Erhverv
Kockums mister vedligehold af ubåde


Det svenske forsvars ubåde har ikke kunnet få årseftersyn på Kockums-værftet i Malmö på grund af en konflikt mellem den tyske industrikoncern Thyssen Krupp og det svenske forsvars materieltjeneste. Foto: Kockums AB
Det svenske søværn aflyser vedligeholdelse af ubåde og korvetter på Kockumsværftet i Malmö. Det skyldes usikkerhed om værftets fremtidige ejere, siger søværnet.
Sveriges fire ubåde og fem Visbykorvetter har siden foråret ikke kunne få årligt vedligehold på skibsværftet Kockums i Malmö. Det fremgår af en intern mail fra det svenske forsvars Materieltjeneste som Ny Teknik har fået adgang til.
Kockums-værftet i Malmö ejes i dag af den tyske industrikoncern Thyssen Krupp og producerer ubåde og overfladekrigsskibe under navnet Thyssen Krupp Marine Systems. Ifølge oplysninger i svenske medier har Thyssen Krupp forhindret Kockums i at eksportere ubåde til Singapore for i stedet at prioritere virksomhedens andet værft, tysk HDW. Det skaber problemer for det svenske søværn, der vil beholde kompetencen med at bygge ubåde i Sverige. Konflikten skærpedes i foråret, da materieltjenesten bad SAAB undersøge en ny undervandsstrategi. Kort tid efter begyndte SAAB at rekruttere nøglepersoner fra Kockums, og senere meddelte den svenske forsvarskoncern, at den forhandler om at frikøbe Kockums fra de tyske ejere. Konflikten fik stor opmærksomhed i medierne, da materieltjenesten sendte bevæbnet personale for at hente udviklingsmateriale til den lydløse motorteknik Stirling, der findes i ubådene fra Kockums, men ejes af den svenske stat.
“Årsagen til at man indstiller vedligehold er så vidt jeg ved, at fremtiden er uklar for hvad der sker med Kockums. Om Saab eller nogen anden tager over… eller hvad der sker med selskabet. Vi venter på, at få besked så snart som muligt,” siger Thomas Brehmer, stedfortrædende chef på materieltjenestens maritime driftsstyring til Ny Teknik.
Mens de svenske og tyske industrikoncerner forhandler om et salg, er ubåde og skibe afskåret fra det meste vedligeholdelsesarbejde. Konsekvenserne kan ifølge Ny Teknik blive, at fartøjerne ikke kan gå i drift.
”I værste fald kan resultatet blive, at fartøjerne ikke kan forlade kajen,” siger Thomas Brehmer. (News Øresund)
Læs mere: Svensk-tysk ubådskonflikt fremtvinger salg af Kockums
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Miljø12 måneder ago
Naturvårdsverket, den svenske forvaltningsmyndighed inden for miljøområdet: Sverige vil ikke nå hverken nationale klimamål eller EU-mål med de nuværende politiske beslutninger
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad