Arbejdsmarked
Mulige løsninger for tredjelandsmedborgere drøftet på OECD-konference

Problemet med tredjelandsmedborgere, der har opholdstilladelse i ét EU-land, men ikke kan arbejde i et andet, er ikke kun et dansk-svensk problem. I hele EU er spørgsmålet svært, fortalte Tilde Ussing, politisk analytiker i OECD, på konferencen “Local Development Forum”, som i år fandt sted i både Malmø og København. Men der er ting, som Øresundsregionen kan lære af andre EU-regioner. Blandt andet mangler der en fælles platform for jobsøgende, hvilket der findes i Maastricht-regionen.
Både national og europæisk lovgivning gør spørgsmålet om tredjelandsmedborgere vanskeligt i hele EU, sagde Tilde Ussing, politisk analytiker ved OECD, under et seminar på OECD Local Development Forums første dag i Malmø. OECD undersøger blandt andet på vegne af Greater Copenhagen muligheden for, at tredjelandsmedborgere kan arbejde i et andet land. Resultaterne vil blive præsenteret i begyndelsen af næste år.
Tilde Ussing fortalte, at problemet i dette område er, at fokus er på hindringerne for, hvem der kan drage fordel af mobilitet, såsom at have de rette kompetencer eller have en tilstrækkelig indkomst.
– Vi vil snart dele vores ideer til at løse dette problem. Men vi kan faktisk se, at den største udfordring ligger i lovgivningen om opholdstilladelser. Man kan for eksempel spørge sig selv, om man skulle kunne arbejde i andre lande eller rejse ud af landet i perioder på en dag, en uge eller endnu længere og stadig beholde sin opholdstilladelse?
At koble pendling med for eksempel krav om, hvor meget man skal arbejde eller opholde sig i et bestemt land, kan være en måde at øge mobiliteten for tredjelandsmedborgere på, siger Tilde Ussing.

Der er ingen fælles platform for jobsøgende i Greater Copenhagen-området; noget, der findes i andre EU-regioner. Foto: Henrik Smångs/News Øresund
Tilde Ussing peger også på, at der i dag ikke findes en fælles platform for jobsøgende i Greater Copenhagen-området, samt at hun mangler fælles initiativer i form af eksempelvis jobmesser. De har imidlertid arbejdet aktivt på dette i Maastricht-regionen, som ligger i den sydlige del af Nederlandene og grænser op til både Belgien og Tyskland.
Der har de startet en grænseoverskridende form for arbejdsformidling, siger Ramona Corsius-Corvers, der arbejder med arbejdsmarkedsspørgsmål i regionen. De har til huse i en bygning, der ligger lige på grænsen mellem Tyskland og Holland, hvor de samler medarbejdere fra begge lande, hvilket for jobsøgende betyder, at de kan få hjælp til at søge job i hele regionen – ikke kun i deres eget land.

OECD’s vicegeneralsekretær Yoshiki Takeuchi holdt åbningstalen på Malmö Live på konferencens første dag. Den to dage lange konference blev også afholdt i FN-byen i København. Foto: Henrik Smångs/News Øresund
OECD Local Development Forum fandt sted i både Malmø og København den 24. – 25. september. Årets tema var “Building bridges, shaping tomorrow”.
(News Øresund – Emma Igelström & Henrik Smångs)
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Miljø12 måneder ago
Naturvårdsverket, den svenske forvaltningsmyndighed inden for miljøområdet: Sverige vil ikke nå hverken nationale klimamål eller EU-mål med de nuværende politiske beslutninger
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad