Følg os på

Interviews

Göran Persson: “Få steder i Europa har bedre forudsætninger end denne region”

Publiseret

 

Göran Persson (S), Sveriges statsminister mellem 1996 og 2006, har været involveret i mange vigtige beslutninger for regionen. Foto: Swedbank

Göran Persson (S) var statsminister og boede desuden i Malmø, da Øresundsbron blev indviet for 20 år siden. Han kan opregne mange vigtige beslutninger for den region, hvor han var involveret: at starte Malmø Universitet, bygge Citytunneln under Malmø og lukke atomkraftværket Barsebäck. Fremadrettet mener Göran Persson, at regionen vil være stærk, med international karakter, mange veletablerede universiteter og en anden permanent forbindelse mellem Helsingborg og Helsingør.

Göran Persson ser det som en selvfølge, at der bygges en HH-forbindelse. Han tror at den vil være der om 20 år, som en del af den fysiske infrastruktur i at regionen fortsætter med at vokse sammen. Som statsminister var han selv involveret i mange beslutninger vedrørende Øresundsbron, og i forbindelse med dette års jubilæum husker han de diskussioner, der fandt sted dengang.

– Jeg kommer i tanke om en ret sjov oplevelse. Broen blev jo kritiseret, men jeg sagde, at ”det er ikke et spørgsmål om det skal være i Malmø eller Helsingborg. Broen mellem Malmø og København vil være lige så naturlig som forbindelsen mellem Helsingborg og Helsingør vil være, når den kommer. Fordi det bliver sådan, den kommer. ” Det var kontroversielt dengang, men nu tror jeg ikke, nogen sætter spørgsmålstegn ved det. Den kommer, siger han.

Malmø hovedbibliotek, tegnet af Henning Larsen, er stedet for et af Göran Perssons fineste minder fra Øresundsregionen. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

I perioden 1996-2003 pendlede Göran Persson til jobbet som statsminister i Stockholm, mens han boede i en lejlighed på Regementsgatan i Malmø. Lige ved siden af lå Stadsbiblioteket, der er stedet for en af hans mest elskede minder fra regionen.

– En meget flot oplevelse var, da jeg fik lov at indvie Malmøs nye hovedbibliotek. Fordi det på en eller anden måde var startskuddet for en enorm samfundsændring i Malmø, præget af store infrastrukturinvesteringer. Med infrastruktur mener jeg ikke nødvendigvis veje og broer, men det kan også være samfundsinfrastruktur, der er ekstremt vigtig. Biblioteket har danske Henning Larsen designet, en af verdens førende arkitekter, i et Malmø, der har været i krise og haft modgang, men som var ved at vende, siger han og fortsætter:

– Det er et meget smukt hus. Og for mig var det en meget flot stue og et udtryk for optimisme og tro på fremtiden, samtidig med at det sendte signalet om, at kultur og læsende refleksion også er vigtigt i dagens samfundsbyggeri. Det var en dejlig og symbolsk start på mange projekter, som jeg var involveret i direkte og indirekte i Øresundsregionen.

Göran Persson understreger, at Øresundsregionen naturligvis er meget mere end blot Malmø, men at en Øresundsregion uden et voksende Malmø samtidig er vanskeligt at forestille sig.

For hele regionen ser han en lys fremtid, der afhænger af flere forskellige faktorer.

– Det er en yderst gunstig region med alle forudsætninger. Den vil vokse, og vi har også den fordel, at Øresundsregionen vokser i et etableret miljø – bare det, at du har de gamle universiteter i regionen, disse gamle fine byer. Hertil kommer at Malmø- og Københavnsregionen er vant til en international tilgang. Lejlighedsvis har vi i Danmark og Sverige haft diskussioner om migrationen – det er et emne i sig selv – men at selve området er internationalt orienteret, er en anden sag, og det har det altid været. Det er universiteterne og de største lufthavne, der holder fremdriften i gang. Jeg føler stor optimisme, siger den tidligere statsminister, men tilføjer samtidig et lille forbehold.

– Det gælder så også om at håndtere det, så nationalstaterne også føler sig tilfredse, og der ikke opstår en konflikt omkring regionen, men at det føles som et fælles projekt.

I år fejrede Øresundsbron 20 år. Fremadrettet mener Göran Persson, at Øresundsregionen har nogle af de bedste forudsætninger i Europa for udvikling, forudsat at visse problemer løses. Foto: News Øresund

Ud over en fast forbindelse i det nordlige Øresund mener Göran Persson, at fremtiden vil medføre en udvikling, hvor luftfart fortsat spiller en vigtig rolle i regionen. Men kun på den betingelse, at luftfartsindustrien lykkes med at finde en måde at styre udslip, der bidrager til klimakrisen.

– Jeg er teknologioptimist, så jeg tror, ​​at vi om 20 år vil have yderligere understreget regionens internationale karakter gennem luftfart, siger han.

Ifølge Göran Persson er et andet problem, der skal løses i Øresundsregionen, hvordan grønne erhverv kan få plads samtidig med at byerne vokser. Det er nødvendigt i en region, der er udmærker sig ved ny teknologi, samtidig med at den er indlejret i store landbrugsområder, siger han.

–  Det vil afgøre, om Øresundsregionen bliver en modelregion for hele Europa eller en region præget af interne modsætninger. Få steder i Europa har bedre forudsætninger end denne region.

Da han talte ved indvielsen på den splinternye Øresundbro for 20 år siden, citerede Göran Persson den danske digter Piet Hein – ”Verden har ingen grænser. / Selv er du kun en klang / tonende med i hele / menneskehedens sang”*. I dag er diskussionen om Øresundsbron og regionen på mange måder præget af grænsekontrol, forhindringer og det faktum, at passagen var lukket for mange under coronakrisen, men ved årtusindskiftet var Øresundsbron kun en af flere store fremtidsinvesteringer og beslutninger der blev taget.

– Jeg var med på hele brorejsen, som rummede rigtig mange typer af beslutninger. Den går jo egentlig tilbage til begyndelsen af 1990’erne med regeringskriser og alt muligt, inden man kom frem til en beslutning. Og jeg var involveret frem til indvielsen. Parallelt med den beslutning blev der investeret i de enorme underjordiske anlæg i Malmø kaldet Citytunneln. Der var fik jeg lov til at tage første spadestik og var også involveret, siger Göran Persson.

En anden vigtig beslutning, som han fremhæver, var at lukke atomkraftværket i Barsebäck, et valg der ikke mindst blev mødt med bifald på den danske side af Sundet.

– Det er svært at forestille sig, at det skulle stå der i dag og stadig havde været igang. Det ville have været vanskeligt i Øresundsregionen, siger Göran Persson og minder om en anden beslutning, der trådte i kraft, mens han boede i Malmø i slutningen af 1990’erne.

– Ja, måske den vigtigste af alle. Jeg var dybt involveret i oprettelsen af Malmø Universitet – jeg indviede universitetet.

– Så hvis du opsummerer: det var ikke en dårlig periode for Malmø og Øresundsregionen, siger Göran Persson.

News Øresund – Anna Palmehag

 

*Fra ”Åbent for verdens vinde” af Piet Hein

 

Interviewserie i News Øresund – Øresundsbroen 20 år

I år fylder Øresundsbroen 20 år. News Øresund sætter fokus på dette jubilæum, med en serie interviews med personer som lever og er aktive i regionen, eller som har spillet en vigtig rolle i dens udvikling.

De fleste af interviewsne indgår også i bogen ”Checkpoint 2020 – mennesker, grænser og visioner i Øresundsbrons tid” (Makadam förlag), der blev udgivet i maj af Øresundsinstituttet og Centrum för Öresundsstudier ved Lunds universitet.

Læs flere interviews i serien:
Helsingborgs-top tror på en fremtid med to forbindelser – mindst
”Jeg vil bo hvor tingene sker”
International rekruttering løftede dansk e-handelskæmpe i Malmø
Optimistiske borgmesterveteraner mener at hverdagen gør en forskel
”Du vil også se mig stå på ølkassen”
Livet som ”kærlighedsflygtning”
Den administrerende direktør da broen åbnede: ”Det var et magisk øjeblik!”
Forskningsanlæg gjorde tyske Ralf Trant til Øresundsborger
Med en musikalsk mission
Tidligere adm. direktør: Det danske-svenske kulturmix giver et spændende udgangspunkt for virksomheder
Flytningen fra Stockholm åbnede hendes øjne for Øresundsregionen
Forskelle i dansk og svensk kultur giver dynamik i arbejdslivet
Biologen på Peberholm
København blev en fristad, da Malmø føltes for lille
Hun har base på begge sider af Sundet
Havnefusion gav mere end økonomisk gevinst
Ingvar Carlsson havde bestemt sig: ”Når jeg bliver statsminister skal broen bygges”
Han var med i beslutningen om Øresundsbroen
Med udsigt til Sverige
Akademiker flyttede fra Rumænien til Øresund – efterlyser en vej ind på arbejdsmarkedet
Øresundsbroens direktør opfordrer staterne til at tænke mere grænseoverskridende
”Danmark holder af sine fiskere – i Sverige ses vi som en pittoresk faggruppe”
Den skjulte vej over Øresundsbroen
Ung dansk skater lokket af kreativt gymnasium i Malmø
Svensk, dansk eller ”skandigrød”
Paskontrollant er et varmere job, end hun troede
Fra bromodstander til Øresundsentusiast
Togkontrolløren som er blevet Øresundspendlernes favorit

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Erhverv4 dage ago

Øresundsbroens 25-års jubilæum i fokus, da svensk CEO-netværk mødtes i København

Da det sydsvenske CEO-netværk Friends of Executive samlede 170 personer i en af de store sale på Hotel D’Angleterre i...

Danmark4 dage ago

Arla Foods fusionerer med tysk mejerikoncern

I denne uge blev det annonceret, at mejerikoncernen Arla Foods slår sig sammen med sin tyske pendant, DMK Group, og...

Danmark4 dage ago

Kongelig tilstedeværelse ved Öresundsbrons 25-års jubilæum

Öresundsbron fejrer 25-års jubilæum, og ligesom ved indvielsen fejres den med kongelig pragt. Den 1. juli modtager det svenske kongepar...

Øresund4 dage ago

Flytning tværs over Øresund er stigende – men kun fra Skåne til Østdanmark

Ifølge nye statistikker fra Region Skåne er antallet af flytninger tværs over Øresund steget i løbet af året. Det skyldes...

Politik5 dage ago

Helsingborg bliver vært for Sveriges første NATO-møde

I maj næste år får Helsingborg besøg af NATO-landenes udenrigsministre til et uformelt udenrigsministermøde. – Det er med stolthed, at...

Politik2 uger ago

Svensk politik: En minister og to partiledere i Liberalerna fratræder deres poster

Mandag meddelte tre tunge navne inden for Liberalerna, at de trækker sig fra deres poster. Først trådte ligestillingsminister Paulina Brandberg...

Sverige2 uger ago

Den svenske inflation faldt i marts

Inflationen faldt fra februar til marts; det viser foreløbige tal fra SCB, den svenske statistikmyndighed. På årsbasis faldt forbrugerprisindekset målt...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.