-møde

I maj næste år får Helsingborg besøg af NATO-landenes udenrigsministre til et uformelt udenrigsministermøde. – Det er med stolthed, at...

Politik3 uger ago

Svensk politik: En minister og to partiledere i Liberalerna fratræder deres poster

Mandag meddelte tre tunge navne inden for Liberalerna, at de trækker sig fra deres poster. Først trådte ligestillingsminister Paulina Brandberg...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.